Nogomet

Video: Perišić dva, Partizan nula

Marin Vuković, Petar Plevnik, Vedran Babić, Borna Rupnik • četvrtak, 22.10.2009.
Video: Perišić dva, Partizan nula
Foto: EPA

Club Brugge pobijedio je beogradski Partizan 2:0, a strijelac oba pogotka za Belgijce bio je naš mladi reprezentativac Ivan Perišić. U Dinamovoj skupini Timişoara i Anderlecht podijelili su bodove odigravši 0:0, dok je Everton u Portugalu doživio rezultatsku katastrofu.

Skupina A: Nula u Temišvaru

Timişoara - Anderlecht 0:0

Ako se neka vijest može nazvati pozitivnom u večeri kada je Dinamo izgubio još jednu europsku utakmicu, onda je to činjenica da su Timişoara i Anderlecht u Rumunskoj podijelili bodove i odigrali 0:0. Obje su momčadi odigrale slabu utakmicu i prilike su se mogle nabrojiti na prste jedne ruke. Tim rezultatom Anderlecht nije pobjegao Dinamu na gotovo nedostižnu razliku, a niti Timişoara eventualnom pobjedom nije uspjela preskočiti maksimirske Modre.

Skupina B: Česi s desetoricom sačuvali bod

Valencia - Slavia Prag 1:1
(Navarro 63'; Naumov 27')

Slavia iz Praga je s vrućeg gostovanja u Valenciji odnijela vrijedan, prvi bod u skupini B, premda su posljednjih petnaestak minuta utakmice morali igrati s igračem manje. Zbog dva žuta kartona u kratkom razdoblju isključen je Ragued. Česi su poveli u 28. minuti pogotkom Naumova, a Valencia je bod osigurala pogotkom Navarra u 63. minuti.

Lille - Genoa 3:0
(Obraniak 38', Vittek 63', Hazard 84')

Genoa se loše provela na gostovanju u Lilleu, francuski je prvoligaš slavio s uvjerljivih 3:0 i od Valencije preuzeo čelnu poziciju u skupini B. Mrežu gostiju načeo je Obraniak sedam minuta prije odlaska na odmor, a u drugom dijelu dva su pogotka na konto Lillea dodali Vittek i Hazard. Naš Ivan Jurić odigrao je svih 90 minuta u dresu Genoe.

Skupina C: Novi poraz Celtica, Rapid razbijen

Celtic - Hamburg 0:1
(Berg 63')

Nastavlja se niz loših rezultata škotskih klubova u europskim natjecanjima, Celtic je večeras upisao novi poraz i praktički ostao bez izgleda za plasman u sljedeći krug natjecanja. Hamburg je na Celtic Parku slavio s 1:0 pogotkom Marcusa Berga iz 63. minute, nakon lijepog duplog pasa sa Ze Robertom. Škoti ostaju na dnu ljestvice ove skupine sa samo jednim osvojenim bodom dok je Hamburg na dobrom putu da osigura proljeće u Europi.

Hapoel Tel Aviv - Rapid 5:1
(Dober 30'-ag, Menteshashvili 54', Schechter 59', Vermouth 69', Lala 90'; Hoffman 32')

Bečki Rapid doživio je prvi poraz u skupini C i odmah doživio katastrofu. Hapoel iz Tel Aviva utrpao im je pet pogodaka i zajedno s Hamburgom se izjednačio u poretku s osvojenih šest bodova. Hapoel je u vodstvo došao u 30. minuti autogolom Dobera, a dvije minute kasnije Rapid se u igru vratio golom Hoffmana. Bilo je to ipak sve od Austrijanaca, u razmaku od 54. do 69. minute mrežu su zatresli Menteshashvili, Schechter i Vermouth, a točku na "i" tužne priče za goste stavio je Lala u sudačkoj nadoknadi.

Skupina D: Maksimalni gosti

Hertha - Heerenveen 0:1
(Losada 36')

Herthu nikako da krene ove sezone. Novi udarac berlinska momčad doživjela je na svom travnjaku od Heerenveena. U dvoboju dvije momčadi bez pobjede u prva dva kola Nizozemci su do slavlja stigli zahvaljujući pogotku Losade iz 36. minute, a u nastojanjima da stignu do izjednačenja domaćinima nije pomoglo ni isključenje igrača gostiju Janmaata u 76. minuti.

Ventspils - Sporting 1:2
(Laizans 64'/Veloso 6', Moutinho 85')

Velik korak prema plasmanu u drugi krug trećom uzastopnom pobjedom napravio je Sporting. Portugalci su do maksimalnog učinka stigli u Latviji svladavši domaći Ventspils s 2:1, a pobjednički pogodak za Sporting postigao je Moutinho pet minuta prije kraja susreta.

Skupina E: Andreolli spasio Romu

CSKA Sofija - Basel 0:2
(Frei 20', 63')

Da su čelnici Basela napravili sjajan posao povratkom Alexandra Freija u matični klub potvrdio je i susret u Sofiji. Upravo je švicarski reprezentativac svojim pogocima donio gostima drugu pobjedu u skupini ostavivši Bugare prikovane za dno ljestvice.

Fulham - Roma 1:1
(Hangeland 24'/Andreolli 90')

Odličan susret na Craven Cottage odigrali su Fulham i Roma. Na odmor su s prednošću zahvaljujući pogotku Hangelanda otišli Londončani, no crveni karton Kellya iz 77. minute spriječio je domaćine na putu do pobjede. Iako je Menez promašio 11-erac, Andreolli pogotkom u posljednjoj minuti spašava Vučicu poraza.

Skupina F: Bez iznenađenja

Galatasaray - Dinamo Bukurešt 4:1 (Kewell 33', Nonda 42',46', Elano 58'-11m/N'Doye 63')

Prava golijada viđena je u Istanbulu, a na radost domaćina četiri pogotka odsjela su u mreži bukureštanskog Dinama. Rumunje je načeo Kewell u 33. minuti, da bi Nonda tri minute prije odlaska na odmor povisio na 2:0. Isti igrač strijelac je trećeg pogotka u prvoj minuti nastavka, a potop gostiju potvrdio je Elano iz 11-erca u 58. minuti. Počasni pogodak za Dinamo djelo je N'Doyea u 63. minuti.

Panathinaikos - Sturm 1:0
(Salpingidis 60'-11m)

Minimalnu, ali tri boda vrijednu, pobjedu upisali su nogometaši Panathinaikosa. Do očekivanog slavlja protiv Sturma Grci su stigli teže od očekivanog, zahvaljujući pogotku Salpingidisa iz 11-erca nakon sat vremena igre. Mario Galinović susret je odgledao s klupe za pričuve, dok je Ante Rukavina u igri proveo posljednjih pet minuta.

Skupina G: Red Bull stopostotan

Red Bull Salzburg - Levski 1:0
(Švento 45'+2')

Red Bull je jedna od samo tri momčadi u Europskoj ligi koja je u tri kola zadržala stopostotan učinak. Austrijanci su večeras na svom travnjaku svladali Levski iz Sofije s minimalnih 1:0 i došli do treće uzastopne pobjede. Momčad kojoj su se mnogi izrugivali nakon što je iz Lige prvaka izbacila naš Dinamo sada daleko bolje stoji od hrvatskog prvaka. Jedini pogodak za Red Bull postigao je Švento u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena. Naš Nikola Pokrivač odigrao je svih 90 minuta za domaću momčad i zaradio žuti karton.

Lazio - Villareal 2:1

Lazio je pogotkom u posljednjim trenucima utakmice došao do pobjede nad Villarealom koja mu je donijela skok na drugo mjesto skupine G. U 20. minuti Rimljani su poveli golom Zaratea da bi pet minuta prije odlaska na odmor izjednačio Eguren. U drugoj minuti sudačke nadoknade veliko veselje domaćim navijačima donio je Rocchi.

Skupina H: Feneru bodovi iz Bukurešta

Steaua - Fenerbahçe 0:1
(Kazim Kazim 59')

Tuski Fenerbahçe donio je vrijedne bodove s gostovanja u Bukureštu, gdje su domaću Steauu svladali s minimalnih 1:0. Pogodak odluke postigao je Kazim Kazim u 59. minuti. Bila je to gotovo jednosmjerna utakmica u kojoj su gosti uputili čak 21 udarac prema vratima Steaue, od toga 15 u okvir gola. Sa šest osvojenih bodova iz tri kola Fenerbahçe je preuzeo vrh skupine H.

Sheriff - Twente 2:0
(Balima 41', França 90'+4')

Sheriff iz Tiraspola dobio je utakmicu koju je morao dobiti i izjednačio se s Twenteom na četiri osvojena boda u ovoj skupini. Četiri minute prije odmora Balima je donio olakšanje domaćim navijačima, a bodove napokon osigurao França pogotkom u posljednjim sekundama utakmice.

Skupina I: Everton razbijen u Portugalu

Benfica - Everton 5:0
(Saviola 14', 83', Oscar Cardozo 47', 48', Luisao 52')

Sjajna Benfica u potpunosti je nadigrala oslabljeni Everton i do vrha mu napunila mrežu, nanijevši mu tako najteži europski poraz u klupskoj povijesti. Gosti iz Liverpoola na raspolaganju nisu imali čak 11 igrača, pa je David Moyes na travnjak morao poslati neiskusnu momčad koja je još dobro i prošla. Odlični Angel di Maria istaknuo se s tri asistencije, po dva pogotka postigli su Saviola i Oscar Cardozo, a jednoga Luisao.

BATE - AEK 2:1
(Pavlov 51', Alumona 85'; Blanco 31'-11m)

BATE je večeras došao do prvih bodova u skupini I svladavši i nadigravši u Minsku grčki AEK s 2:1. Premda su gosti poveli iz jedanaesterca kojeg je realizirao Blanco u 31. minuti, BATE je zasluženo izjednačio početkom nastavka golom Pavlova, a potom uzeo čitavi plijen pet minuta prije kraja, strijelac je bio Alumona.

Skupina J: Sjajni Ivan Perišić

Club Brugge - Partizan 2:0
(Perišić 4', 58')

Bivši hajdukovac Ivan Perišić proživljava najljepše trenutke svoje nogometne karijere. Nedugo nakon što je pozvan u mladu reprezentaciju Hrvatske, ljevonogi je napadač potvrdio je svoju odličnu formu postigavši oba pogotka protiv Partizana za prvu pobjedu Bruggea u skupini. Ta dva pogotka svakako će baciti sjenu na njegov promašeni jedanaesterac u 20. minuti susreta, koji ipak nije utjecao na konačni ishod utakmice.

Šahtar - Toulouse 4:0
(Fernandinho 8', Luiz Adriano 24', 56', Hübschmann 39')

Ukrajinski doprvak nastavlja svoju tradiciju postizanja četiri pogotka na utakmicama skupine Europske lige. Nakon što je Club Brugge i Partizan nadigrao s 4:1, pao je i Toulouse s čistih 4:0. Brazilska veza Fernandinho - Luiz Adriano "krivac" je za tri pogotka, dok je Čeh Tomaš Hübschmann zabio četvrti, a kronološki treći. Naš Darijo Srna na travnjaku je proveo svih 90 minuta. S maksimalnih devet bodova Šahtar je praktički već osigurao drugi krug natjecanja.

Skupina K: Gosti bez ispaljenog metka

Sparta - Cluj 2:0
(Kucka 15', Hubnik 32')

Poput Bruggea i Sparta je ostvarila prvu pobjedu u svojoj skupini. Česi su slavili protiv Cluja 2:0, a sve je bilo riješeno pogocima Kucke i Hubnika već poslije pola sata igre. Manuel Pamić odigrao je cijelu utakmicu za pobjednike.

PSV - Kopenhagen 1:0
(Reis 72')

Od tragičara do junaka - tako bismo najkraće mogli opisati mladog napadača PSV-a Jonathana Reisa. 20-godišnji Brazilac je, naime, u prvom poluvremenu promašio udarac s bijele točke, ali se iskupio u 72. minuti kada je postigao pobjedonosni pogodak za sedmi bod nizozemskog predstavnika u skupini.

Skupina L: Werder prokockao 2:0

Athletic Bilbao - Nacional 2:1
(Etxebarria 70', Llorente 86'/ Micael 43')

Nade portugalskog Nacionala za plasman u drugi krug Europske lige vrlo vjerojatno su nestale porazom od Bilbaa. Naime, to im je već drugi poraz i poslije tri kola imaju samo jedan bod. Stvari su mogle biti drukčije da su u Baskiji održali vodstvo koje im je Micael omogućio krajem prvog dijela. Ipak, veteran Joseba Etxeberria je prvo izjednačio, a Fernando Llorente četiri minute prije kraja zabio za preokret i pobjedu.

Austria Beč - Werder 2:2
(Sulimani 72', Schumacher 85'/ Pizarro 19', 63')

Iako su do 18 minuta prije kraja imali naizgled nedostižnu prednost od 2:0, nogometaši njemačkog Werdera neće se vratiti s gostovanja u Beču s punim plijenom. Claudio Pizarro je bio zaslužan za to vodstvo, da bi Sulimani, a potom i Brazilac poznatog imena Schumacher, izjednačili i donijeli svojoj momčadi važan bod.

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Temišvar0:0Anderlecht
Ajax2:1Dinamo
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!