Rukomet

Vrhunski rukomet i pune dvorane

Željko Kubatka • ponedjeljak, 26.10.2009.
Vrhunski rukomet i pune dvorane

Odigrano je prvo kolo Lige prvakinja u kojem se igrao vrhunski rukomet pred prepunim dvoranama. Vesna Horaček, Jelena Grubišić i Katarina Bulatović za Sportnet.hr ocjenjuju igru i šanse za prolaz dalje svojih ekipa...

U skupini A u kojoj igraju naše prvakinje Viborg je pokazao da je i dalje glavni favorit unatoč silnim ozljedama i stezanju recesijskog remena. Na gostovanju u Norveškoj danske rukometašice su pobijedile vodeći tijekom cijelog susreta, domaći Byasen. Poslije deset mjeseci oporavka ponovo je zaigrala Bojana Popović i zabila četiri gola. Pored sjajne Katrine Lunde Haraldsen na golu Viborga, istakla se Rikke Skov sa šest golova.

U Leipzigu zaslužena pobjeda domaćih rukometašica ponajviše zahvaljujući dužoj klupi i premalo raspoloženih podravkašica. Oko četiri tisuće gledatelja je bodrilo i vodilo Leipzig do pobjede protiv Podravke Vegete. Nadajmo se da će u Koprivnici biti makar pola od toga broja u utakmici sa Byasenom. Za Zovka je: „Leipzig bio bolja ekipa koji je izvrsno igrao u pojedinim dijelovima utakmice. Podravci je nedostajala snaga u završnici.“

Vezane vijesti

Metz i Krim Mercator su prvi odigrali utakmicu u skupini B. Čista pobjeda Slovenki bez većeg otpora Francuskinja. U obje ekipe igraju hrvatske rukometašice. Vesna Horaček i Kristina Franić za Metz a Jelena Grubišić za Krim. Jelena Grubišić je ponovo bila uspješna i imala je deset obrana u 30 minuta koliko je branila a za Sportnet.hr je ocijenila svoju igru i šansu za prolaz dalje svog kluba: „Mislim da smo jako dobro odigrali utakmicu s Metzom, dobro smo ušli od samog početka i držali se dogovorenih stvari. Obrana je dobro funkcionirala, a u napadu smo zabijali. Iskreno, i nisam baš zadovoljna svojom izvedbom, uvijek može bolje. Što se tiče prolaza dalje, mislim da s ovakvom igrom možemo daleko dogurati. Nadamo se prolazu u drugi krug, a što će biti dalje, vidjet ćemo!

Bivša hrvatska reprezentativka Vesna Horaček je zbog ozljede iz gledališta bodrila svoje suigračice iz Metza za Sportnet.hr je rekla: „Vrlo teško je ocijeniti našu igru ove sezone. Već od samog početka imamo dosta problema, ali uzrok tih problema se ne nalaze. Možda su uzroci puno ozlijeđenih igračica, među kojima sam i ja. Operirala sam diskus herniju (kralježnicu). Utakmicu protiv Krima smo izgubili u prvih deset minuta, loše otvorena utakmica. Na početku sezone cilj u domaćem prvenstvu je biti prvi i osvojiti oba kupa, a u Ligi prvakinja imamo priliku proći prvi krug, ali s ovakvom igrom mislim da nećemo ništa napraviti.

U drugoj utakmici austrijski Hypo je uvjerljivo svladao danski Aalborg zahvaljujući odličnoj igri u prvom dijelu koje je završilo sa jedanaest golova prednosti Hypa (12:23). U drugom poluvremenu Dankinje podižu igru ali do pobjede nisu mogle. Loša vijest za austrijsku ekipu je odlazak Korejanke Soon Young Huh prije prve utakmice u Ligi prvakinja pa je mjesto pivota popunjeno samo sa Danielom Piedade.

Rumunjski Oltchim nije imao previše problema u Španjolskoj protiv Itxaka. Prvih petnaest minuta je bilo izjednačeno nakon čega Rumunjke boljom obranom sprječavaju španjolski napad i na odmor se odlazi sa tri gola plusa za gošće. Španjolke su se dobro borile u drugih 30 minuta i sve pokušavale da dostignu prednost Oltchima koji je u završnicu utakmice ušao sa prednošću 19:14 i pitanje pobjednika je bilo riješeno. Ramona Maier je zabila šest golova za pobjednice.

Učesnik prošlog finala nije dobro otvorio sudjelovanje u Ligi prvakinja. Mađarski Györ izgubio je na gostovanju kod ruske Zvezde. Obje ekipe nisu igrale kompletne, kod Györa nije bilo Görbicz i Bradeanu a kod Ruskinja je nedostajala Poltoratskaya. Od početka su domaće kontrolirale utakmicu a Gyor propuštao previše prilika. Vjakhirjeva je bila najbolji strijelac kod Zvezde sa šest golova. Mravikova (5) i Kovascics (6) su postigle najviše golova za mađarsku ekipu.

U Podgorici unatoč žestokom navijanju pune Morače crnogorska Budućnost nije uspjela pobijediti Larvik. Četiri i pol tisuće žestokih navijača nije zaustavilo Larvik da od prve minute preuzme vodstvo i uvjerljivo pobjedi. Marija Jovanović je postigla 11 golova za Crnogorke dok su najbolje Norvežanke bila golmanica Lene Rantala i pivot Heidi Löke sa osam golova. Katarina Bulatović je o igri svoje ekipe za Sportnet.hr rekla: „Mislim da smo podlegle pritisku, da nam jednostavno ništa nije polazilo za rukom. Moramo izvući pouke, glavu gore i moramo nadoknaditi ove bodove na strani. Vjerujem u svoje suigračice i vjerujem da ćemo pokazati svoje pravo lice.“

Danski lider FCK se borio do zadnje sekunde za pobjedu protiv ruskog Dinama. Ruskinje su imale i zadnji napad koji nisu iskoristile i slavlje Anje Andersen i njenih rukometašica je moglo započeti. Gošće su bolje otvorile utakmicu i povele 9:4 no Dankinje se ne predaju i dostižu prednost i sretno pobjeđuju.

Prvo kolo Lige prvakinja je proteklo bez većih rezultatskih iznenađenja sa vrhunskim rukometom u prepunim dvoranama što će se, nadamo se nastaviti i u drugom kolu, pogotovo u Koprivnici gdje gostuje norveški Byasen.

foto: www.byaasen.no

Liga prvakinja - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Byasen21:26Viborg
Leipzig35:32Podravka Vegeta
1Viborg 6171:143+289
2Leipzig 6154:158-47
3Byasen 6153:157-44
4Podravka Vegeta 6172:192-204

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!