Ostali sportovi

Gimnastičarka dopingirana

Maja Giljanović • subota, 31.10.2009.
Gimnastičarka dopingirana
Foto: EPA

Bivšoj svjetskoj prvakinji Daiani Garcia dos Santos prijeti dvije godine suspenzije nakon što je na doping-testu bila pozitivna na zabranjeni dijuretik furosemid.

Daiane Garcia dos Santos je 2003. na Svjetskom prvenstvu u Anaheimu Brazilu osvojila prvi naslov u povijesti - zlatnu je medalju u vježbi na tlu osvojila ispred olimpijske pobjednice Rumunjke Ponor - a finalistica je i Olimpijskih igara u Ateni i u Pekingu (2004. je osvojila peto, 2008. šesto mjesto).

Prošle je godine Dos Santos ozlijedila koljeno, dva je puta morala na operaciju i nakon druge prije pet mjeseci 26-godišnjakinja je poklekla: počela je uzimati furosemid, dijuretik koji se najčešće koristi za mršavljenje, rjeđe da bi se prikrilo korištenje drugih zabranjenih preparata, uzimala ga je oko dva mjeseca kad je doping-testom obavljenim u srpnju nasumično izvan natjecanja otkrivena.

Njen klub Pinheiros je o pozitivnom nalazu obavijestio Brazilski gimnastički savez i Svjetsku gimnastičku federaciju, a Dos Santos ima 14 dana da se očituje o događaju i pokuša pred disciplincima izmisliti suvisli razlog pozitivnom testu.

Odvjetnica Dos Santos osim toga tvrdi da je doping-test bio protivan pravilima jer je njena štićenica ozlijeđena i kao takva oslobođena testiranja. Pronađe li ju Komisija ipak krivom, Brazilki prijeti dvogodišnja suspenzija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!