Ostali sportovi

Spektakl u Osijeku

Maja Giljanović • petak, 06.11.2009.
Spektakl u Osijeku
Foto: Dragan Kovač

Nakon što je okončan prvi kvalifikacijski ciklus Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku u finalima će u subotu i nedjelju nastupiti najmanje četvero hrvatskih natjecatelja.

Osijek je od četvrtka do nedjelje gimnastičko središte svijeta. Prvi Svjetski kup u povijesti od jučer je u dvorani Gradski vrt okupio 133 gimnastičara i gimnastičarke iz 29 zemalja među kojima su brojni osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja te naši Robert Seligman, Tomislav Marković, Tina Erceg, Marijo Možnik, Tijana Tkalčec, Marko Brez, Ružica Buzov i Matija Baron.

Prvi dio kvalifikacija dao je za pravo izborniku hrvatske muške reprezentacije Tigranu Goričkom koji je uoči starta natjecanja izjavio: "Konkurencija je izuzetno jaka, došli su vrhunski natjecatelji, ali i naši gimnastičari sama su elita. Prognoze su u sportu uvijek nezahvalne, međutim, očekujem da se naši ravnopravne bore i za osvajanje medalja".

Finale je najboljom ocjenom od petero naših reprezentativaca koji su nastupili u prvom dijelu izborio Marković: 23-godišnjak je na parteru osvojio 15,025 i zauzeo treće mjesto. Drugi na rang-listi FIG-a (pušu mu za vratom Nizozemac Wammes i Izraelac Šatilov) je oduševljen: "Malo me bilo strah, prvi je ovo put da nastupam u svom gradu i presretan sam da sam pred svojom publikom odradio vježbu bez pada".

Finale na konju s hvataljkama izborio je sukladno svim prognozama Seligman, ali u sjajnom se svjetlu predstavio i Brez. Sedmoplasirani na Svjetskom prvenstvu u Londonu Seligman je šesti (13,325), a Zagrepčanin Brez koji je uoči nastupa poželio: "Važno mi je samo da kvalifikacije odradim dobro kao što vježbam na treninzima" je odličan četvrti (14,000).

Čakovčanka (jedina iz Nedelišća nakon što je svoj nastup otkazao olimpijski viceprvak Filip Ude) Tkalčec je u kvalifikacijama preskoka zauzela sjajno drugo mjesto (13,563). Jedina je bez finala ostala tinejdžerka iz Splita Buzov (15. na razboju).

Svjetski prvak na konju s hvataljkama Zhang Hongtao je osvojio ocjenu 15,825, bivši (2007.) svjetski prvak i prvi na svjetskoj rang-listi na tlu (tek sedmi, međutim, na SP-u u Londonu) Diego Hypolito je dobio 15,675, olimpijski pobjednik na karikama i bivši dvostruki svjetski prvak na karikama Chen Yibing 15,350, Jana Komrskova je bolja od ostalih na preskoku (14,275), a Mayra Kroonen na razboju (13,375).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!