Nogomet

Dinamo nema što izgubiti

Vedran Attias • srijeda, 02.12.2009.
Dinamo nema što izgubiti
Foto: Davor Sajko

U petom kolu skupine A Europske lige Dinamo gostuje u Bruxellesu gdje Plave čeka veliki Anderlecht koji, skupa s Ajaxom, bježi Dinamu pet bodova dva kola prije kraja stoga je jasno kako Dinamu igra - samo pobjeda. Naravno, na pobjedu u Bruxellesu ne mogu računati niti puno bolje momčadi od Dinama, no ako momčad Krune Jurčića odigra pravu utakmicu sve je moguće, a pobjeda otvara vrata raja...

Dinamo je pun optimizma otputovao u Belgiju gdje ih u srijedu navečer čeka Anderlecht, veliki klub bogate povijesti koji ipak trenutno ne proživljava najbolje dane; jednostavno, igraju Europsku ligu, a ne Ligu prvaka. Anderlecht ima puno bolju situaciju od Dinama i može bez pritiska ući u utakmicu jer im je i bod dosta za prolaz, no s druge strane Dinamo tek nema što izgubiti, a utakmica u Zagrebu je pokazala kako momčad Krune Jurčića može igrati s Anderlechtom.

Belgijska momčad cijelu sezonu ima problema s ozljedama, no i Dinamo u Belgiju odlazi bez Bišćana, Carlosa, Lončarića, Sivonjića, Calella i Cufrea pa je teško reći tko je više hendikepiran. Ozljede su pak riješile dosta "muka" oko sastava trenera Jurčića koji nema previše mjesta za kalkuliranje: Butina će braniti, ispred njega će biti Etto, Lovren, Kovač i Ibanez, vezni red će biti Tomečak, Badelj, Vrdoljak i Sammir dok će u vrhu napada igrati Mandžukić i Papadopoulos.

Također, u drugom dijelu će priliku dobiti Morales koji nije spreman za 90 minuta dok bi umjesto Grka svoju priliku mogao dobiti bolesni Slepička. Jedno je jasno: tko god igrao - mora odigrati sjajnu utakmicu. Plavi su znali odigrati tako da dva-tri igrača odigraju bolje od ostalih i to je u domaćem prvenstvu redovito dosta za pobjedu, no na Constant Vanden Stock stadionu - neće biti. Dinamovi igrači, svi dinamovi igrači, moraju odigrati jako dobru utakmicu i pružiti jednu od svojih najboljih predstava ove sezone želi li Dinamo kod kuće u posljednjem kolu imati prilike za ostanak u Europi. Manje je Dinamu bitno hoće li igrati Sare ili Kouyate ili obojica jer ako Plavi ne odigraju sjajnu utakmicu - nemaju šanse.

UEFA čeka krivi korak

Iako ne volimo pisati o navijačima i onima koji to nisu već se prave, zaista se nema smisla praviti kako oni ovoga puta nisu bitni. Najmanje 389 navijača Dinama bit će u Bruxellesu na dan utakmice, a belgijska policija će imati točno ništa tolerancije za izgrede. Svaki najmanji mogao bi biti koban za Dinamo i koštati Modre nastupa u Europi sljedećih nekoliko godina što bi bio naprosto neopisivo golem udarac klubu iz Maksimira. Treba li uopće spominjati kako nitko tko stvarno voli plavu boju ne smije napraviti ništa što bi moglo Uefi dati materijal za izbacivanje Dinama iz njihovih natjecanja?

Naravno, uopće ne treba posebno napominjati kako Dinamo ne smije dobiti "glupi europski" gol koji bi praktički riješio utakmicu jer Anderlecht vrlo dobro zna čuvati prednost. Belgijska momčad zadnjih mjesec dana zna samo za pobjede, a posljednji domaći poraz doživjeli su još u kolovozu i to od Lyona, ali - ne igra statistika. Neosporno je kako je Anderlecht dobra momčad, no svatko će se složiti kako Deschaht, Biglia i Mazuch nisu nogometna imena pred kojim bi Dinamo "trebao skinuti gaće". Respekt da, ali strah nikako ne; samo tako se može do pobjede.

U slučaju poraza Dinama - nikome ništa jer je cilj bilo igranje Europske lige što je već odavno ostvareno, no igrači Dinama imaju priliku za veliku pobjedu koja bi potom otvorila vrata još veće utakmice. Naime, dobije li Dinamo u Bruxellesu - 17. prosinca u Zagreb bi došla Timisoara, a Modri bi igrali na pobjedu koja, uz dobar rezultat iz Amsterdama, znači prolaz. Nije možda najizgledniji rasplet na svijetu i šanse nisu velike, ali svakako postoje i samo zbog te prilike i te utakmice se isplati dati sve od sebe protiv Anderlechta pa - što bude. Ide - sjajno, ne ide - treba pasti časno i zaslužiti pljesak onih koji su putovali 1.300 kilometara da bi gledali najdraži klub.

Europska liga, skupina A, 5. kolo: Anderlecht - Dinamo, 21.05

Anderlecht: Proto - Gillet, Mazuch, Bernardez, Deschaht - Sare, Biglia, Kouyate, Boussoufa - Suarez, Lukaku

Dinamo: Butina - Etto, Lovren, Kovač, Ibanez - Tomečak, Vrdoljak, Badelj, Sammir - Mandžukić, Papadopoulos

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Temišvar1:2Ajax
Anderlecht0:1Dinamo
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2009. u 15:23
    "Dinamo u Belgiji može samo dobiti _ _ _ _ _ _ _"! Nedostaju 2 riječi sa P šta točno može dobiti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2009. u 15:00
    zalosno je konstatirati svake godine´da nemamo sta izgubiti´.to sve govori o atomskom,europskom itd dinamu (
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2009. u 13:03
    2-0 za dinamo , stijelci Butina i Butina
    Obrisan korisnik