Nogomet

Tko je dobio novu adidasovu loptu?

Sportnet • utorak, 08.12.2009.
Tko je dobio novu adidasovu loptu?

Sportnet.hr u suradnji s adidasom dao Vam je priliku da u nagradnoj igri osvojite novu adidasovu loptu s kojom će se igrati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u JAR-u...

U naš e-mail sandučić stiglo je više od stotinu točnih odgovora, a slučajnim izborom po jednu loptu su osvojili sljedeći natjecatelji:

1. Ivan Pavličić, Rokovci.
2. Matej Parać, Županja.

Čestitamo sretnim dobitnicima, a svima ostalima poručujemo da svoju "JABULANI" loptu mogu kupiti u svim adidas dućanima od 5. prosinca.

Podsjetimo, za sudjelovanje u nagradnoj igri trebalo je točno odgovoriti na tri pitanja:

1. Koliko je boja korišteno u izradi lopte "JABULANI"?
a) 3
b) 11
c) 23

2. Što na jeziku isiZulu znači "JABULANI"?
a) "Pobijediti"
b) "Slaviti"
c) "Pozdraviti"

3. Kako se zvala adidasova lopta na SP-u u Njemačkoj?
a) Fevernova
b) Teamgeist
c) Tricolore

Egzotičnog naziva JABULANI, što na isiZulu jeziku znači "slaviti", nova adidasova lopta objedinjuje jedinstven dizajn inspiriran bojama Južnoafričke republike i radikalnu tehnologiju. Naime, novorazvijeni "Grip'n'Groove" profil lopte igračima omogućuje nevjerojatnu stabilnost i savršeno prijanjanje u svim uvjetima. Sastavljena je od samo osam termalno vezanih 3-D panela, koji su po prvi puta izlijeveni u obliku sfere, pa je lopta savršeno zaokružena i preciznija nego ikada prije.

adidasu je ovo 11. lopta koju je izradio za svjetska prvenstva, a kako je 11 ujedno i broj igrača jedne nogometne momčadi, kao i broj službenih jezika u JAR-u i broj južnoafričkih plemena, u izradi lopte JABULANI korišteno je 11 boja.

Još neviđena tehnologija korištena je u stvaranju ove lopte, osam 3-D EVA i TPU panela u obliku sfere spojeno je tako da zatvaraju unutrašnjost lopte, a rezultat je energična cjelina savršene zaokruženosti. Nakon prvih treninga, igrači su oduševljeni:

Michael Ballack: "Ova lopta je fantastična, svaki udarac je baš onakav kakav želim da bude."

Petr Čech: "Možete osjetiti energiju kako dolazi do vas, kao udarac."

Frank Lampard: "Vrlo jaka lopta, odana udarcu kojeg zadajete."

Kaka: "Za mene je kontakt s loptom jako važan, i zato je ova lopta savršena."

adidas je i ovom prigodom pri testiranju surađivao s najboljim svjetskim sportašima i klubovima, pa su tako ovu loptu testirali Milan, Bayern, Orlando Pirates i Ajax Cape Town. adidas će nastaviti koristiti inovativne tehnologije kako bi unaprijedio i zadržao poziciju svjetskog lidera u proizvodnji proizvoda za nogomet, te učvrstio svoju poziciju autentičnog simbola proizvođača sportske opreme najviših standarda.

Povijest adidasovih lopti za SP

adidas je s proizvodnjom visoko kvalitetnih nogometnih lopti započeo 1963. kada je većina lopti bila teška, smeđa i bilo ih je bolno šutati. Kada je FIFA prvi put angažirala adidas da proizvede službenu nogometnu loptu za FIFA World Cup™ u Meksiku, kompanija je već bila vodeći svjetski nogometni brand.

adidas Telstar
1970 FIFA World Cup Mexico™

Kao i sve ostale lopte tada, adidasov Telstar bio je u potpunosti načinjen od kože, ali za razliku od ostalih lopti, imao je 32 ručno izvezena panela (12 crnih peterokuta i 20 bijelih šesterokuta).

Revolucionarni dizajn Telstara ispisao je nogometnu povijest: bila je to prva bijela nogometna lopta dekorirana crnim peterokutima.

adidas Telstar i adidas Chile
1974 FIFA World Cup Germany™

Dvije adidasove nogometne lopte bile su korištene u Njemačkoj 1974. Telstar se ponovno pojavio, ovoga puta s novim, crnim logom branda, umjesto prijašnjeg zlatnog. Na temelju Telstarovog uspjeha, adidas je proizveo novu, potpuno bijelu loptu - Adidas Chile (nakon što je u Chileu 1962. korištena potpuno bijela lopta).

adidas Tango
1978 FIFA World Cup Argentina?

1978. dogodila se revolucija u dizajniranju nogometnih lopti kada je predstaljen Adidas Tango. Još jednom, adidas je proizveo nešto što će postati "klasik u dizajniranju nogometne lopte". Dvadeset panela s "trijadama" tvorilo je optičku iluziju 12 identičnih krugova. Za sljedećih pet FIFA World Cup natjecanja dizajn nogometne lopte bazirao se na dizajnu adidas Tanga.

adidas Tango Espana
1982. FIFA World Cup Spain

Prvotni izgled Tanga iz 1978. neznatno je promijenjen 1982. Pa ipak, Tango Espana karakterizira velika tehnička inovacija. Tango Espana, napravljenu od kože, karakteriziraju revolucionarni vodootporni zapečaćeni šavovi.

adidas Azteca
1986. FIFA World Cup Mexico

Nogometna lopta za FIFA World Cup™ 1986. revolucionirala je nogomet i tehniku proizvodnje nogometnih lopti. adidas Azteca bila je prva sintetička FIFA World Cup™ nogometna lopta.

adidas Etrusco Unico
1990 FIFA World Cup Italy™

adidas Etrusco Unico unaprijedio je upotrebu sintetičkih materijala, stvorivši prvu nogometnu loptu koja sadrži unutarnji sloj crne poliuretanske pjene, čime je Etrusco Unico potpuno vodootporna i brža nego i jedna lopta prije.

adidas Questra
1994. FIFA World Cup USA™

1994. adidas je predstavio nogometnu loptu sa visoko kvalitetnim slojem bijele polietilen pjene koja je Questru učinila mekanijom (a time i povećala mogućnost kontrole udarca) i puno bržom.

adidas Tricolore
1998 FIFA World Cup France™

adidas Tricolore bila je prva višebojna nogometna lopta inspirirana francuskom zastavom i nacionalnim bojama (Tricolore), te francuskim tradicionalnim nacionalnim simbolima i simbolima nogometne fedracije.

adidas Fevernova™
2002 FIFA World Cup Korea/ Japan™

adidas Feranova bila je prva World Cup nogometna lopta od 1978. koja je prekinula s tradicionalnim Tango dizajnom predstavljenim 1978. Kompletan izgled ove lopte, uključujući i upotrebu boja, inspirirani su azijskom kulturom.

adidas Teamgeist™
2006 FIFA World Cup Germany™

Nova nogometna lopta za FIFA World Cup™ 2006 službeno je predstavljena u finalu. adidas Teamgeist predstavio je radikalno novi dizajn 14-panelne konfiguracije koja je formirala glatku i savršeno okruglu površinu koja je igračima omogućila veću točnost i kontrolu pogotka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley08.12.2009. u 19:25
    čestitke dobitnicima. bilo bi lijepo kad bih ja dobio
    Weasley