Vodeni sportovi

Vaterpolistima pljesak u Makarskoj

Maja Giljanović • utorak, 08.12.2009.
Vaterpolistima pljesak u Makarskoj
Foto: Sandro Donda

Utakmicu drugog kola Svjetske lige na novom su bazenu u Makarskoj pred 700-tinjak navijača odigrale vaterpolske reprezentacije koje su u prvom kolu upisale pobjede. 100 %-tni je učinak nakon 32 minute u Hrvatskoj sačuvala brončana reprezentacija svijeta koja je Rusiju pobijedila pet golova razlike.

HRVATSKA - RUSIJA 12:7 (3:2, 5:3, 2:2, 2:0)

Makarska, Svjetska liga, 2. kolo
Gledatelja: 700
Suci: Bianchi (Italija), Delon (Francuska)  

HRVATSKA: Brzica, Buljubašić 1, Bošković 1, Dobud 1, Joković 1, Karač, Muslim 1, Banovac, Sukno 1, Barać 2, Hinić, Obradović 3, Bebić 1. Izbornik: Rudić  

RUSIJA: Devjatašvili, Katkov, Jurčik, Odincov, Želtovski 1, Antipov 1, Lisunov, Stratan, Novoksenov 1, Višnjakov 1, Garbuzov 3, Češev, Rastorgujev. Izbornik: Sobčenko  

Igrač više: Hrvatska 4/7, Rusija 3/6
Peterci: Hrvatska 1/2, Rusija 3/3

Hrvatska je i nakon drugog kola Svjetske vaterpolske lige neporažena. Nakon što su u prvom kolu izabranici Ratka Rudića pobijedili u Skoplju Makedoniju (9:7) u prvoj su utakmici pred domaćom publikom pobijedili Rusiju.

Igrači izbornika Sobčenka, plivački jaki i talentirani, ali nakon pomlađivanja i neuigrani, prošli su mjesec slavili protiv Grčke (9:6) i zbog gola bolje gol-razlike zauzeli prvo mjesto u našoj skupini. U Makarskoj je Hrvatska uspostavila "zdrav" poredak i preuzela vodstvo.

Rudić je večeras raspolagao sa samo 13 igrača od prvotno pozvanih 16 jer nakon Andre Bušlje i Ivana Perića u pet do 12 mu je otkazao i Josip Pavić kojem je supruga upravo rodila kćerkicu, a "na kapaljku" je dozirao i načete Sandra Sukna (želučani problemi) i Igora Hinića (povišena temperatura).

Raspoloženi Ivo Brzica (oko 50 % obrana) nije dozvolio da nam naškodi izostanak Pavića, a ni ostali nisu odigrali ispod razine koja se očekuje od brončane reprezentacije s posljednjeg Svjetskog prvenstva (u srpnju u Rimu).

Naši su se "tražili" prvih pet minuta i prvi gol postigli tri minute i 50 sekundi prije kraja prve četvrtine kad je Samir Barać poništio vodstvo Garbuzova (1:1). Mrežu Devjatašvilija je ranije kod rezultata 0:0 zatresao i Maro Joković, ali su mu suci zbog predubukog uplivavanja prilikom izvođenja peterca poništili gol.

Paolo Obradović nam je donio prvo vodstvo na utakmici (2:1), a prvu je četvrtinu nakon izjednačenja Garbuzova (2:2) zaključio krasnim lobom Ivan Bebić (3:2).

Višnjakov je na startu druge četvrtine izjednačio na 3:3, ali golovima Obradovića (4:3) i Baraća (5:3) prvi put, četiri minute prije isteka prvog poluvremena, odlazimo na dva gola razlike.

Želtkovski smanjuje na 5:4, ali Nikša Dobud (6:4 nakon dojmljivog "duplog pasa" s Jokovićem) i Joković (7:4) prvi put, manje od minute prije kraja druge četvrtine, podižu na tri gola razlike. Garbuzov iz peterca smanjuje na 5:7, ali i Sandro Sukno koristi penal i vraća na tri razlike (8:5).

U trećoj četvrtini prvi se put u strijelce upisuje i Miho Bošković (9:5), a ovacije tribina golom za 10:5 zaslužuje Makaranin Ivan Buljubašić. Sobčenko je promijenio golmana i promjena je urodila plodom. Rastorgujev je zatvorio rupe (67 % obrana) i dao podstrek suigračima koji golovima Novoksenova i Antipova smanjuju na tri razlike (7:10).

Četvrtu četvrtinu ponovno nakon 2:2 u trećoj dobivaju naše bijele kapice. Minutu i pol prije kraja napad s igračem više propušta Joković, ali Obradović 40-tak sekundi prije kraja svojim trećim golom (lani im je u Rijeci u svom debiju u A reprezentaciji dao četiri gola) i Petar Muslim 10 sekundi prije kraja utakmice svojim prvim golom zaključuju priču i Hrvatska pobjeđuje Rusiju 12:7.

U drugoj utakmici naše Skupine B Grčka je pobijedila Makedoniju 8:6.

Tablica:
1.HRVATSKA 6
2.Rusija 3
3.Grčka 3
4.Makedonija 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!