Zimski sportovi

Počinje 58. Turneja

Martina Oštrić • ponedjeljak, 28.12.2009.
Počinje 58. Turneja
Foto: Nikola Movrić

S posljednjim tjednom 2009. godine počinje i novo, 58. po redu izdanje Novogodišnje turneje. Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen mjesta su, uz Olimpijske igre, najvažnijeg događaja ove sezone, a 6. siječnja 2010. godine dobit ćemo novo ime na tronu ovog prestižnog natjecanja...

Za same skakače ali i sve ljubitelje skijaških skokova pred nama je najvažnije razdoblje sezone - turneja 'Četiri skakaonice'. Nećemo sad pričati o tri godine koje su bile potrebne da se ideja o Turneji sprovede u djelo, niti o Seppu Bradlu, prvom pobjedniku ovog natjecanja. No, reći ćemo kako nas čekaju uzbudljiva četiri natjecanja gdje će se skakači za pobjedu boriti tzv. "Knock out" sustavom. Podsjetimo, u prvoj će se seriji sukobiti dva skakača, od kojih pobjednik ide izravno u finale, dok će se onaj poraženi nadati da će ući među pet lucky losera i na taj način vidjeti finale.

Ime Svena Hannawalda zauvijek će ostati zapisano kao ime skakača koji je jedini u jednoj sezoni osvojio Turneju s pobjedama na sve četiri skakaonice. S druge strane, ponovno aktivni Janne Ahonen skakač je sa pet osvojenih naslova, i iz drugog će plana pokušati doći do šestog naslova, čime bi još malo poboljšao svoj apsolutni rekord.

Vodeći dvojac Svjetskog kupa, Simon Ammann i Gregor Schlierenzauer koji ove sezone zajedno imaju pet pobjeda na šest održanih natjecanja najveći su favoriti za osvajanje naslova. Ipak, turneja 'Četiri skakaonice' i je poznata po tomu kako je ne osvajaju uvik papirnati favoriti, a to je najbolje pokazao prošlogodišnji pobjednik Wolfgang Loitzl. On je svojom prvom pobjedom u karijeri, na Novu godinu, u Garmischu pokrenuo lavinu i nanizao pobjede osvojivši Turneju pomalo i na čuđenje struke.

Uz njih, tu su još i Austrijanci Thomas Morgenstern i Andreas Kofler koji mogu svakog iznenaditi, te pobjednik prvog natjecanja sezone Bjoern Einar Romoeren. Norvežanina, kao i Finca Harrija Ollija muči činjenica da nije konstantan, i teško spaja dva dobra skoka, no Novogodišnja turneja idealno je mjesto za promjenu nekih loših navika. Poljaci će najveće nade polagati u novopečenog prvaka države, veterana Adama Malysza, dok će japanske oči biti uperene u Daikija Ita.

Prvo natjecanje Turneje u Oberstdorfu ujedno je i prvo natjecanje ove sezone u kojemu će se primjenjivati nova pravila u kojima će smjer i jačina vjetra diktirati skok, tako da, bar po riječima direktora natjecanja, Waltera Hofera, možemo biti sigurni kako će se u Oberstdorfu održati obje serije bez prekida.

Novogodišnja turneja počinje u Oberstdorfu 29. prosinca. Prvog dana 2010. godine natjecanje se nastavlja u Garmisch-Partenkirchenu, da bi se nakon toga, 3. siječnja, preselila u austrijski Innsbruck. Krunidba novog kralja dogodit će se 6. siječnja kada je na rasporedu finalno natjecanje u Bischofshofenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.12.2009. u 20:10
    Nova pravila se ne primjenjuju na turneji. Ae barem malo proučite materiju ako već mislite pisat o skokovima.
    Obrisan korisnik