Rukomet

Červar: "Abeceda rukometa počinje od obrane"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 27.01.2010.
Červar: "Abeceda rukometa počinje od obrane"
Foto: Davor Sajko

Prije nego je Lino Červar pročitao šokantno priopćenje o odlasku s klupe, tema konferencije za novinare bila je Danska. S izbornikom su u press centar stadthalle stigli i Domagoj Duvnjak i Jakov Gojun, a sva trojica složila su se kako nas čeka vrlo težak protivnik, no protivnik kojeg s puno želje i volje možemo svladati...

Izbornikova neopoziva ostavka koju je dao putem priopćenja kojeg je pročitao s papirića na kraju službene konferencije za novinare u drugi je plan gurnula ono o čemu se prije toga pričalo, reprezentaciju Danske. To je jedan od problema takvog Červarovog poteza, jer Danska zahtijeva stopostotnu koncentraciju, a nakon ove ”bombe” teško da se to može dogoditi i u svlačionici i u stručnom stožeru i u medijima.

Pressicu je Červar otvorio analizom utakmice protiv Austrije: ”Utakmica je bila onakva kakvu smo očekivali, domaćin je bio nabrijan i težak. Počeli smo strpljivo, sagradili lijepu prednost, ali smo zahvaljujući svojoj nesmotrenosti, neiskorištenim šansama vratili domaćina u igru, što je vratilo i publiku. I u toj uzavreloj atmosferi smo uspjeli iskontrolirati utakmicu i na kraju pobijediti.”

O Danskoj se nema puno toga novoga za reći, veći dio reprezentacije je isti kao i proteklih godina kada smo s Dancima vodili ljute bojeve: ”Oni su zadržali kostur starije formacije koja godinama igra na svjetskoj sceni. Hvidt, Knudsen, Nielsen, Jorgensen – to je srce njihove zone u obrani. U napadu su malo promijenili, ali u obrani su ostali isti. Oni su aktualni prvaci Europe; jučer su se provukli, ali su pobijedili. Očekujem tvrdu utakmicu, trebat će probiti tu njihovu zonu, posebno s obzirom na deficitarnu situaciju s udarcima s distance. Norvežani su bili mudri, ali nisu izdržali do kraja. Koliko god će nam biti teško, tako nam je motiv velik. Polufinale bi bio jako veliki rezultat.”

Norveška bi nam mogla pomoći i u četvrtak pobjedom protiv Islanda, ali izbornik ne vjeruje u takav rasplet: ”Nisam indiferentan što su ih Norvežani ispustili, ali mislim da nama neće biti ništa poklonjeno, ne očekujem nikakvu pomoć – nismo mi te sreće.”

Što bi do sada Červar izdvojio kao segmente kojima je najnezadovoljniji?

” Budući da imamo većinu mladih igrača, naši igrači moraju shvatiti da abeceda rukometne igre počinje od obrane, a tamo uvijek sve može biti bolje. Imamo takve igrače, imamo visinu, uz malo više borbenosti to bi bilo još bolje. Moramo razumjeti da moramo sazrijeti i u napadu čim prije; radimo tehničke pogreške, lopte ispadaju iz ruke, a to se u jednoj reprezentaciji ne smije događati. Fali i malo agresivnosti, da imamo više prodora, jer imamo takve igrače. Malo više odvažnosti i više konkretnosti bi nam dobro došlo. Neki imaju mali broj nastupa pa nisu još stekli sigurnost.”

Danski vratar Kasper Hvidt najavio je kako će utakmicu presuditi fizička priprema, no Červar se s njim ne slaže: ”Mislim da će pobijediti ona reprezentacija koja bude više željela pobjedu. To su utakmice koje se ne igraju svaki dan, tu jako odlučuje želja i odlučnost. Danas je i dan odmora, pa mislim da to neće biti faktor. Naši igrači su svakako fizički spremni za takvu utakmicu.”

Što se zdravstvene situacije tiče, izbornik je priznao da se ne može očekivati stopostotan doprinos Lackovića i Valčića, a ”Balić će stisnuti zube, igrat će kao i uvijek.”

Naglasio je kako je zadovoljan Kopljarovom igrom protiv Austrije, dodavši kako mu je odlična podrška i Denis Buntić koji je izborniku sugerirao da ga ostavi u napadu malo dulje: ”To je dokaz da treba biti strpljiv s igračima.”

U slučaju Drage Vukovića izbornik je naglasio kako nije dovoljno zablistati u jednoj utakmici, već treba dobro igrati u kontinuitetu: ”To je odlika velikih igrača i to je nešto što mladi moraju naučiti.”

Nakon što su o Dancima ponešto ispričali i Domagoj Duvnjak i Jakov Gojun, Červar je uzeo svoj papirić i emotivno priopćio svoj odlazak s klupe Hrvatske nakon završetka Eura.

Može li njegov potez eventualno dodatno skupiti glave rukometaša, ili će se tajming odluke pokazati apsolutno promašenim – pokazat će nam nastup Hrvatske protiv Danske.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.01.2010. u 11:19
    Sve je rečeno u Packovom članku. Lino je sve u pravu, ali je trebao šutiti do kraja prvenstva. A opet, tko zna, možda je to baš ono što je trebalo napraviti da osvojimo prvenstvo. Uostalom, čovjek je dovoljno toga postigao ga da zaslužuje poštovanje i povjerenje. I dajte više prestanite s tim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2010. u 21:22
    nazalost slazem se da smajlagic vjerojatno nece bit izbornik dok je gobac tu, a tesko ce se njega maknit, to je najveci problem naseg rukometa, a mozda ne bi bilo bolje da je on izbornik, al bar bi covjek imao kakav pametan savjet na timeoutu, a ne ko ovaj, ti drz tamo, ti drz vamo, pa to im i moja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj27.01.2010. u 17:50
    i još nešto. normalno da lino plače za valčićem i lackovićem jer su nam važni igrači. kod valčića je važno kaj je dobar i u obrani a to što zabija malo to je manje važno i na kraju krajeva zabija kolko treba nije on naš najbolji strijelac. a lac je u svoje doba bio odličan to što nije u zadnje... [više na forumu]
    Mihalj
  • Mihalj27.01.2010. u 17:44
    moš mislit što će ti pipe bit izbornik dok gobac mrda.
    Mihalj
  • Obrisan korisnik27.01.2010. u 14:43
    Slažem se u potpunosti što je "avion" rekao, apsolutno je u pravu, svaka čast majstore..
    Obrisan korisnik