Zimski sportovi

Vladavina Jean-Claude Killyja

Antonija Pavlić • utorak, 02.02.2010.
Vladavina Jean-Claude Killyja

Sportnet.hr vam predstavlja desete ZOI, koje su se u francuskom Grenobleu održale od 6. - 18. veljače 1968. godine.

Desete ZOI - Grenoble 1968. (6. - 18. veljače)

Domaćin: Grenoble, Francuska; 6. - 18. veljače

Brojčano stanje: 37 država; 1.158 sportaša (947 sportaša i 211 sportašica)

Vezane vijesti

Sportovi: 6 sportova, 35 disciplina

Zakletva sportaša: Léo Lacroix, Francuska, alpsko skijanje

Olimpijska vatra: Alain Calmat, Francuska, umjetničko klizanje

Igre otvorio: predsjednik Charles de Gaulle: Stade Lesdiguieres

Popis sportova: alpsko skijanje, biatlon, bobo četverosjed, bob dvosjed, hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, nordijsko skijanje (skijaško trčanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi)

Države sudionice: Argentina, Australija, Austrija, Bugarska, Kanada, Čile, Čehoslovačka, Danska, Finska, Francuska, Zapadna Njemačka, Istočna Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Mađarska, Island, Indija, Iran, Italija, Japan, Južna Koreja, Libanon, Lihtenštajn, Mongolija, Maroko, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, SAD, SSSR, Jugoslavija

Prve Zimske olimpijske igre u Francuskoj kao grad domaćin ugostio je Grenoble, premda je u začetku kandidature bio lišen razvijene infrastrukture. Za tu se čast izborio u jakoj konkurenciji Calgaryja, Lahtija, Sappora, Lake Placida i Osla, a sve pripreme borilišta i popratnih sadržaja obavio gotovo perfektno. Igre 1968. godine svijetu su preko televizijskih ekrana prvi puta emitirane u boji, sportaši i sportašice, kojih je bilo u rekordnom broju, ovoga su puta smješteni u čak sedam Olimpijskih sela, a u obavezni protokol Igara uvedena je kontrola dopinga i test spola za sportašice.

Čitavo natjecanje obilježio je francuski skijaš Jean-Claude Killy, trostruki pobjednik alpskih disciplina - spusta, slaloma i veleslaloma. Killy je izjednačio doseg Austrijanca Tonija Sailera, koji je isti pothvat ostvario 12 godina ranije, no Francuz je ipak imao puno jaču, ozbiljniju konkurenciju, te je stoga i njegov uspjeh nešto vrijedniji. Posebno će se, pak, pamtiti njegova slalomska pobjeda, koju je osvojio nakon dugog vijećanja žirija i pregledavanja snimaka vožnji. Karl Schranz se, naime, potužio kako mu je na stazi u jednome trenutku druge vožnje zasmetala službena osoba, te je u ponovljenom startu nadišao Killyjevo vrijeme. No, kasnijom odlukom zlato mu je ipak oduzeto i vraćeno zasluženom prvotnom slavljeniku.

Skijašice su također prezentirale uzbudljive utrke. Francuskinja Marielle Goitschell nadmoćno je pobijedila u slalomu i tako postala prvom skijašicom koja je na dvjema Igrama osvojila zlatnu kolajnu; veleslalom je ovoga puta pripao kanadskoj skijašici Nancy Green, a u spustu je najbrža i najpreciznija bila Austrijanka Olga Poll.

Skandinavci su se vratili u žižu zbivanja skijaškog trčanja nakon godina izbivanja s najviših pozicija. Harold Gronningen konačno je osvojio zlato, nakon dva srebra u Innsbrucku, bio je najbrži na 15 km. Na dvostrukoj dužoj stazi senzacionalnu pobjedu upisao je Talijan Franco Nones, a 50-kilometarski maraton najbrže je prošao Olle Ellefsater, nadvladavši ogromne napore da zadrži prednost ispred Vedenjina i Haasa. Skijašice dobivaju novu zvijezdu - Toini Gustafsson pobijedila je do tada neprikosnovene sovjetske trkačice u utrkama na 5 i 10 km, a veliki obol dala je i srebru štafete, u kojoj je slavila Norveška.

Na skakaonicama, pak, vladaju neke nove države. Nestalo je dominacije Skandinavaca, a posebno Norvežana i Finaca - na 70-metarskoj skakaonici najbolje se snašao Čehoslovak Jiri Raska, a trijumf na većoj skakaonici pripao je inspiriranom Sovjetu Vladimiru Bjelousovu. Norvežanin, zato, pobjeđuje u biatlonu - njegovo ime je Magnar Sollberg, a prvu biatlonsku štafetu u utrci 4 x 7.5 km na najvišoj poziciji završava SSSR.

Umjetničko klizanje najviše je uzbuđenja ponudilo u ženskoj konkurenciji. Neizvjesna utrka na koncu je pripala stasitoj i gracioznoj Amerikanki Peggy Fleming, ispred Njemice Gabriele Seifert i Čehinje Hane Maškove. Titulu najboljeg klizača odnio je Austrijanac Wolfgang Scwarz, a indikatorom buduće vladavine ovim sportom bilo je sovjetsko zlato u parovima, koje je osvojio bračni par Ljudmila Bjelousova i Oleg Protopopov.

TABLICA MEDALJA

RBDržavaGSBTOT
1Norveška66214
2SSSR55313
3Austrija34411
4Francuska4329
5Nizozemska3339
6Švedska3238
7Zapadna Njemačka2237
8SAD1517
9Švicarska0246
10Finska1225
11Istočna Njemačka1225
12Čehoslovačka1214
13Italija4004
14Kanada1113
15Rumunjska0011

Brzi klizači istaknuli su se najbržim, rekordnim vremenima - razlog tomu bilo je otkriće drugačije gradnje staza i postavljanja leda - čak su desetorica zbog takvog razvoja situacije "potukla" vremena ostvarena u Innsbrucku četiri godine ranije. Najkraću dionicu najbrže je odradio Nijemac Erhard Keller, Cornelis Berkerk slavio je na 1.500 metara i bio drugoplasirani na 5.000 metara, a Johnny Hoglin najbolje se snašao na najdužoj utrci - 10.000 metara. Norvežanin Fred Anton Maier pobijedio je na 5.000 metara, a na dvostrukoj dužoj stazi bio je drugi.

Deveterostruki je svjetski prvak u vožnji boba Talijan Eugenio Monti s 40 godina u Grenoble krenuo samo s jednim, posljednjim ciljem - sve europske i svjetske titule, te naporan rad i treninge zamijeniti za olimpijsko zlato. Toliko ga je dugo, u Squaw Valleyju i Innsbrucku, izbjegavalo, da je u Francuskoj kormilareći bobovima dvosjedom i četverosjedom oko vrata objesio čak dvije kolajne najsjajnijeg sjaja. Nadmetanja najboljih sanjkaša zasjenila je pak kontroverza i diskvalifikacija pobjedničke momčadi iz Istočne Njemačke. Utvrdilo se da su djevojke previše zagrijale saonice, ne bi li maksimalno povećale brzinu, te je zlato dodijeljeno Talijanki Erici Lechner. U muškom jednosjedu tijesno pobjeđuje Manfred Schimd, a zlato u dvosjedu otišlo je Michaelu Bonsacku i Thomasu Kohleru.

Veoma uzbudljivo bilo je i na hokejskim terenima, na kojima je odigrana jedna od najljepših i najuzbudljivijh utakmica u povijesti olimpijskih igara. Češka i Slovačka su uz sijaset vrhunskih poteza, inspiracije, preokreta i promjena odigrale 5:4, no kiksevima protiv Švedske zlato su na koncu ipak ponovno morali prepustiti SSSR-u. Konačna tablica medalja otkrila je da su norveški sportaši po prvi puta poslije Osla 1952, kada su se na Igrama prvi puta pojavili Sovjeti, ostvarili najviše uspjeha. Ukupno su osvojili 6 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane kolajne.

Fotografije u tekstu: Olympic.org

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!