Zimski sportovi

Burić: "Želim pobijediti samog sebe"

Antonija Pavlić • petak, 05.02.2010.
Burić: "Želim pobijediti samog sebe"

U razgovoru za Sportnet.hr mladi hrvatski skijaš trkač Andrej Burić govorio je o počecima karijere, odabiru sporta, dosadašnjim uspjesima i očekivanjima na svojim prvim ZOI u Vancouveru...

Mladi 21-godišnji hrvatski olimpijac Andrej Burić u Vancouveru će sudjelovati na svojim prvim, a nadamo se nikako ne i posljednjim Olimpijskim igrama. Mladić iz Donje Dobre svake godine sve više sportski napreduje, a u ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr govori o svojim počecima, dosadašnjim uspjesima i očekivanjama u Kanadi.

Zašto si se počeo baviti skijaškim trčanjem, koje je u Hrvatskoj relativno nov i neistražen sport?

"Karijeru sam započeo 1995. godine i već na prvome natjecanju osvojio 3. mjesto u kategoriji cicibana. U skijaško sam trčanje ušao zbog društva, ali i zbog toga što u malome goranskom mjestu Donja Dobra, odakle dolazim, nisam imao nijedan drugi izbor. S vremenom sam zavolio taj sport i to me sada dovelo do plasmana na najveći sportski događaj na svijetu."

HOBIJI

Čime se baviš u slobodno vrijeme? "Po završetku sezone igram nogomet u NK Poletu u 2. Županijskoj ligi i otprilike sakupim šest do sedam utakmica. Igrao sam i za NK Karlovac, u periodu kada sam pohađao srednju školu, ali Fakultet Šumarstva na Sveučilištvu u Zagrebu nažalost nisam završio. Čelni mi ljudi nisu željeli izaći u susret, premda sam sportaš 3. kategorije i imam neka prava.

Tko je najzaslužniji za tvoj sportski razvoj?

"Najveća mi je podrška obitelj, ali i trener Zoran Skender, koji je uistinu sjajan stručnjak i pravi profesionalac. Oni su najzaslužniji što sam postao pravim sportašem 3. kategorije."

Kakva je situacija sa skijaškim trčanjem u Hrvatskoj?

"Skijaško je trčanje u Hrvatskoj još uvijek na veoma lošoj razini. Od kategorije je kadeta, pa sve do seniora vrlo malo natjecatelja, po trojica ili petorica, jer je problem što nam škole i fakulteti ne izlaze u susret. Obično većina skijaša trkača odustane nakon što upišu srednjoškolsko obrazovanje".

Kako si se kvalificirao za Vancouver?

"Na ZOI sam se kvalificirao s B normom. Pratila se tekuća sezona, a mjerodavan je bio prosjek FIS bodova iz pet utrka između nas troje unutar reprezentacije. Moram spomenuti kako smo se natjecali u jakoj konkurenciji na utrkama Kontinentalnog kupa u inozemstvu."

Koji je tvoj cilj na Olimpijskim igrama?

"Moj je jedini cilj u sportu, pa i u životu, pobijediti samoga sebe. Tako će biti i na Olimpijskim igrama."

Kakve si rezultate ostvario ove sezone?

"Ova mi je sezona jedna od boljih, ako ne i najbolja u karijeri. Plasirao sam se na ZOI i svaku utrku trčao bolje - rezultatski i bodovno. Inače nastupam na utrkama Hrvatskog pokala, Državnog prvenstva, Kontinentalnog kupa, Svjetskog juniorskog prvenstva do 23 godine, Svjetskog seniorskog prvenstva, Balkan kupa..."

Što na ZOI mogu ostali hrvatski sportaši?

"Ne bih se bavio prognozama. Reći ću samo da se nadam kako će Jakov Fak ponovno učiniti neko čudo".

Možemo li uopće do odličja?

Da, mislim da medalju imamo. Usuđujem se reći čak i dvije - Ivica i Natko.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!