Zimski sportovi

Hrvatski stijeg na Olimpu

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 08.02.2010.
Hrvatski stijeg na Olimpu

Sportnet.hr vam predstavlja šesnaeste ZOI, koje su se u francuskom Albertvilleu održale od 8. - 23. veljače 1992. godine.

16. ZOI - Albertville 1992. (8. - 23. veljače)

Domaćin: Albertville, Francuska; 8. - 23. veljače

Brojčano stanje: 64 država; 1801 sportaša (1313 sportaša i 488 sportašica)

Ostalo osoblje: 8647 volontera; 5894 medija (2271 pisanih)

Sportovi: 7 sportova, 57 disciplina

Zakletva sportaša: Surya Bonaly, Francuska, umjetničko klizanje

Sudačka zakletva: Pierre Bornat, alpsko skijanje

Olimpijska vatra: Michel Platini i François-Cyrille Grange

Igre otvorio: François Mitterrand: Théâtre des Cérémonies

Popis sportova: alpsko skijanje, biatlon, bob dvosjed, bob četverosjed, umjetničko klizanje, slobodno skijanje, hokej na ledu, brzo klizanje (kratek i duge trake), nordijski sportovi (skijaško trčanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi)

Države sudionice: Alžir, Andora, Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bermuda, Bolivija, Brazil, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Kostarika, Hrvatska, Cipar, Čehoslovačka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Honduras, Mađarska, Island, Indija, Irska, Italija, Jamajka, Japan, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Latvija, Libanon, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Meksiko, Monako, Mongolija, Maroko, Nizozemska, Nizozemski Antili, Novi Zeland, Norveška, Filipini, Poljska Portoriko, Rumunjska, San Marino, Senegal, Slovenija, Španjolska, Svazili, Švedska, Švicarska, Kineski Tajpeh, turska, SAD, Djevičanski Otoci, Jugoslavija, Sovjeti (Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Bjelorusija, Uzbekistan, Armenija)

Proslavljeni francuski skijaš Jean Claude-Killy i parlamentarac Michel Barnier predvodili su organizacijski odbor Zimskih olimpijskih igara u Albertvilleu, koje su, kao i njeni prethodnici, donijele mnogo promjena.

Bile su to posljednje Igre koje su u istoj godini imale i ljetno izdanje, a podno Savojskih Alpa pristigao je daleko najveći broj natjecatelja - bila je to posljedica pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a i Jugoslavije. Pripajanjem je najviše profitirala Njemačka, osvojivši najveći broj medalja, a valja zabilježiti i prve nastupe Ujedinjenog tima, u čijemu su sastavu bili natjecatelji Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Bjelorusije, Uzbekistana i Armenije, te pojedinačne nastupe Hrvatske i Slovenije.

U program su inaugurirane nove discipline. Skijašice trkačice prvi su se puta natjecale na 5 i 15 km klasičnim načinom, 10 km kombinirano i 30 km slobodnim načinom, dok su skijaši u programu imali 10 i 30 km klasično, 15 km kombinirano, te 50 km slobodno. Po premijerni su puta nastup na ZOI ubilježile biatlonke, a sportaši i sportašice natjecali su se i u akrobatskom skijanju u disciplini moguli, te brzom klizanju na kratke staze. Igre je obilježila i velika nepovezanost i raštrkanost borilišta; samo 18 od 57 disciplina održano je u samom Albertvilleu, a sve su ostale bile raspoređene na okolna sela i zaseoke.

TABLICA MEDALJA

RBDržavaGSBTOT
1Njemačka1010626
2Ujedinjeni tim96823
3Austrija67821
4Norveška96520
5Italija46414
6SAD54211
7Francuska3519
8Finska3137
9Kanada2327
10Japan1247
11Sjeverna Koreja2114
12Nizozemska1124
13Švedska1034
14Švicarska1023
15Kina0303
16Čehoslovačka0033
17Luksemburg0202
18Novi Zeland0101
19Zapadna Koreja0011
20Španjolska0011

Junaci Igara dolazili su iz ZND-a (Ujedinjeni tim), a natjecali su se u kategoriji skijaškog trčanja. Daleko je najuspješnija bila Ljubov Jegorova, koja je čak pet puta stala na pobjedničko postolje, a najbolja je bila na 10 km, koju su trkačice započinjale klasičnim načinom, a završile slobodnim stilom, 15 km klasično, te štafeti. Srebro je osvojila na 5 km klasičnim načinom, koji je osvojila njena najveća suparnica Finkinja Marjout Lukkarinen i 30 km slobodnim načinom, gdje se titulom prvakinje okitila se Talijanka Stefania Belmondo.

Natjecanjem sportaša vladala su pak dva imena. Norvežani Björn Daehlie i Vegard Ulvang smjenjivali su se na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja i zajedničkim snagama osvojili sva zlatna odličja. Daehli je bio najbolji na 15 km kombinirano i 50 km slobodnim načinom, dok je Ulvang svoju sreću pronašao u utrci na 10 i 30 km klasično. Dvojac najboljih skijaša trkača elegantno je predvodio i štafetu Norveške, koja je nadmoćno osvojila zlato ispred sastava Italije i Finske.

Na olimpijskoj skakonici nije više bilo legendarnog Finca Mattija Nykänena, koji je dominirao 90-im godinama prošloga stoljeća i osvojio većinu zlata na ZOI u Sarajevu i Calgaryju. No sjajno ga je zamijenio njegov golobradi sunarodnjak Toni Niemenen, deklasiravši konkurenciju na 90-metarskoj skakonici, te osvojivši broncu na manjem zaletištu.

U potonjoj je disciplini bio "slab" prvenstveno zbog sitne građe i male težine koja je u datim uvjetima bila presudna za daleke domete. U nordijskoj kombinaciji pobjeđuju Francuzi Fabrice Guy i Sylvain Guillaume, a momčadski dio natjecanja iznenađujuće pripada Japancima, ispred favoriziranih Norvežana.

Muškim biatlonom vlada Nijemac Mark Kirchner, pobjednik na 10 km i srebrni na 20 km i to sa samo šest sekundi slabijim vremenom od Jevgenija Ratkina. Njemačka štafeta, predvođena Kircherom, također odnosi zlato. Prve biatlonske pobjednice postale su Antje Misersky na 15 km i Rezcova na 7.5 km, a štafetnu pobjedu senzacionalno odnosi Francuska.

Alpsko je skijanje više nego ikada vrvjelo iznenađenjima. U muškom je spustu ispred domaćeg junaka Piccarda slavio čovjek koji do tada niti jednom nije pobijedio u Svjetskom kupu, Patrick Ortlieb; u ženskom spustu trijumfirala je malo poznata Kanađanka Kerrin Lee Gertner, u kombinaciji je slavio anonimni Talijan Josef Polig, a Finn Christian Jagge je u slalomu kao potpuni autsajder nadvladao napore Alberta Tombe.

Karizmatični Talijan ipak je uspio obraniti veleslalomsko zlato iz Calgaryja, a trima najsjajnijim odličjima dodao je i slalomsko srebro. Očekivane su pobjede ostvarili Norvežanin i jedan od najvećih alpinaca svih vremena Kjetil Andre Aamodt, u kombinaciji i slalomu slavila je Šveđanka Pernilla Wiberg, a u veleslalomu Deborah Compagnoni.

Kratkim dionicama brzog klizanja dominiraju Nijemci. Uwe-Jens Mey je tijesno obranio zlato na 500 m, a na dvostruko dužoj dionici ispred Korejca Kim Yoon-Mana slavio je Olaf Zinke. Medalje na dužim stazama podijelili su Norvežani i Nizozemci, osvojivši svih devet odličja. Zlata su pripala Johannu Olavu Koosu na 1500 m, Geiru Karlstadu na 5000 m, te Bortu Veldkampu na 10.000 m. U ženskoj konkurenciji prednjače Amerikanke i Njemice; Gunde Niemann pobjeđuje na 3000 i 5000m, te osvaja srebro na 1500m, a Amerikanka Bonnie Blair osvaja utrke na kraćim dionicama - 500 i 1000 m. Zlato na 1500 m pripalo je Njemici Jacqueline Borner.

Prvi se puta u olimpijskom programu našao sport srodan brzom klizanju, no koji se odvijao na stazi kraćoj od 400 metara (manji krugovi). Igrama su dominirali azijski sportaši, a zlata su u muškoj konkurenciji osvojili Korejac Kim Ki-Hoon i korejska štafeta, dok su u ženskom dijelu natjecanja najbolji bili Amerikanka Cathy Turner i štafetna postava Kanade.

Umjetničko klizanje pak donosi nove pobjednike i nove zvijezde. U pojedinačnoj konkurenciji novi su sustav ocjenjivanja elegancije i izražajnosti iskoristili ZND-ovac Viktor Petrenko i kosooka Amerikanka Kristi Yamaguchi. Parovima i dalje dominiraju ruski klizači i klizačice, a smjenjuje se samo imena na postolju. U kategoriji plesnih parova pobijedili su Marina Klimova i Sergej Ponomarenko, a pridružili su im se Natalija Miškutionik i Artur Dimitrijev u konkurenciji "normalnih" parova.

U utrkama se sanjškaša vode borbe dva velika rivala Austrije i Njemačke. Austrijsku čast obranile su Doris i Angelika Neuner, jedine sestre koje su u pojedinačnoj konkurenciji osvojile dvije najsjajnije medalje, dok je bronca pripala Njemici Erdmann.

Potonji zato pobjeđuju u muškom jednosjedu - zlato si je sjajnom vožnjom priskrbio čovjek koji će na kasnijim igrama postati sanjkaška legenda Georg Hackl (srebrni s prošlih Igara u Calgyryju). U momčadskom je natjecanju Austrija zakazala i propustila osvojiti još jednu kolajnu, što su fantastično iskroistili njihovi ljuti suparnici, ubilježivši prva dva mjesta. Najuspješnija je država u bobu bila Njemačka s dva srebra i broncom; zlato u dovsjedu pripalo je Švicarskoj, a četverosjedu Austriji.

Premijerno dijeljenje odličja na Zimskim olimpijskim igrama upriličeno je u akrobatskom skijanju. Nov je i atraktivan sport odmah pored staza privukao mnoštvo gledatelja, a prvim pobjednicima postali su Amerikanka Donna Weibracht i Francuz Edgar Grospiron.

U turniru hokeja na ledu zlato ponovno osvajaju Sovjeti, no ovoga puta pod kapom ZND-a. Sijaset sjajnih hokejaša, redom profesionalaca iz NHL-a, u finalu je s 3:1 svladalo Kanađane, no potonji su i sa srebrom bili presretni budući da su posljednju medalju (broncu) izborili još u Grenobleu 1968.

Igre u Albertvilleu zlatnim će slovima ostati upisane i u povijest hrvatskog sporta. Po prvi se puta hrvatska zastava vijorila na svečanom mimohodu država sudionica, a ponosno ju je nosio umjetnički klizač Tomislav Čižmešija (28. mjesto u kategoriji klizača). Njegova sestra Željka osvojila je 24. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a nastup su ubilježila i još dva skijaša.

18-godišnji Alpinac Vedran Pavlek, alfa i omega današnjealpske skijaške reprezentacije, zauzeoje 36. mjesto u slalomu, a u superveleslalomu i veleslalomu ostao bez plasmana. Nordijski trkač Siniša Vukonić bio je 75. na 10 km, 69. na 15 km, te 60. na 50 km.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!