Nogomet

Šahovska bitka na San Siru

Mihaela Bradovski • srijeda, 24.02.2010.
Šahovska bitka na San Siru
Foto: EPA

Inter i Chelsea svoj će dvoboj osmine finala Lige prvaka odraditi večeras u 20:45. Vođeni odličnim stručnjacima i sjajnim taktičarima Joseom Mourinhom i Carlom Ancelottijem, zasigurno će ponuditi vrlo neizvjestan dvoboj koji će svoj epilog dobiti za dva tjedna u uzvratu na Stamford Bridgeu...

Dvoboj Intera i Chelseaja je svakako dvoboj koji budi najviše pozornosti u osmini finala Lige prvaka. Vodeće momčadi engleske i talijanske lige sukobit će se u potrazi za četvrtfinalom, a bit će to i dvoboj dvojice trenera koji su obilježili europski nogomet svaki u jednom razdoblju.

Carlo Ancelotti obilježio je jedno razdoblje u Milanu, odveo momčad do dva naslova prvaka Europe i ostavio velik trag u bivšem klubu i kao igrač i kao trener. S druge strane će mu stajati Jose Mourinho, tvorac iznenađujućeg naslova prvaka Europe s Portom. Kasnije je Chelsea uspio odvesti do naslova prvaka Engleske.

ČINJENICE

Vezane vijesti

Inter i Chelsea nisu se nikad ranije susreli u europskim kupovima. Tradicija bi trebala biti na strani Chelseaja jer Inter nije zabio pogodak u posljednja četiri dvoboja s engleskim momčadima u Ligi prvaka, a čak u pet posljednjih domaćih susreta protiv Engleza u ovom natjecanju nisu upisali pobjedu.

S Mourinhom na klupi Inter je odigrao sedam domaćih dvoboja u Ligi prvaka, a u samo dva je izišao kao pobjednik. Još su upisali četiri remija i poraz (Panathinaikos). S druge strane Chelsea je s posljednjih pet gostovanja u Italiji četiri puta izlazio kao pobjednik. U posljednjih 14 susreta u Ligi prvaka nisu poraženi, a posebno ime na koje domaćini moraju pripaziti je Didier Drogba koji je postigao osam pogodaka u posljednjih deset nastupa u ovom natjecanju.

Gaje sličan stil igre, nijedan ne preferira posebno atraktivan i napadački nogomet, međutim obojica imaju rezultat i obojica svoje momčadi i u ovom trenutku drže na vrhu ljestvica domaćih prvenstava. Mourinhu će ovo biti prvi povratak na Stamford Bridge nakon raskida ugovora krajem rujna 2007. godine.

Ponekad je vrlo teško ako toliko puno znate o protivniku. Morate dobro procijeniti koje korisne informacije svojim novim igračima možete reći o svojim bivšim igračima, pogreška može biti kobna. Igrao sam s Chelseajem protiv Porta, sve sam znao o njima, ali bilo je jako teško. Jednu utakmicu smo dobili, ali drugu izgubili", tvrdi Mourinho.

Sa sličnim "problemom" može se susresti i Carolo Ancelotti. Kako Mourinho poznaje Chelsea, tako i Ancelotti jako dobro poznaje Inter s obzirom da je nebrojeno puta igrao protiv njega i gledao ga u talijanskom prvenstvu. "Respektiram ih kao što sam ih uvijek i respektirao. Vjerujem kako će ovo biti vrlo dobra utakmica dva snažna protivnika u kojem su šanse podjednake. Obje momčadi morat će ići sto posto ako žele pobjedu", smatra Ancelotti.

Chelsea dvoboj dočekuje s problemom na lijevom boku. Ashley Cole bit će duže vrijeme van terena, a sada se ozlijedio i Jurij Žirkov koji je bio njegova prva alternativa. Carlo Ancelotti tako nema previše izbora i najvjerojatnije će na tu poziciju morati staviti Brazilca Juliana Bellettija.

"Imamo Bellettija koji može odigrati tu poziciju. Neko vrijeme ga nije bilo zbog ozljede, no posljednjih tjedan dana dobro je trenirao i vjerujemo da može uskočiti. Pronaći ćemo svakako najmanje bolno rješenje za tu poziciju, ali izostanci Colea i Žirkova su zaista veliki hendikep", kaže Ancelotti.

Dobra vijest za Ancelottija je povratak Franka Lamparda koji je zbog bolesti propustio prvenstveni dvoboj s Wolverhamptonom tijekom vikenda. Spreman će biti i Alex koji je izdržao posljednje treninge i pokazao kako su problemi s koljenom prošlost.

MOGUĆI SASTAVI

Inter: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Walter Samuel, Javier Zanetti - Esteban Cambiasso, Sulley Muntari, Thiago Motta - Sneijder - Samuel Eto'o, Diego Milito

Chelsea: Petr Čech - Juliano Belletti, John Terry, Ricardo Carvalho, Branislav Ivanović - John Obi Mikel, Michael Ballack, Joe Cole, Frank Lampard - Didier Drogba, Nicolas Anelka.

Suci: Manuel Mejuto Gonzalez (Španjolska), Jesus Calvo Guadamuro (Španjolska), Juan Carlos Yuste Jimenez (Španjolska).

Slični problemi muče i Josea Mourinha koji također ima izostanke na lijevoj strani obrane. Ozlijeđeni su i Davide Santon i Christian Chivu stoga će i Mourinho morati izabrati pričuvnu opciju. Problem mu predstavlja i neizvjesna situacija oko vratara Julija Cesara koji je imao prometnu nesreću i njegov je nastup pod upitnikom.

"Nisam siguran hoće li Julio moći nastupiti. Pitanje je u kakvom će se stanju u srijedu probuditi. Nakon prometne nesreće nikad ne znate kako će tijelo reagirati kroz 24 sata", dodaje Mourinho.

U svakom slučaju očekuje nas žestoka borba dva odlična protivnika s podjednakim šansama za pobjedu. Inter je na San Siru kao domaćin favorit, ali to će morati potvrditi na terenu. Oko milanske se momčadi puno toga negativnog događalo posljednjih tjedana, kulminiralo je kažnjavanjem Mourinha i igrača stoga će im pobjeda protiv Chelseaja značiti jako puno u poboljšavanju atmosfere. Međutim Chelsea dolazi sa svojom računicom u koju poraz nije ukalkuliran.

Liga prvaka, osmina finala, prva utakmica:
Inter - Chelsea 20:45.

Liga prvaka - završnica

osmina finala

Lyon1:0Real Madrid
Milan2:3Manchester United
Bayern2:1Fiorentina
Porto2:1Arsenal
Stuttgart1:1Barcelona
Olympiakos0:1Bordeaux
CSKA Moskva1:1Sevilla
Inter2:1Chelsea
Arsenal5:0Porto
Fiorentina3:2Bayern
Real Madrid1:1Lyon
Manchester United4:0Milan
Sevilla1:2CSKA Moskva
Chelsea0:1Inter
Barcelona4:0Stuttgart
Bordeaux2:1Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!