Nogomet

1. Hrvatska nogometna liga, 18. kolo

Sportnet • subota, 27.02.2010.
1. Hrvatska nogometna liga, 18. kolo
Foto: Martina Japundžić

Iako su već odigrane dvije utakmice 18. kola HNL-a, u subotu počinje "pravo" prvenstvo. Od 15 sati igra se pet utakmica od kojih će sigurno vrlo zanimljivo biti u Karlovcu gdje gostuje Osijek, a ništa manje napeto neće biti niti u dalmatinskom derbiju između Šibenika i Zadra. Sesvete će pak tražiti čudo u Maksimiru protiv vodećeg Dinama...

Istra 1961 u proljeće kreće s novim predsjednikom, Mihailom Ščeglovim koji bi trebao stabilizirati klub i za početak ga dovesti do mirnog opstanka. Od najavljivanih dolazaka je u konačnici, što se zvučnijih imena tiče, došao samo Mathias Chago.

Kamerunac će moći dokazati da je pravo pojačanje već u prvom proljetnom susretu. Naime, okršaj protiv Međimurja je za Istru 1961 od ključne važnosti. Budući da igraju s jednim od direktnih konkurenata za opstanak i to pred svojom publikom Puljani moraju pobijediti. Sve osim toga bitno bi im smanjilo šanse da i dogodine igraju u prvoligaškom društvu.

Na sreću za domaće, Valdi Šumberac će na raspolaganju imati sve važne igrače te će Međimurju moći suprotstaviti najjači sastav. Uz to valja spomenuti da je Šumberac potpisao ugovor do kraja sezone te je time i službeno potvrđeno da će ostati na klupi Istrana do ljeta.

Nedostaje: nitko

Već u subotu znat će se je li se Međimurje uspjelo osloboditi prokletstva gostujućeg travnjaka. Za ostvarenje cilja, ostanka u ligi, treneru Srećku Bogdanu treba 18-19 bodova, a pošto se u proljeće igra još 13 kola, neminovno bodove treba donijeti i iz gostiju. Za Istru se stoga sprema posebna taktika s dva centarfora; jednim slobodnim, a drugim vezanim uz stopera. Ideja je Međimuraca zabiti gol, nakon čega će sve ići lako.

Dvije su velike promjene u ekipi Međimurja. Prva i najvažnija jest ona na golu, gdje više nema Banovića koji je potražio "zelenije pašnjake" u Sesvetama, nego će crveno-crnu mrežu čuvati mladi i neiskusni Vuljanko (1987. g.), koji je za Međimurje do sad branio tek u dva susreta. Iskusni će Mađarić, dugogodišnji Varteksov vratar, sjediti tako na klupi: "Istina jest da smo mogli odabrati iskustvo, ali smo se odlučili za mladog golmana, jer tako stvaramo bodućnost kluba", objasnio je Bogdan svoj izbor.

Velika je promjena i Vuka u najavljenih prvih 11, koji u jesenskom dijelu prvenstva nije imao baš zadovoljavajuću minutažu, a promjena je i kapetanska traka na njegovom rukavu.

Nedostaju: Andre, Lesjak (oba ozljeda)

Dinamo nastavak sezone otvara s najlakšim mogućim protivnikom - Croatijom iz Sesveta. Modri u nastavak sezone ulaze s vrlo sličnom momčadi onoj koja je završila kao vodeća pa tako nema razloga vjerovati kako Plavi neće nastaviti istim ritmom.

Kruno Jurčić nema problema oko sastavljanja momčadi jer su van konkurencije tek Igor Bišćan i već dulje ozlijeđeni Filip Lončarić. Gledatelji koji na Maksimir dođu vidjeti otvaranje drugog dijela sezone, sigurno na djelu neće vidjeti Karla Primorca koji još nije spreman za napore.

Neće biti Primorca, ali će zato od prve minute krenuti Dodo i Vrsaljko, dva igrača koja su na pripremama pokazala kako je njihovo dovođenju pravi potez za Dinamo. Naravno, tek se trebaju pokazati u prvenstvenim utakmicam, a boljeg protivnika za dokazivanje treneru i predstavljanje publici od Sesveta - nema.

Nedostaju: Igor Bišćan (ozljeda), Filip Lončarić (ozljeda)

Croatia je imala vrlo burnu zimu u kojoj nije bilo vremena za "zimski san". Sesvećani su "prespavali" veći dio prvog dijela sezone pa tako nisu imali razloga za zadovoljstvo, a bome niti za odmor. Momčad je doživjela velike promjene, došao je i novi trener pa će tako biti zanimljivo vidjeti što mogu "nove Sesvete".

Teško je zapravo i nabrojati sve igračke promjene koje su se dogodile u Sesvetama pa će zato pravo mjerilo za to jesu li u klubu napravili dobar posao ili ne - biti teren. Croatia je "debelo" u zaostatku, no situacija nije tako crna jer ako Pinter uspije složiti pobjedničku momčad - Istra i Zagreb nisu nedostižni.

Nažalost po Sesvete, prvo kolo drugog dijela prvenstva idu u Maksimir. Naravno, gosti se nadaju kako mogu iznenaditi i uzeti bod(ove), no realno uporište za takva nadanja - ne postoji. Trener Sesveta, Adi Pinter, sigurno je pripremio psihički svoju momčad kako se za njih prvenstvo zapravo nastavlja tek od sljedećeg tjedna.

Nedostaju: nitko

S nestrpljenjem su u šibenskom taboru iščekivali početak prvenstva. Zavidna forma koju su pokazivali u pripremama, vjeruju svi, nastavit će se i kad počnu prvenstveni okršaji. Najveći problem u završnom dijelu priprema Šibenčanima predstavljala je činjenica kako zbog vremenskih neprilika nisu mogli trenirati na svom travnjaku, već su najčešće trenirali u Vodicama na umjetnoj travi. Usprkos tome trener Branko Karačić, ali i njegovi igrači, vjeruju da će u dalmatinskom derbiju ostvariti sva tri boda, odnosno da će i na proljeće nastaviti s jesenskim izdanjima.

Zadar je vrlo neugodan protivnik s kojim smo svake godine imali problema, i kući i u gostima. Nadamo se pobjedi jer smo favoriti, ali ne smijemo se zavaravati da će utakmica biti laka" – mišljenja je kapetan Modrih Arijan Ademi.

Budući da Stipe Bačelić-Grgić zbog tri žuta kartona nema pravo nastupa trener Karačić još uvijek nije odlučio tko će ga zamijeniti – Sandro Bloudek ili mladi Antonio Jakoliš. Druga nedoumica oko sastava je u napadu – Karačić još važe kojem Ivanu ukazati priliku od prve minute, Fuštaru ili Božiću.

Nedostaju: Stipe Bačelić-Grgić (kartoni)

Zadrani u proljetni dio sezone ulaze znatno oslabljeni u odnosu na jesen. Čak sedmorica prvotimaca napustili su Stanove, no primarni cilj ostao je isti - ostanak u prvoligaškom društvu. Već na samom startu proljetnog dijela momčad Dalibora Zebića čeka teško iskušenje, a to je gostovanje na Šubićevcu.

Upravo je Šibenik među najtežim gostovanjima Zadrana - od kad se susreću u HNL-u, točnije u 15 susreta, Zadar nije uspio izboriti pobjedu na Šubićevcu! Ako je suditi po posljednjim pripremama za ovaj susret, Zadar će igrati poprilično zatvorenoj formaciji čekajući pogrešku domaćina. Igru će bazirati na brze kontranapade preko Terkeša i mladog Santinija koji je odlaskom Šaranovića iskočio u prvi plan.

U kombinacijama za utakmicu protiv Šibenčana nema Josipa Bilavera koji odrađuje kaznu nakon trećeg žutog kartona, a upitan je nastup i Davora Piškora koji se nedavno priključio Zadranima.

Nedostaju: Josip Bilaver (kartoni)

Iako goste iz Zaprešića dočekuju u ulozi favorita, svi u vinkovačkom taboru uoči starta proljetnog dijela prvenstva "staju na loptu" i pozivaju na oprez. "Malo će u subotu značiti što smo mi jesen završili na drugom, a oni 10. mjestu jer su se oni pojačali. Naravno, prva utakmica uvijek nosi poseban oprez", upozorava Cibalije Stanko Mršić.

Vinkovčane uoči gostovanja Intera najviše brinu problemi s napadačima. Dino Kresinger ima tri žuta kartona, Krešimir Prgomet još će netko vrijeme biti izvan stroja zbog ozljede trbuönog zida, a za nastup nije spreman ni Ivan Baraban, iako će on vrlo vjerojatno naći svoje mjesto na klupi za pričuve.

Sav napadački teret pao je, tako, na leđa mladog Vlatka Šimunca, te pomalo zaboravljenog Željka Malčića. Najbolji strijelac Cibalije u prošloj sezoni minule jeseni dobivao je minute na "kapaljku", no zahvaljujući dobro odrađenim pripremama i već navedenim ozljedama "prigrabio" je šansu za novi početak u nebesko-plavom dresu. Hoće li je iskoristiti?

Nedostaju: Dino Kresinger (žuti kartoni), Tomislav Mazalović (ozljeda), Krešimir Prgomet (ozljeda), Mario Lučić (ozljeda)

Tko je spreman, spreman je. Pripreme su gotove i sada će na vidjelo izaći tko je kako i koliko radio tokom pripremnog perioda. Inter je s pripremama krenuo početkom siječnja i za vjerovati je da spremno dočekuju nastavak prvenstva.

Momčad je doživjela neke promjene što se tiče igračkog kadra, Krznar se umirovio i postao trenerom kadeta, a od pojačanja najzvučniji su Ilija Sivonjić i Guillermo Suarez koji su stigli na posudbu iz Dinama.

Za vjerovati je da je dolaskom Balića Inter napokon "zatvorio" lijevi bok, a isto se očekuje i na drugoj strani od Živka. Uz oporavljenog i spremnog Delača Inter bi trebao biti bolji u obrambenom dijelu, a napad ionako nikad nije bio upitan za "Žute".

Nedostaju: nitko

Početak drugog dijela HNL-a donio je nekoliko zanimljivih susreta. Jedan od derbija igrati će se i na stadionu Branko Čavlović - Čavlek, gdje će snage odmjeriti petoplasirani Karlovac i četveroplasirani Osijek. Nakon dobro odrađenih priprema Karlovčani su uvjereni u pobjedu.

Trener Karlovca Igor Pamić jasno je poručio da ga zanimaju samo nova tri boda. "Osijek je vrlo talentirana ekipa i jako ih respektiramo, međutim, ne bojimo se mi nikoga pa ni Osijeka. Ako budemo pravi mi pobjeđujemo, u to uopće ne morate sumnjati", rekao je Paminjo.

Dodatan motiv igračima dao je i predsjednik kluba s Korane Zoran Sabljarić, koji je najavio uskoro isplatu dugovanja igračima, naglasivši da su jedan dio već isplatili. Tijekom priprema ekipa Karlovca nije se trebala puno uigravati jer je cijela momčad ostala na okupu. Uz puni stadion Pamić i njegovi igrači imaju dobre izglede upisati novu pobjedu u HNL-u.

Nedostaju: Josip Jerneić (kartoni), Željko Kovačević (kartoni), Goran Paracki (ozljeda)

S dosta upitnika nogometaši Osijeka otputovali su u "Grad na četiri rijeke". Bijelo-plavima će Karlovac biti početak života bez Josipa Kneževića, no puno više od toga trenera Tomislava Steinbrucknera muči saznanje da protiv Karlovčana neće moći računati na gotovo cijeli zadnji red. Zbog kartona nedostajat će standardni stoperski par Vida-Pranjić, a zbog istog razloga prvoligaški debi propustit će prinova iz Zmaja Petar Stojkić.

Tako će prigodu na mjestu stopera u Karlovcu dobiti nova dva osječka klinca, Gavrić i Čaušić, dok će silom prilika mjesto lijevog bočnog pripasti inače desnom veznom Tomislavu Šorši. Najavljeni sastav uvertiru za Karlovac imao je u prijateljskom susretu protiv trećeligaša Grafičar Vodovoda, koji Osječanima nije donio previše razloga za optimizam.

Bez obzira na lošu igru i tek minimalnu pobjedu njegovih izabranika u tom susretu, trener Tomislav Steinbruckner vjeruje kako Osječani mogu neporaženi napustiti Karlovac. Dodatan motiv na putu do bod(ova) bijelo-plavima trebao bi biti i podatak da je Karlovac jedina momčad koja je ove sezone odnijela sva tri boda iz Osijeka. U Gradskom vrtu vjeruju kako je vrijeme za uzvrat.

Nedostaju: Vida (kartoni), Pranjić (kartoni), Stojkić (kartoni), Đikić (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Lokomotiva2:0Varaždin
Zagreb1:1Rijeka
Cibalia2:0Inter-Zaprešić
Šibenik1:1Zadar
Karlovac 19191:0Osijek
Dinamo6:0Sesvete
Istra 19611:2Međimurje
Hajduk5:0Slaven Belupo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Lokomotiva2:0Varaždin
Zagreb1:1Rijeka
Cibalia2:0Inter-Zaprešić
Šibenik1:1Zadar
Karlovac 19191:0Osijek
Dinamo6:0Sesvete
Istra 19611:2Međimurje
Hajduk5:0Slaven Belupo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114