Automoto

Rossi pokušava prekinuti Stonerov niz

Matej Milanović • srijeda, 07.04.2010.
Rossi pokušava prekinuti Stonerov niz
Foto: EPA

Ovog vikenda kreće MotoGP sezona. Prvo natjecanje bit će u Kataru, na stazi Losail. Glavni favoriti su Valentino Rossi i Casey Stoner, koji je slvio na zadnja tri izdanja katarske utrke. Račune će im pokušati pomrsiti Jorge Lorenzo i Daniel Pedrosa...

Staza Losail je izgrađena pored Dohe i otvorena je 2004. godine. Dugačka je 5380 metara, a najduža ravnina broji 1068 metara. Vozači moraju proći kroz 16 zavoja, deset u desno i šest u lijevo. Od 2008. godine u Kataru se vozi noćna utrka. Na stazi se osim MotoGP-a od važnijih natjecanja vozi Endurance za motore u trajanju od osam sati te Superbike.

U šest MotoGP utrka održanih u Losailu jednom je slavio Sete Gibernau, dvaput Valentino Rossi i triput Casey Stoner koji je pobijedio zadnje tri katarske utrke. U te tri godine su na postolju, osim Australca, po dvaput bili Rossi, Jorge Lorenzo i Daniel Pedrosa.

Njih četvero su i ovogodišnji favoriti, kako za utrku tako i za ukupni naslov. Borbu za samu pobjedu na utrci vjerojatno će voditi Doktor i Stoner, a Lorenzo bi im se mogao priključiti ukoliko sačuva hladnu glavu. Pedrosa se ima pravo nadati postolju, ali teško će stići do pobjede.

Obzirom na prošlu sezonu i na predsezonu ostali vozači će se vjerojatno morati zadovoljiti nižim pozicijama. Jedina im je realna nada da netko od velike četvorke padne, ili da bude kiša koja bi mogla poremetiti planove favoritima.

Naime, ako se u prošloj sezoni zanemari utrka na Donington Parku, u kojoj je bilo kiše, ostaje nam 16 utrka u kojima je bilo raspoloživo 48 mjesta na postolju. Samo tri od tih pozicija nije zauzeo netko od četiri najboljih što dovoljno govori o njihovoj dominaciji. Ipak, bez obzira na to što se vjerojatno neće boriti niti za postolje, poseban spomen zaslužuje Loris Capirossi kojem će ova utrka biti 300. u karijeri.

Aktualni svjetski prvak, Valentino Rossi, sretan je što je blizu početak sezone i očekuje veliku borbu za naslov. Talijan je također uvjeren da ove godine može doći do pobjede na Losailu nakon što mu to nije uspjelo u prošla tri navrata: "Sezona napokon počinje. Svi smo uzbuđeni. Očekujem veliku borbu ove godine i nadam se da ćemo navijačima pružiti sjajne utrke. Katar nije bio baš najbolja staza za Yamahu u proteklim sezonama. No, u predsezoni mi je išlo dobro, kako na drugim stazama tako i ovdje i nadam se da će se to nastaviti i u nedjeljnoj utrci. Ipak sam ove godine sekundu brži nego prošle i u ovu prvu utrku ulazim pun samopouzdanja."

Njegov timski kolega Jorge Lorenzo priznaje da još nije sto posto spreman nakon ozljede ruke, no sretan je što će uopće nastupiti u Kataru: Nisam u savršenom stanju. Treba mi vremena da se potpuno oporavim, ali ako ništa drugo mogu nastupiti u Kataru. To je za mene posebna staza jer sam ovdje došao do prvog postolja u MotoGP-u. Sada će biti puno teže, svjestan sam toga, ali na meni je da budem blizu događanjima pa što bude. Samo se nadam da neće padati kipa kao prošle godine."

Pedrosa od prve utrke ne očekuje pobjedu i smatra da očekivanja ne smiju biti prevelika u ovom trenutku. Ipak, Španjolac želi pružiti maksimum i smatra da će mu za to biti potrebno dobro podešenje motora: "Idemo u Katar kako bi napravili maksimum. Ne treba se zanijeti s nekakvim pretjeranim očekivanjima jer bi to u konačnici moglo biti štetno za nas. Trebamo ostati mirni, biti fokusirani i koncentrirati se na treninzima kako bi idealno pripremili motor za utrku."

Na kraju treba reći da se još ne zna kada će početi utrku. Predviđeni start je bio u 23 sata po lokalnom vremenu. Međutim nekoliko vozača, među kojima Rossi, Stoner i Capirossi, se bunilo smatrajući da se utrka treba odvesti sat do dva ranije jer su inače uvjeti na stazi izuzetno loši. Konačna odluka još nije donesena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!