Automoto

Stoner pao, Rossi i Yamaha slave

Matej Milanović • nedjelja, 11.04.2010.
Stoner pao, Rossi i Yamaha slave
Foto: EPA

U prvoj utrci sezone MotoGP-a Casey Stoner je izletio iz utrke dok je bio na vodećoj poziciji. To je omogućilo Valentinu Rossiju da ponovno slavi. Drugo mjesto je odličnom završnicom osigurao njegov kolega Jorge Lorenzo, a treći je bio Andrea Dovizioso.

Lov na deseti naslov u karijeri Valentina Rossija krenuo je u Kataru, na stazi Losail. U utrku je očekivano najbolje krenuo Casey Stoner. Australac je krenuo s prve pozicije i skupio je nekoliko sekundi prednosti. Činilo se da će Australac četvrtu godinu zaredom slaviti u Kataru, no u šestom krugu je Australac početničkom greškom izletio iz utrke i poklonio šansu svojim rivalima.

Odmah je na vrh izbio Rossi koji je skupio i nekoliko sekundi prednosti. Drugi je bio Andrea Dovizioso, treći Nicky Hayden, a iza njih Jorge Lorenzo i Ben Spies. Ostali su svi imali veliki zaostatak.

Pri kraju utrke situacija se zakomplicirala. Dovizioso je na kratko preuzeo vodstvo od Rossija, koji ga je ubrzo vratio i pobjegao. Talijan je do kraja mirno držao vodstvo. Od iza je pak, u samom finišu, došao Lorenzo koji je prešao Haydena i Doviziosa i preuzeo drugu poziciju koju je uspješno zadržao.

Haydenu i Doviziosu ostala je borba za treće mjesto koja je obilježila zadnje zavoje. Amerikanac je uspio preći Talijana, no Dovizioso ga je prešao na ciljnoj ravnini i izborio mjesto na postolju.

Yamaha je tako odlično krenula u sezonu. Rossi je iskoristio pad Stonera i došao do jako bitne pobjede na startu, a Lorenzo je u završnici pokazao veću brzinu i skoncentriranost od svojih protivnika što mu je osiguralo drugu poziciju. Ducati ima za čime žaliti. Stoner je ispao kada je bio na putu prema sigurnoj pobjedi, a Hayden, koji je dugo bio među tri, na kraju je ostao bez postolja. Honda je dovela Doviziosa do postolja, ali vječiti talent Daniel Pedrosa je još jednom razočarao završivši tek sedmi.

Amerikanac Ben Spies je odradio jako dobar posao završivši na petoj poziciji, a šesti je bio Randy De Puniet. Na kraju valja spomenuti Lorisa Capirossija koji je utrku odvozio s brojem 300 na motoru u čast svoje 300. utrke. Na koncu je bio deveti.

MotoGP, VN Katara, Losail:
1. V. Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 42:50,099 minuta
2. J. Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) +1,022 sek
3. A. Dovizioso (ITA/Repsol Honda) +1,865 sek
4. N. Hayden (SAD/Ducati Marlboro) +1,876 sek
5. B. Spies (SAD/Monster Yamaha) +3,903 sek
6. R. De Puniet (FRA/LCR Honda) +9,322 sek
7. D. Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda) +16,508 sek
8. C. Edwards (SAD/Monster Yamaha) +19,867 sek
9. L. Capirossi (ITA/Rizla Suzuki) +20,893 sek
10. H. Aoyama (JAP/Interwetten Honda) +21,100 sek
11. M. Simoncelli (ITA/San Carlo Honda Gresini) +31,638 sek
12. H. Barbera (ŠPA/Paginas Amarillas Aspar) +32,573 sek
13. M. Melandri (ITA/San Carlo Honda Gresini) +40,780 sek

Utrku nisu okončali:
Alvaro Bautista (ŠPA/Rizla Suzuki)
Aleix Espargaro (ŠPA/Pramac)
Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro)
Mika Kallio (FIN/Pramac)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2010. u 01:37
    Pedrosa nema snage, to se sada očito vidjelo. Odlično je startao i vodio i onda izgubio korak (i mjesta) iz kruga u krug. Spies je pozitivno iznenađenje i odličan vozač kao i Dovizioso koji je već dokazao svoju klasu. Šteta za Haydena jer je vodio odličnu borbu a i za Stonera iako je njegov pad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik