Nogomet

Video: Petrić odveo HSV u polufinale

Branimir Korać, Vedran Babić • četvrtak, 08.04.2010.
Video: Petrić odveo HSV u polufinale
Foto: EPA

Hrvatski reprezentativac Mladen Petrić obilježio je uzvratnu večer četvrtfinala Europske lige, barem iz naše perspektive. Nakon što je u srijedu navečer Ivica Olić zabio Manchester Unitedu, Petrić je Standardu ukrcao dva pogotka od kojih je ovaj drugi pravo malo remek-djelo i svakako jedan od najljepših golova u cijeloj sezoni. Njegov HSV je s ukupnih 5:2 prošao dalje, kao i Liverpool, koji je nadoknadio minus iz Lisabona te Fulham i Atletico.

Liverpool - Benfica 4:1 (ukupno 5:3)
(Kuyt 27', Lucas 34', Torres 59', 82'; Cardozo 70')

Momčad s Anfielda uspjela je anulirati prednost Benfice iz prve utakmice i s ukupnih 4:2 izboriti polufinale. Nakon nešto zatvorenijeg i opreznijeg početka, Redsi su se polagano počeli otvarati i u 27. minuti su poveli pogotkom Dirka Kuyta poslije kornera. Kuyt je prilikom postizanja pogotka glavom bio najbliži gostujućem vrataru - u nekoj drugoj situaciji to je, naravno, zaleđe. Sudac Kuipers iz Nizozemske je isprve poništio pogodak, da bi ga potom ponovno priznao uočivši svoju pogrešku i shvativši da Kuyt nije mogao biti u zaleđu jer se radilo o korneru.

Nije mnogo vremena prošlo, a Liverpool je već vodio 2:0 i bio jednom nogom u polufinalu. Kapetan Steven Gerrard je krasno proigrao Lucasa Leivu, ovaj zaobišao vratara gostiju Julia Cesara i poentirao za povećanje vodstva. U 59. minuti Fernando Torres je na najbolji mogući način zaključio kontranapad koji su započeli Benayoun i Kuyt i činilo se kako je domaćin potvrdio prolaz.

Međutim, dvostruki strijelac u Lisabonu, Oscar Cardozo, "zapaprio" je domaćinu smanjivši na 3:1 u 70., da bi Torres svojim drugim pogotkom ipak razriješio sve dileme i zatvorio Benfici vrata polufinala.

Standard - HSV 1:3 (2:5)
(De Camargo 33'; Petrić 20', 35', Guerrero 90')

Mladen Petrić jedan je od najzaslužnijih za prolaz HSV-a u polufinale. Hrvatski napadač je postigao tri od pet pogodaka svoje momčadi kroz dvije utakmice, a posebno je svijet nogometa oduševio svojim drugim večerašnjim. No, krenimo redom. Prvi su zaprijetili domaćini preko Gonzaleza, a onda je u 20. minuti Petrić glavom proslijedio loptu u mrežu poslije centaršuta veterana Ze Roberta.

Nadu domaćinu vratio je u 33. minuti Igor De Camargo, no Petrić se pobrinuo da se ta nada brzo ugasi kada je dvije minute kasnije prekrasnim škaricama matirao turskog čuvara mreže Sinana Bolata za novo vodstvo svoje momčadi. Sve do kraja utakmice Standard je imao inicijativu i promašio nekoliko izglednih prilika, a kazna je stigla u trećoj minuti sučeve nadoknade pogotkom Guerrera za konačnih 3:1.

Wolfsburg - Fulham 0:1 (1:3)
(Zamora 1')

Polufinale

Parovi polufinala su Atletico - Liverpool i HSV - Fulham. Prve utakmice na rasporedu su u Madridu i Hamburgu 22. travnja, a uzvrati sedam dana kasnije u Liverpoolu i Londonu. Finale se igra 12. svibnja u Hamburgu.

Sasvim zasluženo i bez ijedne mrlje Fulham ide dalje. U 180 minuta četvrtfinala Englezi su pokazali puno više i ostaju u borbi za prvi europski naslov u povijesti. I ovo im je najdulji domet, no ako nastave s odličnim igrama, imaju se pravo nadati čak i podizanju pobjedničkog trofeja. U uzvratnoj utakmici sve je krenulo po zlu za Wolfsburg već u 20. sekundi kada je Bobby Zamora iskoristio proigravanje Zoltana Gere i zavio Volkswagen Arenu u crno.

Početnih 15-ak minuta proteklo je u uraganskom ritmu, u 12. je minuti domaćinu poništen pogodak zbog zaleđa, no nakon toga igra se znatno primirila. Možemo reći da je to primirje trajalo sve do 75. minute kada je krenula serija velikih prilika s obje strane. Džeko je promašio dvije za Wolfsburg (pogodio vratnicu u 85.), Grafite jednu, dok su gosti do drugog pogotka mogli preko Daviesa i Koncheskyja, ali su vratar Benaglio, odnosno branič Barzagli s gol linije, ipak spriječili povećanje vodstva, no ne i konačni poraz svoje momčadi.

Atletico - Valencia 0:0 (2:2)

Iako su mnogi očekivali još jednu utakmicu bogatu pogocima po uzoru na prvu, španjolski prvoligaši tu nam želju nisu ispunili i dalje će zbog više golova u gostima madridski Atletico. Utakmica nije bila uzbudljiva, no ipak su nedostajali pogoci da dojam bude ljepši. Atletico je najbliži vodstvu bio u 74. minuti kada je Forlan pogodio vratnicu, a Valencia šest minuta kasnije kada je Villa zatresao gredu. Do kraja utakmice još je Žigić imao priliku odvesti Šišmiše u polufinale, no njegov udarac glavom zaustavio je 19-godišnji vratar Atletica David de Gea.

Europska liga - završnica

četvrtfinale

Fulham2:1Wolfsburg
Benfica2:1Liverpool
Hamburger SV2:1Standard Liège
Valencia2:2Atlético Madrid
Wolfsburg0:1Fulham
Liverpool4:1Benfica
Standard Liège1:3Hamburger SV
Atlético Madrid0:0Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • jugoplastika09.04.2010. u 12:01
    Petrol - pokreće hrvatsku reprezentaciju u kvalifikacijama za EP 2012.
    jugoplastika
  • Obrisan korisnik09.04.2010. u 09:20
    šteta što i petrić nije vidio svoj gol
    Obrisan korisnik
  • beaver09.04.2010. u 06:59
    konacno!!!!! kakve je u baselu zabivao uvijek je imao takav gol u sebi!!!
    beaver
  • Obrisan korisnik09.04.2010. u 01:42
    kakva golcina!!! prejak je petric!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.04.2010. u 01:19
    škarice..to se ne viđa tako često danas,ali svaka čast!
    Obrisan korisnik