Nogomet

Petrić strijelac, Liverpool pao na Luzu

Vedran Babić • četvrtak, 01.04.2010.
Petrić strijelac, Liverpool pao na Luzu
Foto: EPA

Prve utakmice četvrtfinala Europske lige ponudile su dosta uzbuđenja i u prosjeku 3.2 gola po utakmici. U najiščekivanijem dvoboju Benfica je na svom Luzu s dva jedanaesterca u nastavku preokrenula rezultat protiv Liverpoola, koji je veliki dio utakmice igrao s igračem manje i bio prisiljen misliti samo na obranu. HSV je uz pogodak našeg Mladena Petrića porazio Standard, a do domaće pobjede stigao je i Fulham. Španjolski okršaj između Valencije i Atletica završen je bez pobjednika.

Benfica - Liverpool 2:1
(Cardozo 59' (11m), 79' (11m); Agger 9')

Bez pomoći Javiera Saviole vodeća momčad portugalske lige dočekala je, ove sezone, posrnulog diva s Anfielda i poslije samo devet minuta se našla u rezultatskom zaostatku. Početnu inicijativu Liverpool je u pogodak pretočio na vrlo atraktivan način. Kapetan Steven Gerrard je bio asistent iz slobodnog udarca, a stoper Daniel Agger autor prekrasnog pogotka petom. Uistinu sjajan pogodak igrača koji se rijetko nalazi u prilici postići pogodak nogom.

Nakon tog pogotka sve je bilo u znaku domaćina, no do poluvremena se rezultat nije mijenjao. Benfica je stvarala prilike, no u promašajima istih najviše se istakao Oscar Cardozo. Osim njega, put do mreže Pepea Reine nisu pronašli ni vrlo raspoloženi Angel Di Maria, Ramires, a ni Garcia. U 30. minuti Ryan Babel je zaradio izravni crveni karton zbog nasrtaja na Luisaa i to je dodatno usmjerilo utakmicu na kolosijek Benfice. U jeku dominacije domaćina Liverpool je bio blizu drugog pogotka, no u 37. minuti gol Kuyta opravdano je poništen zbog zaleđa.

Početkom nastavka ponovno je Cardozo promašio izglednu priliku, ali se napokon iskupio u 59. minuti kada je realizirao najstrožu kaznu poslije dvojbenog prekršaja Aggera upravo na njemu. U 76. Fernando Torres je promašio sjajnu šansu za drugi pogodak Redsa, a kazna je stigla samo tri minute kasnije iz novog preciznog jedanaesterca Cardoza. Do kraja više nije bilo ozbiljnijih prilika, a s obzirom na sve okolnosti, Liverpool može biti vrlo zadovoljan konačnim rezultatom.

HSV - Standard 2:1
(Petrić 43' (11m), Van Nistelrooy 45'; Mbokani 30')

Mala kriza HSV-a od četiri utakmice bez pobjede ipak se nije odrazila na njihov konačan rezultat protiv Standarda. Pobjeda 2:1 daje im prednost uoči uzvrata, no gostujući pogodak Standarda ipak donosi novu dimenziju. Belgijci su poveli u 30. minuti preko Dieumercija Mbokanija koji je bio precizan glavom poslije kornera Pocognolija.

Ipak, Nijemci su već do poluvremena preokrenuli rezultat. U 43. minuti naš Mladen Petrić je realizirao najstrožu kaznu nakon što je Camozzato srušio Pitroipu, a samo dvije minute kasnije Ruud van Nistelrooy je postavio konačnih 2:1. U nastavku je bilo prilika i s jedne i s druge strane, no rezultat je ostao isti.

Fulham - Wolfsburg 2:1
(Zamora 59', Duff 63'; Madlung 89')

Tvrda utakmica s jako malo prilika odlučena je u svega nekoliko minuta dvama pogocima londonskog sastava. Prvo je Bobby Zamora u 59. sjajno zaključio solo akciju, da bi u 63. Damien Duff zatresao mrežu Wolfsburga na asistenciju Paula Koncheskyja. Aktualni prvaci Njemačke nisu pokazali gotovo ništa, ali su u samoj završnici stigli do vrlo vrijednog gostujućeg pogotka. Strijelac je bio Alexander Madlung.

Valencia - Atletico 2:2
(Fernandes 67', Villa 82'; Forlan 59', Antonio Lopez 72')

Vrlo sadržajnu i zanimljivu utakmicu odigrali su dva španjolska prvoligaša. Svi pogoci pali su u nastavku, no moglo ih je biti i u prvih 45 minuta. Iako su i jedni i drugi imali pregršt šansi, ipak je Valencia bila ta koja je imala blagu inicijativu. Unatoč tome, Madriđani su poveli u 59. minuti pogotkom Diega Forlana. Osam minuta kasnije Manuel Fernandes poravnava rezultat, ali novo vodstvo gostima donosi Antonio Lopez u 72. minuti. Šišmiši se, međutim, nisu predavali na svojoj Mestalli te su osam minuta prije kraja pogotkom svog najboljeg igrača Davida Ville izjednačili na 2:2 i pojačali neizvjesnost uoči uzvrata na Vicente Calderonu.

Europska liga - završnica

četvrtfinale

Fulham2:1Wolfsburg
Benfica2:1Liverpool
Hamburger SV2:1Standard Liège
Valencia2:2Atlético Madrid
Wolfsburg0:1Fulham
Liverpool4:1Benfica
Standard Liège1:3Hamburger SV
Atlético Madrid0:0Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!