Nogomet

Štimac uoči Karlovca: "Optimist sam"

Mihaela Bradovski • utorak, 13.04.2010.
Štimac uoči Karlovca: "Optimist sam"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Od kako je Igor Štimac preuzeo klupu momčadi iz Ulice pjesnika nekoliko se istih tema konstantno provlači na konferencijama za medije uoči, ali i onima nakon susreta. Dan ususret dvoboju 25. kola s Karlovcem ponovno se najviše vremena potrošilo na razgovor o ozlijeđenim igračima. Bez obzira na sve nevolje i lošu poziciju strateg Pjesnika i dalje je optimist...

Lista igrača koji ne ulaze u konkurenciju vjerojatno nije bila duža od ove za susret s petoplasiranim Karlovčanima. Ranije ozlijeđenima Kartelu, Mikuliću, Pejiću i Vidoševiću, pridružili su se Špičić, Jefthon, Jugović i Medić, ali i kartonirani Oršulić. Najteže je svima u Kranjčevićevoj pala teška ozljeda lijevog bočnog Špičića.

U Šibeniku su "bijeli" u zapisniku imali 17 igrača, koliko će ih čekati priliku s klupe na sutrašnjem dvoboju saznat će se direktno uoči njega, no već se sada može nagovijestiti kako će Vedran Ivanković zauzeti problematično mjesto lijevog bočnog, a mjesto u posljednjoj liniji, nakon duže vremena, naći će Mateo Pavlović.

Igor je sigurno budućnost trenerskog poziva u hrvatskoj. S Karlovcem je počeo od ničega i sve ono što je taj klub danas je prvenstveno njegova zasluga. Prisutna je tamo jedna kvalitetna selekcija, napravili su uzlet od najnižeg do najvišeg ranga i sada su u borbi za vrh. To je nešto što se treba respektirati, a bez onakvih stvari iz poluvremena nema niti dobrog trenera. I Ferguson je kopačkom gađao Beckhama, radio je to za njegovo dobro.

"Te nas povrede prate od prvoga dana, no ne možemo nažalost razmišljati o njima jer nam utakmice prebrzo dolaze. Moramo voditi računa o onim igračima koje još uvijek imamo na raspolaganju i s njima krenuti u bitku koja nas čeka. Toliko je utakmica iza nas, a još niti jednom nismo imali istih 11 igrača. Nije razlog bilo loša prezentacija pa da je zbog toga netko izgubio mjesto, već ozljede, kartoni i bolesti. To nam je svakako jedna velika poteškoća u procesu stvaranja jedne stabilne momčadi. Opet ću morati mnogo mijenjati, rotacije nisu dobre kada je nužna potreba za rezultatom, ali oni koji dobiju priliku morat će je iskoristiti. Sreća po mene je što imam povratnike Abdurahimija, Krstanovića i Šovšića pa će mi biti lakše složiti kadar koji će istrčati."

Osim izostanaka Štimac ne može biti zadovoljan niti rezultatima, iako se u posljednje vrijeme s pozitivnim komentarima osvrće na igru svoje momčadi. I dok je igrom i količinom prilika zadovoljan, realizacija je ono što mu zadaje opetovane glavobolje. Ništa bolje, kaže, nije bilo niti na Šubićevcu.

"Ja svakako nastojim kroz tjedan momčad rasteretiti kroz pritiska i ako se osvrnemo na utakmicu u Šibeniku ne bih rekao da je tamo bio prisutan ikakav grč. Odigrali smo jednu izvrsnu utakmicu u kojoj je jednostavno zakazala realizacija. Blažević je obranio četiri, pet izvrsnih prilika, a naši su protivnici s druge strane pogađali rašlje. Momčad kada igra u grču je sputana i tada ne može biti kreativna, ne može stvarati prilike. Na moje zadovoljstvo mi ih na svakoj utakmici stvaramo, no na moju žalost ne iskorištavamo. Taj detalj se mora promijeniti."

Upravo rezultati iz proljetnog dijela sezone, koji su i prema najavama i prema potrebama, trebali biti daleko bolji, sugeriraju kako se zagrebaši neće u potpunosti trgnuti sve dok se ne dovedu u situaciju u kojoj će im za opstanak trebati maksimalan broj bodova. Kako bi izbjegli upravo to pobjeda im je sutra potrebna kao nikada ranije.

"Pred nama je ponovno jedna zanimljiva utakmica, teška po nas. Dolazi nam momčad koja blista u ovom prvenstvu i koja je na čelu s trenerom Pamićem unijela jedan svjež dah u hrvatski nogomet. Nama su tri boda nužna i ja sam optimist. S tim Karlovcem je i počelo naše dobro kretanje po pitanju bodovnog konta. Mislim da ćemo i sutra nastaviti tim smjerom jer nikako ne bi bilo dobro za nas da se dogodi bilo što drugačije osim pobjede. Ono što me kao trenera raduje je što vidim vjeru u svojim igračima."

Na Pjesnicima i Štimcu je da sve optimistične najave napokon opravdaju i na terenu. U najboljem slučaju već sutra, jer subota donosi gostovanje kod Dinama nakon čega se ulazi u sam finiš prvenstva. A opstanak je i dalje daleko, od potrebne tri momčadi, "bijelima" tek jedna gleda u leđa.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!