Nogomet

Vinkovački obračun i Vulić protiv Hajduka

utorak, 13.04.2010.
Vinkovački obračun i Vulić protiv Hajduka
Foto: Martina Japundžić

Vinkovci će u srijedu svjedočiti okršaju drugoplasirane Cibalije i trećeplasiranog Šibenika, a iza njihovih leđa vreba Hajduk, koji na krilima važnih pobjeda čeka Zorana Vulića i njegovu Istru...

Koprivnica ponovno živi za nogomet! Domaća pobjeda nad sesvetskom Croatijom prije dva je tjedna farmaceute vratila u igru za europske pozicije, a drugi im je ovosezonski gostujući trijumf protiv Osijeka dao impuls više da mogu preskočiti i sljedeće (visoke) prepreke - Karlovac, Šibenik, pa čak i Hajduk.

"Osijek smo dobili ponajprije borbenošću i zalaganjem, ali i odgovornom igrom. U ogled sa Zadrom moramo ući s imperativom trijumfa, jer nam u suprotnom dvije redane pobjede neće puno značiti. Očekujem i vjerujem da moji momci utakmici neće pristupiti s drugačijom mišlju", ističe trener Slavena Zlatko Dalić.

Sastav se neće bitno promijeniti. Na golu iz utakmice u utakmicu svoju kvalitetu potvrđuje Tomislav Pelin, ispred njega su Purić, Kokalović, Rogulj i Maras, veznim će redom ordinirati Srebrenko Posavec, Nikola Šafarić, Mateas Delić i Mario Gregurina, a u napadu će najvjerojatnije biti Poredski i Mujanović. Ozlijeđeni su Aljoša Vojnović, Filip Marčić i Drago Papa, a na klupu se vraća kartonirani Nicolas Nynkeu.

Nedostaju: Vojnović, Marčić, Papa (ozljeda)

Porazom od Istre 1961 prekinuta je zadarska serija neporaženosti. Strateg Zadrana Dalibor Zebić bio je poprilično nezadovoljan nakon poraza na Verudi, posebice zbog nedisciplinirane igre bez glave i repa te nervoze u njegovoj momčadi koja je sve više prevladavala kako je utakmica odmicala.

Vremena za veće analize nema - šest kola je do kraja prvenstva i borba za ostanak se nastavlja pa je svaki bod izuzetno bitan. Na rasporedu je novo gostovanje i to kod osokoljenog Slavena koji se proteklog vikenda osladio s tri vrijedna boda iz Gradskog vrta. Zadrani najavljuju bolju igru u Koprivnici kako bi se iskupili za loš nastup u Puli, a cilj je ostati neporažen.

Bit će to teška misija za Zadar budući da će istrčati u sastavu koji do sada vjerojatno nikada nije igrao. Puljić je u dvoboju s Puljanima slomio ključnu kost i za njega je sezona završena. Zadrani su slabiji i za Marunu koji je u jednom duelu "zaradio" hematom. U kombinacijama nema još dvojice vrlo bitnih igrača Terkeša i Suraća, a razlog njihovog izostanka je - "žutica".

Nedostaju: Puljić, Maruna (ozljeda), Terkeš, Surać (kartoni)

Nakon poraza u Sesvetama, trener Intera Boro Perković postao je bivši. Dugo je taj mač stajao nad njegovom glavom i samo pobjeda protiv Međimurja ga je držala "u sedlu". Naravno da bi ostao trener trebao je pobjedu u Sesvetama do koje nije uspio doći. Točnije, nisu uspjeli njegovi igrači.

Novi trener je Ilija Lončarević. Upitno je koliko će uspjeti toga promijeniti u tri dana, a po informacijama koje dolaze do medija ne misli mnogo mijenjati, jedino se nada da će igrači popraviti pristup zbog tzv. "šok terapije" izazvane promjenom trenera.

Prije ogleda s Osijekom novi je trener rekao:"Neću puno mijenjati što se tiče formacije nego moramo poraditi na pristupu utakmici. Igrači moraju shvatiti da samo s više želje i truda mogu do boljih rezultata. Što se tiče ostanka u ligi, optimističan sam.". Što se tiče momčadi, biti će zanimljivo vidjeti da li će trener vratiti u sastav neke igrače koje je Perković otpisao, u prvom redu Grgurovića.

Nedostaju: Balić (kartoni)

Osječki bijelo-plavi su se porazom od Slavena Belupa oprostili od sna o osvajanju mjesta koje vodi u europsko natjecanje i sada mogu rasterećeno odigrati utakmicu u gostima kod Intera. Osvajanje boda ili tri kod Zaprešićana, koje sada vodi nekadašnji trener Osijeka, puno bi značilo za mirnoću mladog sastava Tomislava Steinbrücknera.

Utihnuli bi svi pozivi i glasovi za smjenjivanje trenera i klupske uprave što ne bi donijelo ništa dobro već naprotiv, produbilo krizu. Statistika međusobnih susreta Intera i Osijeka je uvelike na strani slavonskih nogometaša i to im daje nade da će idući susret u Gradskom vrtu dočekati u boljem raspoloženju i s više bodova na kontu.

Milan Pavličić je igrom u drugom poluvremenu s Koprivničanima zaslužio povjerenje trenera i on će biti u početnom sastavu. Vraćaju se Petar Stojkić i Ivan Miličević koji su odradili treći žuti karton i s kojima će osječka ekipa značajno jača istrčati na travnjak zaprešićkog stadiona.

Nedostaju: Ibriks, Todorčev (ozljeda)

Nakon što su u Čakovcu prekinuli niz od osam utakmica bez pobjede, nogometaše Rijeke u srijedu na Kantridi čeka naizgled jednostavan zadatak osvajanja tri boda protiv gostiju iz Sesveta. Prije čakovečkog dvoboja, jedina gostujuća pobjeda Riječana ove sezone je bila upravo ona protiv Sesveta. Svima na Kantridi je jasno da pobjeda protiv Međimurja ne vrijedi mnogo ako ne padne i fenjeraš.

”Bitna je pobjeda zbog atmosfere, ali i da opravdamo sve te igre do sada u kojima bi bilo i više pobjeda da je bilo malo više sportske sreće. Bez obzira na bodovni zaostatak bilo je dobrih utakmica, a s pobjedom igrači vide da mogu, stoga je bitno da utakmicu shvaćaju vrlo ozbiljno i motivirano ulaze u nju”, izjavio je trener Rijeke Nenad Gračan pozivajući na oprez i koncentraciju.

Gračan će biti prisiljen na male promjene u fazi obrane. Naime, mladi Tadejević je zaradio ozljedu, pa će mjesto na lijevom boku zauzeti Budicin. To će biti jedina promjena u sastavu koji je postigao pet pogodaka u Čakovcu.

Nedostaju: Yourassowsky, Tadejević (ozljeda)

Sesvete u svaku utakmicu do kraja sezone ulaze bez pritiska i posebnih očekivanja, a kada momčad tako igra – opasna je. Momci iz Sesveta svoju su priliku za igranjem u najboljem rangu našeg nogometa iduće sezone propustili već u prvom dijelu prvenstva kada su prilično zaostali za ostalima, no zato uvjeravaju kako će još nekoga povući sa sobom.

Kako Croatia misli ozbiljno odigrati sezonu do kraja uvjerili su se igrači Intera koji su nastradali u Kranjčevićevoj prije samo par dana iako su na te bodove vrlo vjerojatno računali. Slična je situacija i s Rijekom koja je u ovoj utakmici znatno veći favorit no što je to bio Inter, no sigurno je kako gosti neće doći na Kantridu upisati novi poraz.

Naravno, napad Croatije će predvoditi Ante Pokrajčić koji je s tri gola srušio Inter, a niti ostatak momčadi neće se posebno mijenjati; uostalom, nema razloga za promjene. Nije uopće sporno kako su Riječani favoriti u ovoj utakmici, no ukoliko neće biti pravi – Sesvete bi mogle iznenaditi i pokazati kako posjeduju kvalitetu.

Nedostaju: nitko

Subotnja utakmica protiv "velikog brata" iz Maksimira, momčadi Dinama, još je jednom pokazala da je najveći nedostatak ove mlade momčadi Roya Ferenčine realizacija, stoga Međimurje - s drugom najgorom obranom lige - na noge Lokosima dolazi kao naručena.

Uspiju li domaći nogometaši pružiti jednu od svojih boljih predstava, a nema razloga da tako ne bude jer im u želji za dokazivanjem motiva ne nedostaje neovisno o imenu suparnika, Čakovčane bi mogao čekati težak dan na Maksimiru. Tomislav Martinac, Tomislav Havojić, Ivan Peko i Nino Bule sigurno mogu "zakuhati" dovoljno neugodnih situacija pred međimurskim vratima.

Ferenčina ponovno nema problema s kartoniranim igračima, a posebno raduje i povratničkih 45 minuta Mirka Kramarića protiv Dinama. Lokomotivin adut iz rukava na ovoj utakmici mogao bi biti Ivan Mršić, koji je protiv Modrih ostavio vrlo dobar dojam, ali trener će razmotriti i povratak Tomislava Puljića u prvi sastav, čija bi skok-igra mogla biti itekako korisna i u obrani i u napadu.

Nedostaju: Pivarić, Musa (ozljeda)

Za svoje igrače Tomislav Ivković nema više živaca nakon sramote koju su mu pripremili u subotu. "Razočaran sam sa svima, od prvog do 14. koji je igrao u subotu. Ono što me najviše muči jest to da su u tjednu prije odlično radili, na treninzima i na prijateljskoj utakmici, pa zbilja vjerujem da se to dogodilo sad i nikad više. Očekujem od njih da okrenu novu stranicu i u Zagrebu protiv Lokomotive nadoknade što su doma propustili."

Za Lokomotivu je najavio sustav 4-2-3-1, a u momčadi se očekuju najmanje dvije promjene, zbog ozljede Valentića u zadnjoj liniji vjerojatno ćemo vidjeti Andrea, a kako se Malnjak vraća u kadar sigurno će na Pintarićevo mjesto. Spomenuta dvojica uz Georgiejvskog i Amaurija morat će biti mnogo bolja podrška svom vrataru no što je bila subotnja obrambena linija.

A najveća će promjena biti upravo na mjestu vratara, nakon dugog vremena umjesto Vuljanka će mrežu čuvati iskusni Mađarić.

Nedostaju: Valentić (ozljeda), Bubalo (van kadra)

Šest kola prije završetka sezone nogometašima Igora Štimca domaća je pobjeda protiv Karlovca nešto što jednostavno moraju ostvariti. Žele li do kraja zadržati izglede ostanka u 1. HNL. "Pred nama je ponovno zanimljiva utakmica, teška po nas. Nužna su nam tri boda i ja sam optimist. Raduje me što vidim vjeru u svojim igračima."

Lista igrača koji ne ulaze u konkurenciju vjerojatno nije bila duža od ove za susret s petoplasiranim Karlovčanima, a najteže je svima pala teška ozljeda lijevog bočnog Špičića. Hoće li biti dovoljno Pjesnika za popuniti zapisnik ostaje vidjeti, Krstanović i Abdurahimi odradili su suspenzije, a nakon duže vremena startati bi mogao branič Mateo Pavlović.

"Opet ću morati mnogo mijenjati, rotacije nisu dobre kada je nužna potreba za rezultatom, ali oni koji dobiju priliku morat će je iskoristiti. Na moje zadovoljstvo prilike stvaramo, no na moju žalost ne iskorištavamo. Taj detalj se mora promijeniti", rekao je Štimac.

Nedostaju: Špičić, Jefthon, Pejić, Jugović, Mikulić, Kartelo, Vidošević, Medić (ozljeda), Oršulić (kartoni)

Zdravstveno stanje igrača Karlovca pred utakmicu sa Zagrebom je katastrofalno. Trener Igor Pamić, ne može računati na nekoliko veoma važnih prvotimaca. Ozlijeđeni su Vukman, Pilipović, Jerneić, a još je uvijek upitan nastup Novinića, Štefančića i vratara Sunare, a tri žuta kartona ima Ottochian.

Iako je Pamić i sam priznao da ne zna koje će igrače poslati na teren protiv Zagreba, nada se pozitivnom rezultatu. "Nikada nismo bili u težoj situaciji što se tiče igračkog kadra, stanje je alarmantno. Međutim, nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu i nema razloga da ne vjerujemo u dobar rezultat, bez obzira na brojne izostanke", rekao je strateg Karlovca.

Remijem protiv Varteksa u prošlom kolu i kombinacijom ostalih rezultata, Karlovac je pao na peto mjesto ljestvice, međutim, ima isto bodova kao četvrti Hajduk. Premda se Zagreb nalazi na predzadnjem mjestu HNL, nema sumnje da će "šareni" sastav Karlovca morati uložiti mnogo truda, ako želi neporažen napustiti Kranjčevićevu.

Nedostaju: Vukman, Pilipović, Jerneić (ozljeda), Ottochian (kartoni)

Iako su se Vinkovčani odmah po završetku derbija s Hajdukom okrenuli gostovanju Šibenika, poraz na Poljudu ipak je ostavio traga u nebesko-plavoj svlačionici. Više od olako izgubljenih bodova, Stanka Mršića naljutio je pristup pojedinih igrača, koji, po njegovim riječima, više misle o ljetu i novim ugovorima, nego o završetku aktualne sezone.

"Bio sam i ja igrač, i znam da nije lako koncentrirati se isključivo na igru u situaciji kad ne znate gdje ćete biti naredne sezone, ali profesionalac se mora izdignuti iznad toga. Uostalom, novi ugovori se zarađuju na terenu", jasan je na press konferenciji uoči utakmice sa Šibenikom bio strateg nebesko-plavih.

Ako je vjerovati Mršiću, nekolicina igrača koja je započela dvoboj s Hajdukom mogla bi završiti na klupi. Tomislav Radotić, pak, neće biti ni tamo, no ne zbog loše igre - dapače, on svoje zadatke iz kola u kolo pošteno odrađuje - nego zbog trećeg žutog kartona kojeg je zaradio na Poljudu.

Nedostaju: Radotić (kartoni)

U dobrom raspoloženju nogometaši Šibenika otputovali su na susret protiv drugoplasirane Cibalije. Plasman u finale Kupa i domaća pobjeda nad Zagrebom vratili su pobjedničko raspoloženje u redove Šibenčana koji sada s nestrpljenjem iščekuju nastavak prvenstva. U najvažnijem trenutku ušli su Modri u pravu formu, pa s optimizmom gledaju i na gostovanje kod momčadi koja ih je jedina porazila na Šubićevcu u prvom dijelu sezone.

“To je potpuno otvorena utakmica gdje su sva tri rezultata moguća. Nećemo odstupiti od naše pas igre i pokušati doći do rezultata koji će nas zadovoljiti. Bitno je ne izgubiti, ali pokušati i uzeti sva tri boda“ - kaže trener Šibenika Branko Karačić.

Početni sastav će vjerojatno doživjeti promjene. Vraćaju se Vidić i Božić, Zec je upitan zbog problema sa zadnjom ložom. Karačić je najavio i kako će zbog umora i ozljeda i još neki standardni prvotimci s klupe čekati priliku za ulazak u igru.

Nedostaju: Bulat (kartoni), Jurčević (ozljeda)

Pobjeda protiv Cibalije ostavila je Hajdukovce u borbi za drugo mjesto, a pobjeda protiv Istre Splićanima bi donijela novi skok na ljestvici, s obzirom da Cibalia i Šibenik u Vinkovcima igraju međusobno. Dobra atmosfera opet se vratila u poljudske hodnike, a nova tri boda novi su imperativ.

"Žestok je ritam, ne stigneš ni prespavati, a već stiže nova utakmica i nova želja za pobjedom. Maksimalno uvažavamo Istru, tim više što je vodi Zoran Vulić koji jako dobro poznaje Hajduk, no mi nemamo drugog izbora nego srušiti sve gostujuće motive u ostvarivanju naših ciljeva", najavio je uoči splitskog dvoboja Hajdukov trener Stanko Poklepović.

Rupu na lijevoj strani Hajdukove obrane zakrpat će Hajdukov "Rubil za sve", a splitski strateg mogao bi od prve minute na travnjak poslati tinejdžerske junake pobjede protiv Cibalije - Marija Tičinovića i Antu Vukušića.

Nedostaju: Andrić, Strinić (ozljeda), Jozinović (kartoni)

Nakon velike pobjede nad Zadrom Istra 1961 ide na teško gostovanje u Split. Puljani se tamo ipak ne odlaze predati, budući da s Poljuda imaju više nego ugodna sjećanja. U četiri utakmice su samo jednom izgubili, a sve skupa su uzeli pet bodova. U posljednjem susretu, prije tri sezone, Puljani su slavili i time smijenili svog sadašnjeg trenera Zorana Vulića.

Danas Vulić mora pokušati spasiti Istru. Pobjeda sa Zadrom poboljšala je poziciju Puljana, ali do bodova trebaju pokušati doći i s Hajdukom. Kao što je Vulić rekao prije Zadra u ovakvoj situaciji po bodove treba ići protiv svakoga.

Treneru su na raspolaganju svi igrači ali se još ne zna točno tko će igrati. Mjesto u prvih jedanaest mogao bi dobiti Andro Švrljuga. Upitno je i hoće li Asim Šehić krenuti u prvom sastavu, ili s klupe. U slučaju da se najbolji strijelac Puljana ipak nađe među pričuvama, od prve minute krenut će Boško Stupić.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Slaven Belupo2:1Zadar
Inter-Zaprešić0:3Osijek
Rijeka4:2Sesvete
Lokomotiva1:3Međimurje
Zagreb4:2Karlovac 1919
Cibalia4:3Šibenik
Hajduk1:0Istra 1961
Varaždin1:2Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Slaven Belupo2:1Zadar
Inter-Zaprešić0:3Osijek
Rijeka4:2Sesvete
Lokomotiva1:3Međimurje
Zagreb4:2Karlovac 1919
Cibalia4:3Šibenik
Hajduk1:0Istra 1961
Varaždin1:2Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Izdvojeno