Automoto

Priželjkuje se erupcija i Jereza

Maja Giljanović • utorak, 27.04.2010.
Priželjkuje se erupcija i Jereza

Oblak vulkanske prašine koji se s Islanda proširio Europom i prekinuo avionske veze kriv je što su ljubitelji MotoGP-ja na uzbuđenja nakon Katara čekali puna tri tjedna. Organizatori su Grand Prix u Japanu odgodili za listopad tako da je druga postaja ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva španjolski Jerez pred 120.000 navijača.

Oblak vulkanske prašine koji se s Islanda proširio Europom i prekinuo avionske veze kriv je što su ljubitelji MotoGP-ja na uzbuđenja nakon Katara čekali puna tri tjedna. Organizatori su Grand Prix u Japanu odgodili za listopad tako da je druga postaja ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva španjolski Jerez pred 120.000 navijača.

Tri tjedna nakon otvaranja sezone u Kataru i trijumfa Valentina Rossija druga postaja ovogodišnjeg MotoGP-ja je Jerez. Kriv za dulju od predviđenog stanku je vulkan na Islandu koji je zaustavio zračni promet u Europi i utrku u Japanu s prošlog vikenda odgodio za šest mjeseci do listopada.

Valentino Rossi (Yamaha) je u Andaluziji kao riba u vodi. Svjetski prvak je Jerez osvojio 1997. (125 ccm), 1999. (250 ccm), 2001. (500 ccm), 2002., 2003, 2005., 2007. i prošle godine ispred Danija Pedrose. "Dobro mi je došla odgoda, nisam se jako ozlijedio, ali rame mi je bilo prilično natučeno i osjetljivo na dodir", izjavio je il Dottore za pad na treningu motokrosa prošli četvrtak blizu Pesara.

Ni Jorgeu Lorenzu (Yamaha) slavlje u Jerezu nije nepoznanica, trenutno drugoplasirani u ukupnom poretku i aktualni svjetski viceprvak osvojio ga je 2006. i 2007., ali u klasi do 250 kubika. Vulkan je i Španjolcu došao kao naručen, ozljeda je definitivno iza protekle dvije godine najboljeg u kvalifikacijama i trećeplasiranog prije dvije godine: "Promjena termina Motegija dala mi je više vremena za trening. Radio sam i u teretani i sa fizioterapeutom, a u utorak i četvrtak sam odradio treninge na stazi".

Lorenzo je dva dana proveo na bivšem ranču Kennyja Rogersa blizu Montmeloa baš na stazi na kojoj je u veljači pao i slomio šaku desne ruke: "Vidio sam gdje sam u ovom trenutku i mogu slobodno reći da u Jerez dolazim gotovo 100 % spreman". Lani je napadajući treće mjesto Caseyja Stonera izletio četiri kruga prije kraja: "Bez lažne skromnosti želim pobjedu. Jerez je za mene, vjerujem i za sve Španjolce, magična staza, navijači su tik uz vas, guraju vas, daju vam krila i nadam se da ću im se ovog puta odužiti".

Stoner (Ducati) je prije tri tjedna u Kataru izletio i Jerez mu je prilika za iskupljenje, bivši svjetski prvak ne smije si dozvoliti kiks u trenutku kad su Rossi i Lorenzo nakon prve utrke u džep spremili 25 i 20 bodova.

Za riječ se na 4,423 m dugoj stazi, najduljeg pravca od 600 metara, raspoređenoj u pet lijevih i osam desnih zavoja, s punim pravom javljaju i Pedrosa (Honda), Loris Capirossi (Suzuki) i Colin Edwards (Yamaha). Španjolac je pobijedio 2008. i bio drugi prošle godine, Talijan se 2006. uspeo na najvišu stepenicu podija, a Amerikanac je prije tri godine osvojio drugo mjesto.

Od rookieja u Kataru je impresivan na petom mjestu bio Ben Spies (Yamaha), ali Jerez bi mogao biti sretno mjesto i za Hiroshija Aoyamu, Alvara Bautistu i Marca Simoncellija. Japanac (Honda) je slavio prošle godine (250 ccm), Španjolac (Suzuki) 2006. (125 ccm) i Talijan (Honda) 2004. i 2005. (125 ccm).

Prvi trening je u petak u 14 sati, drugi u subotu u 10, kvalifikacije u subotu u 14 i utrka u nedjelju u 14 sati (125 kubika je u 11, Moto 2 u 12:15).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!