Nogomet

Tko nakon Darija Srne?

Ante Jukić • srijeda, 12.05.2010.
Tko nakon Darija Srne?
Foto: EPA

U iščekivanju velikog madridskog obračuna Intera i Bayerna, koji će okruniti novog prvaka Europe, u srijedu ćemo saznati pobjednika Europske lige. Nastup u velikom finalu na Nordbank Areni u Hamburgu izborili su Fulham i Atletico Madrid, a bez obzira na konačan ishod utakmice, bit će to prvi naslov u ovom natjecanju (naravno, uzevši u obzir i nekadašnji Kup Uefe) za neku od ove dvije momčadi. Čast suditi finalni dvoboj dobio je Talijan Nicola Rizzoli...

Nadali su se navijači HSV-a kako će u srijedu na Nordbank Areni "gurati" svoju momčad prema naslovu pobjednika Europske lige, no nogometaši Fulhama nisu imali razumijevanja za njihove želje. Družina iz zapadnog Londona u polufinalu je zalupila Hamburžanima vrata raja, a sebi omogućila borbu za prvi europski trofej u klupskoj povijesti. Put do njega engleskoj momčadi priječi madridski Atletico, koji u svojim vitrinama ima Kup pobjednika kupova iz 1962. godine, i koji na europskoj nogometnoj vagi ima veću težinu od Fulhama. No, sve to Španjolci će morati dokazati na terenu, a to je već malo teže. Uostalom, pitajte igrače Šahtara, Juventusa, Wolfsburga i Hamburga, koji su redom bili favoriti u dvobojima sa londonskim sastavom.

Ozljede

Trener Fulham, Roy Hodgson, nada će kako će u finalu moći računati na dva vrlo važna igrača, Bobbyja Zamoru i Damiena Duffa, čije zdravstveno stanje nije optimalno. S druge strane, Quique Sanchez Flores definitivno je ostao bez rezervnog vratara Sergija Asenja, koji se ozlijedio na posljednjoj prvenstvenoj utakmici.

Upravo su utakmice sa Šahtarom pokazale kako je Fulham u ovogodišnjem izdanju Europske lige sposoban pomrsiti račune renomiranijim protivnicima. Darijo Srna i suigrači sigurno nisu imali namjeru predati prošlogodišnju krunu već u šesnaestini finala, no dogodilo se upravo to. Nakon što su "riješili" branitelja naslova, Englezi su u četvrtfinalu zaskočili i Juventus, i to usprkos nimalo obećavajućih 1:3 iz Torina, da bi put do finala okončali preko dva već spomenuta njemačka predstavnika. Svi ti skalpovi su, treba li to uopće spominjati, napunili igrače Fulhama velikom dozom samopouzdanja uoči velikog finala.

"Morali smo pobijediti mnoge odlične momčadi da bi stigli ovdje, i sada nam preostaje taj završni korak. Nadam se samo kako nam važnost utakmice neće biti preveliki teret. Jednostavno, trebamo uživati u ovom velikom trenutku i igrati svoju igru, tada će nam i šanse za pobjedu biti veće", razmišlja Simon Davies, Velšanin u redovima engleske momčadi. Davies je svjestan kvalitete koju posjeduje Atletico, no smatra da Fulham ima rješenje za njih:

Sergio Aguero (Atletico): "Svi znamo kvalitetu engleskog nogometa, no Fulham ipak nije razina jednog Manchester Uniteda, Chelseaja ili Arsenala."

"Oni su momčad koja voli imati loptu u svom posjedu, i koja prilike za pogodak traži kroz kombinatornu igru. Ali, i mi nastojimo loptu što je više moguće držati na zemlju, tako da će sve ovisiti o tome koliko ćemo se uspjeti nametnuti na terenu."

Za razliku od Fulhama, čije je sudjelovanje u finalu ipak iznenađenje, Atletico je momčad koja u svaku sezonu ulazi s velikim ambicijama, pa stoga i njihov nastup u Hamburgu nije nikoga iznenadio. Naravno, igrači i navijači madridskog kluba bili bi puno zadovoljniji da je njihova momčad konkurentnija u Primeri i Ligi prvaka, no kada im već konstantno bježi glavna, dobro bi došla i ova "utješna" nagrada.

Simon Davies (Fulham): "Moramo uživati u ovom velikom trenutku i igrati svoju igru, tada će nam i šanse za pobjedu biti veće."

"Sve dobro što smo ove sezone napravili su Europi past će u vodu ako izgubimo u finalu. Nadam se kako ću svojom igrom doprinijeti našem slavlju, pogotovo stoga što mi je ovo prvi nastup u nekom finalu. U jednoj utakmici uvijek je sve moguće, a često odlučuje i sreća. Valjda će u srijedu biti na našoj strani", zaželio je uoči utakmice ponajbolji igrač Atletica, Sergio Aguero.

Ocjenjujući momčad Fulhama, Argentinac u redovima Madriđana rekao je sljedeće: "Sama činjenica da igraju finale, kao i to da dolaze iz Engleske, dovoljno govori o njihovoj kvaliteti, iako Fulham definitivno nije razina jednog Manchester Uniteda, Chelseaja ili Arsenala."

Hoće li i takav protivnik biti prevelik zalogaj za Aguera i njegove suigrače, saznat ćemo u srijedu navečer. Nakon što je Darijo Srna prije godinu dana ušao u povijest podignuvši posljednji pehar Kupa Uefe, došlo je vrijeme da saznamo nasljednike kluba iz Donjecka. Hoće li Fulham po prvi puta u klupskoj povijesti osvojiti europski naslov, ili će Atletico Kupu pobjednika kupova iz 1962. godine pridružiti još jedan pehar. 90, možda i 120 minuta na Nordbank Areni dat će nam odgovor.

Europska liga - finale:
Fulham - Atletico Madrid (srijeda, 20.45 h)

Europska liga - završnica

finale

Atlético Madrid2:1 *Fulham

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack12.05.2010. u 20:09
    Nadam se slavlju Atletica
    Captain Jack
  • :))12.05.2010. u 16:59
    Pa to i pise : Nakon što je Darijo Srna prije godinu dana ušao u povijest podignuvši posljednji pehar Kupa Uefe, došlo je vrijeme da saznamo nasljednike kluba iz Donjecka.
    :))
  • Obrisan korisnik12.05.2010. u 10:03
    Srna je podigao zadnji Kup UEFA-e, a ne prvu Euroligu
    Obrisan korisnik