Automoto

Veličanstveni Mugello

Maja Giljanović • srijeda, 02.06.2010.
Veličanstveni Mugello

Jorge Lorenzo je pobjedom u Le Mansu pokazao zube, svjetski viceprvak je prvi put u najjačoj klasi pobijedio na dvije utrke uzastopce, od Valentina Rossija se odvojio na devet bodova, a i nakon prve tri utrke sezone osvojio je najveći broj bodova otkad je Rossi 2005. osvojio identičnih 70 bodova.

Četvrta stanica Svjetskog prvenstva je u Mugellu, Jorge Lorenzo je prošle godine ovdje bio drugi (iza Stonera), Valentino Rossi treći (ispred Doviziosa), a bude li Španjolac ponovno ispred svjetskog prvaka, Rossiju će se dogoditi što nije iskusio otkad je od 2000. u kraljevskoj klasi.

Završi li, naime, il Dottore utrku ponovno iza Lorenza prvi će put nakon punog desetljeća tri utrke zaredom završiti iza svog timskog kolege.

Lorenzo je u seriji, osvojio je Jerez, osvojio je i Le Mans, prvi put u kraljevskoj klasi slavio je na dvije utrke uzastopce i nakon Velike nagrade Francuske svjetski se viceprvak od svjetskog prvaka odvojio na devet bodova.

Optimizam Rossijevi navijači temelje na činjenici da je Mugello staza na kojoj Rossi u MotoGP-ju tradicionalno briljira. 5,245 metara dugačku stazu na trkalištu između Bologne i Firenze Rossi je do trećeg mjesta prošle godine osvojio sedam puta uzastopce, na Yamahi 2008. (Stoner), 2007. (Pedrosa), 2006. (Capirossi), 2005. (Biaggi) i 2004. (Gibernau), a i na Hondi 2003. (Capirossi) i 2002. (Biaggi).

Dobru predstavu na 14 metara širokoj stazi najdulje ravnine od 1,141 m (devet je desnih i šest lijevih zavoja) priželjkuje i Dovizioso (Honda). Talijan je u Kataru i Francuskoj pokazao da je u formi, dvaput je izborio treće mjesto: "U Le Mansu smo se sasvim približili Yamahama zbog čega još i više jedva čekam Mugello. Ovo je za mene posebna utrka, staza je fascinantna, izuzetno zahtjevna, a podrška mojih navijača na Casanova Savelli zavoju je neprocjenjiva", izjavio je 23-godišnjak kojem je najbolji plasman na Mugellu jedno treće mjesto u klasi do 250 kubika (2006.).

Ni timski mu kolega Dani Pedrosa nije ništa manje uzbuđen: "Mugello je jedna od utrka koju svi očekujemo s najviše emocija. Atmosfera je neopisiva, Talijani su vrlo strastveni, ali su i znalci. Tribine su ispunjene od prvog treninga i poseban je ugođaj voziti na Mugellu", izjavio je Španjolac koji prošle godine stazom jurio poput japanskog vlaka brzinom od 349,3 km/h. Pedrosa je Mugello osvojio 2005. u klasi do 250 ccm, a ukupno je u svim klasama pet puta izborio podij.

Otvaranje sezone za Caseyja Stonera je ispod svake kritike, bivši svjetski prvak trenutno je tek na 13. mjestu, osvojio je samo 11 bodova i gleda za leđa i Miki Kalliju (12) i Hectoru Barberi (15) i Nickyju Haydenu (39). Od Ducatija bolji je samo od Aleixa Espargara na 15. mjestu, ali Australac je prošle sezone ovdje prekinuo dominaciju Rossija i nada se da mu ovogodišnji Mugello može poslužiti kao prekretnica sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!