Nogomet

Trojac u lovu na Gordi Albion

Vedran Babić • četvrtak, 10.06.2010.
Trojac u lovu na Gordi Albion
Foto: EPA

Slično kao i u skupini B, i u skupini C imamo jednog glavnog favorita i tri reprezentacije od kojih se svaka nada plasmanu u drugi krug. Taj glavni favorit je Engleska koja bi s obzirom na kvalitetu i tradiciju trebala uzeti prvo mjesto, dok bi SAD, Slovenija i Alžir trebali voditi bitku za poziciju broj dva.

Favorit skupine

Engleska: Momčad Fabija Capella jedan je od glavnih favorita ne samo za osvajanje svoje skupine već i za konačnu pobjedu u finalu 11. srpnja. Englezi su gladni uspjeha na velikim natjecanjima i usprkos zdravstvenim problemima Rija Ferdinanda koji je morao napustiti Južnu Afriku te vjerojatno i najboljeg igrača trenutno, Waynea Rooneya, očekuju daleki domet i u najmanju ruku borbu za postolje.

Gerrard, Lampard i društvo svakako posjeduju kvalitetu i iskustvo za otići do kraja, no jedino je pitanje hoće li uspjeti podnijeti vječni pritisak engleske javnosti, za koju svi znamo da je nemilosrdna i da će "kamenovati" sve reprezentativce u slučaju podbačaja, baš kao što će ih uzdizati u nebesa i davati im "božanstvene" nadimke ukoliko postanu svjetskim prvacima. Veliku ulogu u tome trebao bi igrati iskusni izbornik Capello, svakako jedna od najjačih karika aktualne engleske reprezentacije.

Realne šanse za prolazak

SAD: Iako se 2006. u teškoj skupini s Italijom, Ganom i Češkom nisu proslavili te su natjecanje završili kao posljednji s jednom pobjedom i dva poraza, Amerikanci ove godine sigurno imaju više vjere u prolaz u drugi krug. Možda im više odgovaraju Mundijali izvan Europe jer su 2002. u Japanu i Južnoj Koreji izborili četvrtfinale, a 1994. pred svojim navijačima osminu finala.

Izbornik Bob Bradley na raspolaganju između ostalih ima Landona Donovana, Carlosa Bocanegru, Tima Howarda, DaMarcusa Beasleya, Clinta Dempseya, sve redom provjerene i iskusne igrače koji bi trebali biti predvodnici misije "prolaz u drugi krug".

Slovenija: Matjaž Kek nedavno je izjavio kako u momčadi ima 23 zvijezde i to dovoljno govori o slovenskom samopouzdanju i vjeri koju on ima u svoje igrače. Slovenci su rasterećeni, i sami plasman na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh, no sada kada su već tu, sigurno će dati i zadnji atom snage ne bi li ostavili trag i upisali prve pobjede na Mundijalu u svojoj povijesti. Naime, ovo im je tek drugi put da su se kvalificirali, a 2002. su u skupini upisali sva tri poraza.

Alžir: Optimizam koji sije iz izjava izbornika Rabaha Saadanea i njegovih igrača zasigurno je ohrabrujuć za njihove navijače. Polufinalist ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija ima svoje jake adute poput Rafika Saifija, Karima Zianija, Yazida Mansourija, Nadira Belhadja i Karima Matmoura, a uz eventualnu bučnu podršku s tribina sve je moguće, unatoč tome što u pripremnom razdoblju nisu oduševili.

Utakmica koju nećete propustiti

SAD - Slovenija: Iako smo već istaknuli kako su Englezi najveći favoriti, dvoboj između SAD-a i Slovenije ipak bi, uz dužno poštovanje prema Alžiru, vrlo lako mogao biti odlučujući u borbi za drugo mjesto. Radi se o utakmici drugog kola iz koje će pobjednik vjerojatno stići na korak od osmine finala.

Igrač kojeg se isplati pogledati

Wayne Rooney: Jedan od najboljih napadača današnjice ujedno je i jedna od glavnih zvijezda ovog prvenstva i kao takvome će se njegov svaki potez pratiti s posebnom pažnjom. Forma koju je protekle sezone pokazao u dresu Manchester Uniteda je impresivna, a ukoliko bude u potpunosti zdrav, Wayne Rooney je svakako igrač kojeg se isplati pogledati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!