Nogomet

Pravi test za Francuze

Nikola Vlahović • petak, 11.06.2010.
Pravi test za Francuze
Foto: EPA

Osim utakmice između Južnoafričke Republike i Meksika, prvi dan Svjetskog prvenstva donijet će nam i sukob između Francuske i Urugvaja. Otvoriti Svjetsko prvenstvo pobjedom izuzetno je važno, stoga će Urugvajci pokušati na startu iznenaditi favorizirane Francuze.

Francuska i Urugvaj imali su vrlo uzbudljiv kvalifikacijski put. Naime, poslije natjecanja u skupinama obje reprezentacije morale su igrati dodatne kvalifikacijske utakmice. Tricolori su na Svjetsko prvenstvo došli preko Irske, dok je Urugvaj u dvije utakmice bio bolji od Kostarike i tako doputovao na jug Afrike.

"Mnogo se priča o nama, ali mi se ne osvrćemo na to. Došli smo u Južnoafričku Republiku napraviti što bolji rezultat i popraviti loš dojam koji smo pokazali na Euru 2008. godine. Iza nas su dobre pripreme i vjerujemo u sebe", rekao je Florent Malouda.

Odmah nakon ždrijeba proglašeno je da su izraziti favoriti skupine A Francuzi, što je i logično s obzirom na njihovu nogometnu povijest. Međutim, u skupini A nezahvalno je prognozirati tko će natjecanje otvoriti pobjedom, jer svatko svakoga može pobijediti. Francuska i Urugvaj u prosincu 2008. godine odigrali su prijateljsku utakmicu koja je završila bez pobjednika, 0:0.

Na stadionu Green Point večeras će snage odmjeriti Francuska i Urugvaj, a iz oba tabora najavljuju dobru igru i pobjedu. Utakmica protiv Urugvaja bit će pravi test za izabranike Raymonda Domenecha, jer igre koje su njegovi igrači pokazali u pripremnim utakmicama bile su za zaborav. S druge strane Urugvaj je u pripremama bez većih problema svladao Švicarsku i Izrael, međutim, utakmice na Svjetskom prvenstvu su sasvim nešto drugo.

"Izvest ćemo napadačku formaciju 3-4-1-2 koja bi trebala namučiti Francuze. Znamo jako dobro kako oni igraju, nedavno smo se susreli te se iskreno nadam da ćemo Svjetsko prvenstvo otvoriti s tri boda", optimistično je izjavio Oscar Tabarez.

Što se tiče igračkog kadra, Raymond Domenech neće ništa kalkulirati te će na teren poslati najjaču postavu koju ima. Najupitniji je bio nastup Williama Gallasa koji je imao problema s koljenom, ali branič Arsenala naći će se u početnoj postavi. "Visio" je nastup i veznjaka Jeremyja Toulalana, ali Domenech je odlučio da mu je igrač sredine terena i više nego potreban. Ostatak momčadi dobro je poznat, dok će Thierry Henry svoju priliku čekati na klupi.

Izbornik Urugvaja, Oscar Tabarez, nema nikakvih problema s ozljedama te ima slatke brige oko sastava. Tabarez je otkrio da zna sve igrače koje će poslati na teren, a neočekivano je najavio dvije promjene u odnosu na prijateljsku utakmicu protiv Izraela. Naime, izbornik Urugvaja odlučio je na teren umjesto Andresa Scottija i Waltera Gargana, poslati Mauricia Victorina i Egidia Arevaloa Riosa. Posebno je iznenadilo izostavljanje Gargana, igrača Napolija.

Hoće li Urugvaj uspjeti iznenaditi Francusku i tako napraviti veliki korak prema prolazu skupine, ili će Tricolori rutinirano odraditi posao ostaje nam za vidjeti. Premda je Francuska favorit, i Urugvaj ima svoje jake adute. Pritom se prvenstveno misli na odlični napadački dvojac Forlan - Suarez. Napadač Ajaxa ove je sezone zabio 35 golova za svoj klub, dok je Forlan s 18 pogodaka bio peti strijelac Primere.

Već smo mnogo toga napisali o Francku Riberyju, a maleni veznjak trebao bi večeras ponovno zasjati u punom sjaju. Nizom pametnih i kvalitetnih proigravanja i prodora trebao bi zadavati velike probleme obrani Urugvaja. Već je dobro poznato da je Ribery genijalac koji utakmicu može riješiti jednim potezom.

Premda bi ovdje mogli staviti oba napadača Urugvaja, ipak se više očekuje od Diega Forlana. Napadač Atletico Madrida "stari je lisac" i dovoljno mu je samo malo prostora da matira protivničkog vratara. Vrlo snažan, jak na lopti, odličnog udarca, Forlan je prijetnja za svaku obranu te će zasigurno dobro namučiti zadnji red Francuske.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Afrika1:1Meksiko
Urugvaj0:0Francuska
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 14:55
    Uz trenera luđaka koji slaže ekipu prema horoskopu, ne bi me ni najmanje čudilo da Francuzi opet otpadnu u skupini.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 09:20
    mogli bi kod najava staviti glasovanje čitatelja za koga misle da će pobijediti. to bi bilo interesantno za vidjeti...
    Obrisan korisnik