Nogomet

Capellova družina na velikom iskušenju

Vedran Babić • subota, 12.06.2010.
Capellova družina na velikom iskušenju
Foto: EPA

Posljednju utakmicu drugoga dana Svjetskog prvenstva odigrat će Engleska i Sjedinjene Američke Države. Na stadionu Royal Bafokeng u Rustenburgu Fabija Capella i njegove izabranike odmah u prvom dvoboju čeka veliki test protiv nezgodnih Amerikanaca koji su lani na jugu Afrike dogurali do finala Kupa konfederacija i pokazali svijetu koliko znaju i mogu.

Nakon što će se Argentina ranije tijekom dana sastati s Nigerijom u skupini B, kasnije večeras će Južna Afrika pozdraviti i drugu reprezentaciju iz uskog kruga favorita za osvajanje naslova svjetskog prvaka, Englesku. Ona u prvoj utakmici skupine C igra protiv SAD-a i s tri boda na kontu bi u mirnijoj atmosferi mogla pripremati taktiku za susret s ipak osjetno inferiornijim Alžirom u drugom kolu.

Izbornik Engleske Fabio Capello: Za vrijeme mog mandata smo dosta napredovali. Igrači me sada poznaju mnogo bolje i puno toga smo promijenili na bolje. No, ovdje će biti drukčije. Ne radi se samo o jednoj utakmici i zato moramo biti koncentrirani cijelo vrijeme. Što se odluke o prvom vrataru tiče, donio sam je. Znam imena svih 11 igrača koji će istrčati na teren.

Engleska je iz mnogih kuteva gledano jača reprezentacija od SAD-a. No, ne pobjeđuju uvijek jači i zato je nogomet toliko zanimljiv i napet, posebice na velikim natjecanjima kao što je Svjetsko prvenstvo. Iako bez ozlijeđenog Rija Ferdinanda (trebao bi ga zamijeniti Ledley King), Gordi Albion i dalje ima dovoljno jaku obranu predvođenu Johnom Terryjem, a za "komunikaciju" s napadom zaduženi su u prvome redu iskusni lisci Steven Gerrard i Frank Lampard.

U pripremnom razdoblju Englezi nisu oduševili. Dapače, neke od tih utakmica su iznjedrile i nekoliko upitnika. Na Wembleyu su s 3:1 porazili Meksiko, a u Grazu s 2:1 Japan, premda su tu utakmicu dobili zahvaljujući dvama autogolovima suparnika. Forma je bila daleko od idealne, no prave procjene imamo pravo donijeti tek poslije ovih "pravih" utakmica koje slijede.

Izbornik SAD-a Bob Bradley: U prvoj utakmici moramo pronaći balans između agresivnosti i pameti. Engleska ima jednog Waynea Rooneya i na njega će morati paziti više naših igrača jer se on jako puno kreće. Dosta toga će ovisiti i o raspoloženju i mentalnom sklopu, te o tome tko će imati više samopouzdanja i tko će biti pametniji u fazi napada.

Jednako vrijedi i za Amerikance koji su u prijateljskim utakmicama otkrili neke slabe točke. Prvo su kod kuće pokazali katastrofalnu obranu i doživjeli poraz od 4:2 protiv Češke, da bi potom ipak popravili dojam i s 2:1 bili bolji od Turske, a s 3:1 od Australije. Izbornik Bob Bradley na raspolaganju ima šaroliko društvo sastavljeno od igrača iz čak devet svjetskih liga, a na travnjaku ih predvodi kapetan Carlos Bocanegra.

Na svojih devet posljednjih nastupa na Mundijalu Englezi su svih devet puta prošli skupinu, što će reći da su sigurna oklada za jedno od prva dva mjesta i ove godine. Kvaliteta, tradicija i iskustvo u ovakvim utakmicama su definitivno na njihovoj strani i upravo bi ta potonja komponenta mogla imati najveću težinu. Amerikanci su sasvim solidna momčad, no i dalje ostaje pitanje imaju li ono što je potrebno za pobjedu protiv Capellove Engleske.

U kakvom god fizičkom stanju bio, Wayne Rooney na travnjaku je uvijek zastrašujuća vijest za suparnika i veliki poticaj njegovim suigračima. Momak koji je u Manchester Unitedu odigrao vjerojatno i svoju najbolju sezonu u karijeri najveća je prijetnja iz engleskih redova i igrač kojemu je dovoljno malo vremena i prostora da donese prevagu.

Iza Clinta Dempseya je također jedna od najuspješnijih sezona u karijeri. 27-godišnji ofenzivni veznjak je s Fulhamom dogurao do finala Europske lige i na tom putu sakupio dosta iskustva koje bi mu moglo pripomoći na Mundijalu. Dempsey je neizostavan dio američkog sastava i evo mu lijepe prilike da zablista i na svjetskoj pozornici.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Engleska1:1SAD
Alžir0:1Slovenija
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!