Nogomet

Argentinci i Englezi kreću pobjedama

Bernard Jurišić, Mihaela Bradovski, Borna Rupnik • subota, 12.06.2010.
Argentinci i Englezi kreću pobjedama
Foto: EPA

Prošao je prvi dan, shvatili smo da ćemo u mjesec dana poludjeti od vuvuzela, a danas s centra kreću reprezentacije iz skupina B i C. Evo kako troje Sportnetovih novinara prognozira današnji rasplet...

Južna Koreja - Grčka, 13:30

Mihaela Bradovski: Susret možda i najslabije europske momčadi Prvenstva i jedne od azijskih reprezentacija, koje ruku na srce i ne kotiraju visoko, mogao bi vrlo lako završiti remijem. No povremeno gledanje azijske Lige prvaka i uvjeravanje na vlastite oči kako klubovi, pa tako vrlo vjerojatno i nacionalne vrste tog kontinenta u sekundi mogu postići pogodak, ali ga jednako tako brzo i primiti (kao posljedica igre temeljene uglavnom na trci i brzini) za nijansu šanse gura na stranu grčke selekcije. Tri boda iz prvog dvoboja Grcima bi mogla donijeti i raspoloženje slično onom nakon uvodne pobjede nad Portugalom 2004. godine.

Prognoza: Pobjeda Grčke

Bernard Jurišić: Grcima od sveg srca želimo što duži ostanak u Južnoj Africi, kako bi se što duže bavili Svjetskim prvenstvom, umjesto kvalifikacijama za Europsko. Južni Korejci svoj su vrhunac doživjeli na SP u svojoj zemlji 2002., no njihov napredak i iskustvo na velikim natjecanjima ne treba zanemariti. Grci nisu elita europskog nogometa, pa ono što bez ikakve grižnje savjesti mogu prognozirati je da ovo neće biti utakmica za pamćenje, a podjela bodova na startu čini se najizglednijom opcijom.

Prognoza: Neriješeno

Borna Rupnik: U dvoboju Južne Koreje i Grčke teško će se moći uživati u posebno lijepom nogometu. U prvom planu bi trebale biti trka i taktika. Iskustvo, tjelesna snaga i visina na strani su europskog predstavnika, dok su Azijci nešto pokretljiviji i spretniji. Kako se na vagi njihove prednosti uglavnom izjednače, mislim da će se to odraziti i na konačnom rezultatu te da će i prvi ogled skupine B završiti remijem.

Prognoza: Neriješeno

Argentina - Nigerija, 16:00

Mihaela Bradovski: Pobjeda Gaučosa, ali uz dosta muke; utakmica koju neće dobiti s razlikom od nekoliko pogodaka. Favorit skupine protiv momčadi koja bi realno također trebala proći dalje. Domaći su momci već jučer pokazali kako neće dopustiti da na vlastitom tlu olako izgube bitke protiv sastava čiji igrači naginju nogometu koji "umire u ljepoti". S druge strane, pritisak koji dolazi s ulogom jednog od favorita čitavog Prvenstva argentinske će kočnice opustiti tek u idućem susretu, prođu li ovaj u skladu s očekivanjima.

Prognoza: Pobjeda Argentine

Bernard Jurišić: Koliko god lošeg trenera imali u Diegu Maradoni, Argentinci imaju individualnu kvalitetu koja im može osigurati puno bodova na ovom natjecanju. Nigerijci više nisu onako nadareni i moćni kakvima su izgledali na prijelazu između 20. i 21. stoljeća, iako u svojim redovima imaju nekoliko zanimljivih imena. Leo Messi i ostatak društva bez ikakve dvojbe imaju veću individualnu kvalitetu, koju u ovoj utakmici ne bi smio poništiti ni cirkus koji za sobom vuče jedan od najvećih igrača i najmanjih izbornika u povijesti nogometa. Ovo "najmanjih" shvatite kako hoćete.

Prognoza: Pobjeda Argentine

Borna Rupnik: Argentina i Nigerija dvije su momčadi koje uglavnom teže igri za pogodak više i nadam se da će se te filozofije držati i u međusobnom ogledu. Bude li tako, Argentinci su ipak u prednosti jer imaju veći broj klasnih igrača, pogotovo pred protivničkim golom. Nigerija se može suprotstaviti svojom silinom, no čini se da bi izabranici Diega Maradone mogli uvijek imati jedno rješenje više.

Prognoza: Pobjeda Argentine

Engleska - SAD, 20:30

Mihaela Bradovski: Capello i njegovi izabranici na samom će startu ubilježiti pobjedu, mrežu sačuvati netaknutom, još malo podići ionako zavidnu razinu samopouzdanja i tako potvrditi visoko mjesto na ljestvici ozbiljnih pretendenata na naslov. Uostalom, svima bi nam bilo mrvicu lakše kada bi Gordi Albion otišao daleko. Prognoza koja se nikako ne temelji na podcjenjivanju Amerikanaca, dapače, tipujem na njihov prolazak skupine, ali sreću će morati potražiti u preostala dva okršaja.

Prognoza: Pobjeda Engleske

Bernard Jurišić: Amerikanci nisu loši i smatram ih glavnim favoritom za prolaz skupine, uz Engleze naravno. No, Englezi su "gladni" i namjeravaju otići daleko, a ništa bolje za stvaranje dobre atmosfere u svlačionici, ali i u otočkim tabloidima nije od oštrog starta na prvu loptu. S obzirom da između Engleza i Amerikanaca uvijek postoji rivalstvo na svim razinama, neće ovo biti "obična utakmica". Amerikanci će uvijek dobiti prednost u košarkaškoj utakmici, no u nogometu gazde će uvijek biti Englezi.

Prognoza: Pobjeda Engleske

Borna Rupnik: Englezi su jedva dočekali početak Svjetskog prvenstva, a utakmica protiv Amerikanaca svakako im je motiv više. Sjedinjene Američke Države iznimno su organizirana i disciplinirana momčad koja će maksimalno otežati život ekipi Fabija Capella, ali Talijan u prvoj utakmici traži isključivo pobjedu. Time bi Englezi vjerojatno riješili najveće dileme o prolasku skupine, odnosno osvajanju prvog mjesta, napunili bi se dodatnim samopouzdanjem i oslobodili se dijela pritiska. A kada Fabio Capello nešto naumi, često tako i bude.

Prognoza: Pobjeda Engleske

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 12:59
    tako je bernarde, nek grci ostanu što duže da se umore i umisle što nam ide na ruku. ipak je realnije da će brzo odjepršati pa nek se onda barem na mtvo ime posvađaju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 11:23
    sad i nigerija nisu lose reprezentacije,biti ce zanimljivo to pogledati.a na prvoj utakmici ce pasti jedan gol i gotovo...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 10:49
    vjerovali ili ne ali neki ljudi vjeruju da ce argentina osvojiti naslov....nevjerujem u to...za mene je messi naj igrac...argentina nemoze pobjediti sa odlicnim napadom solidnom vezom i katastrofalnom obranom..messi higuain tevez aguero uboiti napad...maskerano i maxi roddrigez u vezi odlicni ovo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 09:58
    Grčka - J. Koreja 1:0 Argentina - Nigerija 5:0 Engleska - SAD 3:2
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 09:15
    tako je meni mumlek javio da ce bit ;)) ameri daju gol englezima..grcka i juzna korea 1.pol X....argentina 3+golova
    Obrisan korisnik