Nogomet

Koreja za brazilsko zagrijavanje

Ante Zovko • ponedjeljak, 14.06.2010.
Koreja za brazilsko zagrijavanje
Foto: EPA

Brazil će status jednog od prvih favorita južnoafričke smotre početi braniti u skupini G protiv Sjeverne Koreje, momčadi kojoj se s vrlo velikom vjerojatnošću može predvidjeti tri manje ili više laka poraza...

"Kreće Brazil, kreće i Svjetsko prvenstvo", kaže stara izreka. Peterostruki svjetski prvaci jedni su od glavnih favorita, a put prema šestoj zvjezdici počinje protiv Sjeverne Koreje, najveće nepoznanice turnira s kojom se Carioce nikad nisu susreli. Pobjeda je već praktički upisana, pitanje je samo koliko će se puta plesati samba.

Izbornik Dunga vjerojatno će na raspolaganju imati cijelu momčad, jedina neizvjesnost vezana je za ozljedu leđa vratara Julia Cesara. Pozornost će ovaj put biti usmjerena isključivo prema napadu gdje će ordinirati Luis Fabiano, Kaká i Robinho.

Kaká, veznjak Brazila: "Gledali smo nekoliko njihovih utakmica, ali svjesni smo da protiv Brazila sve ekipe igraju različito. Zato ćemo morati pričekati i vidjeti."

Pred susret čiji ishod ne brine brazilsku javnost izbornik, koji vodi rat s medijima zbog svoje nogometne filozofije, pojavio se s pričom karakterističnom za ovakve prilike. "32 momčadi koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo znaju igrati. Bez obzira na tradiciju, moraju se poštovati. Ne smijemo ući u utakmicu misleći da ćemo je dobiti. Moramo biti koncentrirani i igrati najbolje što znamo."

Gilberto Silva po svemu sudeći neće imati puno posla u obrambenom dijelu, ali on ipak ističe psihološki teret koji uvijek predstavlja veliki izazov za brazilske izabranike. "Odgovornost je uvijek veća za Brazil nego za ostale. Zato ćemo se u prvoj utakmici susresti s mnogo poteškoća. Postoji nervoza vezana za pobjedu u prvoj utakmici, ali najvažnije je kako će momčad reagirati na terenu da bismo izbjegli uzbuđivanje."

Sjeverna Koreja vraća se na svjetsku nogometnu scenu nakon 44 godine izbivanja. Sreća ih nije htjela pa su završili u skupini u kojoj nemaju gotovo nikakve šanse. U Engleskoj su 1966. senzacionalno iznenadili Italiju, dok se ovdje to čini kao SF.

Ahn Young-Hak, veznjak Sjeverne Koreje: "Ne možete reći da imamo velike šanse isto kao što ne možete reći da nemamo nikakve šanse. Neće biti lako suprostaviti se igračima kao što je Kaká, ali to je i san."

Izborniku Kim Jong-Hunu nije preostalo mnogo nego što bolje motivirati svoje igrače da eventualno namuče velike favorite. "O Brazilu znam da ima neke od najslavnijih svjetskih igrača. Ali i moji igrači posjeduju iznimne vještine. Ne zaostaju iza bilo kojeg igrača u svijetu."

Ako je to bilo neuvjerljivo, onda je sljedeće objašnjenje bilo puno više od toga. Naime, izbornik je htio pojasniti konfuziju sa svojim napadačem Kim Myong-Wonom, koji je silom prilika morao biti prijavljen kao treći vratar. "Na početku svoje karijere stvarno je bio vratar. Jako je brz i zato je napadač. Ali na ovom je Svjetskom prvenstvu htio biti vratar."

Utakmica protiv jednog od najvećih autsajdera turnira idealna je prilika da brazilska "devetka" istakne svoju kandidaturu za Zlatnu kopačku. Trebao bi dobivati mnoštvo dobrih lopti sa svih strana, i iz igre i iz prekida. Upravo su prekidi često bili ubojito oružje ovog Brazila, a napadač Seville je tijekom kvalifikacija dokazao da ima odličan osjećaj za pozicioniranje.

"Azijski Rooney" neće osjećati apsolutno nikakav pritisak, uostalom kao i njegova momčad. Protiv favorita natjecanja bit će vjerojatno jedino istaknuto napadačko rješenje Sjeverne Koreje i jedina prava prijetnja brazilskim zvijezdama. Ako iskrsne kakva kontra, napadač japanskog Kawasaki Frontalea može pokazati svoje umijeće i na najvećoj svjetskoj pozornici.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Obala Bjelokosti0:0Portugal
Brazil2:1Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 19:58
    Imaš potpuno pravo nemože igrać ući u teren nemisleći da će dobiti. Vjerojatno se autor zajebao dok je prevodio portugalski (ili engleski) na naši
    Obrisan korisnik
  • cameosis15.06.2010. u 18:16
    garantirana tri boda sjeverne koreje -- a tek kada izbace portugal u trećoj utakmici! za kim jong-ila i nuklearne rakete, momci!
    cameosis
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 15:37
    Citat Dungine izjave iz pera našeg autora: "Ne smijemo ući u utakmicu misleći da ćemo je dobiti." Ljudi moji, može li išta biti gluplje napisano? Izuzmemo li činjenicu da u rečenici nedostaje riječ UNAPRIJED, po našem autoru, nogometaši ulaze na teren pročitati reklame, pozdraviti publiku, biti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 08:09
    ovo bi mogao biti masakr ukoliko brazil da gol u prvih 10 minuta a mogli bi i korejci puno izdržati pa izgubiti samo 1 0
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 00:27
    mozda naša braća slovaci iznenade...
    Obrisan korisnik