Nogomet

Odluka pada već danas

Mihaela Bradovski • utorak, 15.06.2010.
Odluka pada već danas
Foto: EPA

Druga utakmica dana, prva u skupini G bit će ona između Obale Bjelokosti i Portugala. Skupinom smrti ovo je društvo prozvano odmah po završetku ždrijeba i računajući kako Brazil pred ostatkom zadržava malu prednost međusobni dvoboj europske i afričke momčadi najvažniji je za prolaz, ali i jedan od najzanimljivijih u čitavom prvom krugu...

U svom drugom za redom pojavljivanju na SP-u Obala Bjelokosti htjet će igrama, ali i rezultatom, koji bi im u konačnici osigurao osminu finala, pokazati kako se razvila u snažnog i opasnog protivnika. "Za ovu bi generaciju bila šteta ne osvojiti ništa", moglo se posljednjih dana čuti iz baze "slonova". No akcije afričke vrste u velikoj će mjeri ovisiti o tome hoće li na teren istrčati i Didier Drogba, a Erikssonovom sastavu u prvom će okršaju posao dodatno otežati protivnik koji također lovi "uspjeh generacije."

Sven-Goran Eriksson, izbornik Obale Bjelokosti: Znamo sve o Portugalu, znamo da je riječ o sjajnom sastavu prepunom zvijezda. Neće biti lako, no neće niti njima jer i mi imamo svoje adute. Ne idemo po osvetu. Prije četiri godine nismo imali sreće, ali o tome više nitko ne razmišlja.

Ono što stoji između Portugala i pobjede na otvaranju skupine njihova je nedosljednost, ali i problem realizacije. Polufinalisti iz 2006. godine kartu za Južnoafričku Republiku rezervirali su tek nakon dodatnih kvalifikacija, no pripremni su dvoboji često završavali njihovim slavljem, te ostaje vidjeti mogu li na samom Prvenstvu još malo podići formu. Ozljeda Nanija na sreću po portugalski kadar ne utječe na igru koliko ona Drogbe na redove afričkog predstavnika.

Tokom pripremnom razdoblja i Eriksson i Queiroz naglašavali su kako im je primaran cilj bio naučiti okupljene igrače funkcionirati kao cjelina. I jednu i drugu nacionalnu vrstu prati glas momčadi sa sjajnim individualcima, no malo smisla za timski rad. Međusobni dvoboj idealna je prilika za demonstraciju do kolikog je pomaka u odnosu na kvalifikacijski ciklus došlo. Obala Bjelokosti, izostane li Drogba, definitivno će se morati okrenuti igri sustava.

Carlos Queiroz, izbornik Portugala: "Svi moji igrači željni su napokon izaći na teren, a zatim odigrati dobar meč i pokazati svima da su sposobni za velike stvari. Sve smo fokusirali na prvi susret. Svi ga, ne samo Cristiano čekaju sa željom da prezentiraju najbolji nogomet do sada.

"Od okupljanja pa do danas izbornik je sve svoje snage usmjerio k tome da shvatimo kako za dobrobit momčadi moramo razmišljati baš tako - kao momčad. Smatram da je u tome i uspio, baš kod svakog od nas. Uvijek smo imali dobre igrače, ali nikada nismo uspjeli na pravi način funkcionirati kao kolektiv, braniti se i napadati kao jedno", priznao je pogreške iz prošlosti branič Kolo Toure.

Seleçao muče isti problemi, no nitko u stožeru i na tribinama ne bi bio pretjerano razočaran ukoliko Portugal odleti daleko, a to bude na krilima Cristiana Ronalda. "Želim pomoći svojim suigračima tako što ću biti zahvaljujući formi i izdanjima biti prepoznat kao najbolji igrač Prvenstva. Pobjeda u ovoj utakmici u idućim bi nam olakšala posao, ali i donijela samopouzdanje potrebno za velike stvari."

Glavno pitanje uoči ovog susreta vezano je za Drogbu i njegov nastup. Kapetan Obale Bjelokosti odradio je posljednje treninge ne pokazujući znakove boli, no Eriksson još uvijek nije donio konačnu odluku o izgledu početne jedanaestorice. "Od loma je prošlo svega osam dana, kratak je to period, no mi svi vjerujemo kako će i on dati svoj obol ovom natjecanju. Nismo zvali zamjenu i to dobro opisuje naše želje. Osobno se nadam kako će moći zaigrati protiv Portugala."

Bez obzira u kojem stanju i s kojim hendikepom zaigra Didier Drogba njegov će utjecaj na momčad i njen rezultat biti izniman. Samo prisustvo kapetana i najveće zvijezde reprezentacije plus je ambicijama Obale Bjelokosti, a krene li dvoboj u dobrom smjeru, odnosno pokaže li se napadač Chelseaja u dobroj formi bez obzira na lom Portugalcima će biti itekako teško.

Jednaku važnost na portugalskoj strani ima Cristiano Ronaldo. Jedan od najboljih igrača današnjice to nikako ne uspijeva potvrditi u nacionalnom dresu, pa je ovo Prvenstvo idealna prilika za to, a bolji motiv od okršaja s Obalom Bjelokosti i Brazilom i na može imati. Uhvati li Ronaldo zalet na današnjoj utakmici i Portugal bi mogao daleko, ne samo u skupini smrti.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Obala Bjelokosti0:0Portugal
Brazil2:1Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 14:41
    Ajmo Drole,dole Ronaldo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 10:22
    Barem je ova utakmica u razumnom terminu. Ne kao Holandija-Danska...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 09:46
    samo da utakmica bude dobra ja zadovoljan
    Obrisan korisnik