Nogomet

Predstavljaju se favoriti

Lovro Štrbinić • srijeda, 16.06.2010.
Predstavljaju se favoriti
Foto: EPA

U posljednjoj utakmici prvog kola natjecanja po skupinama predstavit će nam se reprezentacija Španjolske. Za prvog suparnika imaju Švicarsku, koju se dosad nije mnogo spominjalo. Vidjet ćemo mogu li privući pozornost na sebe...

Španjolci su u Južnu Afriku doputovali kao europski prvaci, kao uvjerljivi pobjednici svoje kvalifikacijske skupine i kao reprezentacija koju mnogi svrstavaju u najuži krug favorita ovog Svjetskog prvenstva. Također. doputovali su u sastavu kojeg nisu pogodili izostanci ključnih igrača, tek nekolicinu muče umor nakon duge sezone i sitne ozljede koje će, kako je najavljeno, biti sanirane do početka prve utakmice.

Iker Casillas, vratar Španjolske: "Švicarci imaju iskusnu veznu liniju i tu moramo biti oprezni. Mislim i da je za njih povlastica igrati protiv Španjolske, te će igrati s dodatnim elanom na ovoj utakmici."

Druga europska reprezentacija u ovoj skupini je Švicarska. Momčad bez velikih zvijezda koja se uspjela kvalificirati za Mundial unatoč tome što je u kvalifikacijama pretrpjela domaći poraz od Luksemburga, te time bila dio jedne od najvećih senzacija u povijesti kvalifikacija. Kao i Španjolci, na jug Afrike došli su bez zvučnijih izostanaka i većih problema, no nedavno je neugodnu ozljedu zadobio kapetana Frei, za kojeg se ipak nadaju da će se oporaviti i biti na raspolaganju. To znači da se izbornik Ottmar Hitzfeld može prepustiti taktičkim premišljanjima i pokušati iznenaditi favoriziranu Furiju.

Sama utakmica na stadionu u Durbanu zasigurno će privući pozornost šire javnosti, a ne samo navijača ovih dviju reprezentacija. Razlog je u tome što većinu zanima prezentacija dosta spominjanih Španjolaca. Za prvu utakmicu će imati dosta neugodan ispit, jer unatoč činjenici što je Švicarska kvalitetom igrača koplje ispod europskih prvaka, možda uspiju svojom igrom ugušiti kreativnost španjolskih igrača. Naime, oni svoju igru baziraju ponajviše na čvrstoj obrani i dinamičnom veznom redu, te će vjerojatno baš takav recept koristiti i na današnjoj utakmici. S druge strane, Španjolska svoju igru protkanu mnogim dodavanjima i ponekim vanserijskim individualnim potezom obično ne mijenja, te je samo pitanje na koju varijantu probijanja protivničke obrane će se odlučiti danas.

Philippe Senderos, igrač Švicarske: "Ovo je veoma važna utakmica za mene jer mi je otac Španjolac, a i mnogo članova obitelji mi živi u Španjolskoj. Želim sve najbolje Španjolcima na ovom prvenstvu, ali sam vrlo ponosan nositi švicarski dres i pomoći mojoj momčadi da odigra što bolje."

Zanimljiv će biti i izbor prvotimaca koje će na teren poslati Vicente del Bosque, jer u momčadi prepunoj zvijezda i kvalitetnih pojedinaca, netko će ipak morati svoju šansu čekati s klupe. Nagađalo se po medijima da bi Torres mogao dobiti ulogu jokera s klupe, a da li će se del Bosque odlučiti na takav zanimljiv potez vidjet ćemo već po današnjem ogledu. Švicarski izbornik ima manje-više standardnu postavu prvotimaca, te ćemo samo vidjeti u kojoj će mjeri žrtvovati ofenzivne mogućnosti nekih igrača zbog povećanja obrambenih zadataka. Vidjet ćemo i kako se Španjolci snalaze kad naiđu na jedan čvrsti obrambeni blok, kakav ih vjerojatno večeras čeka.

Na koncu, Španjolci ulaze kao izraziti favoriti u ovu utakmicu, te bi ih sve osim pobjede razočaralo. Švicarci bi bili prezadovoljni i bodom , dok bi eventualnom pobjedom priuštili nogometnom svijetu zaista veliko iznenađenje. Kao i u očekivanjima, razlikuju se i u formi prikazanoj u pripremnim utakmicama, gdje su Španjolci nizali pobjede, a Švicarci nisu ponudili pretjerano dobru igru, što se i rezultatski očitovalo.

Među mnogim španjolskim zvijezdama, srce momčadi ipak čini Xavi Hernandez, ujedno i najbolji igrač Eura 2008., drugog velikog natjecanja u povijesti na kojem su Španjolci otišli do kraja. Ovaj veznjak dirigira igrom Furije i ako ga Švicarci uspiju neutralizirati, učinit će veliki dio posla.

Kako je upitan nastup kapetana Freija, ključni igrač Švicaraca mogao bi biti Gökhan Inler, veznjak koji je u pripremnim utakmicama ove godine jedini pogađao protivničku mrežu, čak 3 puta u isto toliko utakmica. No osim igre prema naprijed, morat će se orijentirati i na destrukciju igre španjolskog veznog reda.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Honduras0:1Čile
Španjolska0:1Švicarska
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 08:56
    švicarska bi mogla iznenaditi bodom
    Obrisan korisnik