Nogomet

Otvoreno jedni i drugi

Mihaela Bradovski • četvrtak, 17.06.2010.
Otvoreno jedni i drugi
Foto: EPA

Nakon što su im uvodni susreti Prvenstva, oni protiv Urugvaja i JAR-a završili nezadovoljavajućim remijem, Francuska i Meksiko danas će juriti sva tri boda. Pobjeda donosi nastavak nadanja u drugi krug, dok se poražena vrsta lagano može opraštati od afričkog kontinenta...

Francuska nacionalna vrsta u Južnoafričku je Republiku ispraćena sa sumnjama, a glasne i brojne kritike Domenech i njegovi izabranici ne samo da nisu uspjeli utišati nakon prve utakmice skupine A, nego su otvorili prostor i novima. Nakon dvoboja bez pogodaka postalo je jasno kako francuski izbornik luta s formacijom što na ovakvom natjecanju malo izgledno može završiti pozitivno.

4-3-3 koje je favorizirao kroz kvalifikacijski, ali i pripremni ciklus podredio je protiv novome; 4-5-1. Protiv Meksika, želi li upisati prvu pobjedu, francuski će stručnjak morati učiniti određene korekcije. Posljednji treninzi sugeriraju kako bi Florent Malouda i Franck Ribery mogli zaigrati kao bočni napadači, dok će se Anelki približiti i veznjak Gourcuff.

Patrice Evra, kapetan Francuske: Snažna smo skupina, vjerujemo u sebe i ne bojimo se nikoga. Garantiram vam kako ćemo do posljednjeg trena ostati u igri za prolaz dalje. Znamo koliko je ovo važan dvoboj, nestrpljivi smo, ali uvjereni u pobjedu.

Što se taktike tiče, sve je jasno. "Ne smijemo dopustiti Meksiku da zavlada terenom. Imaju jako, jako dobru momčad i kada uspiju uči u ritam mogu loptu držati u posjedu dugo vremena, a to protivnika čini nervoznim. Bez obzira na sva događanja oko njih, moji su igrači spremni za ovu utakmicu, osjećam dobre vibracije pri svakom susretu s njima", oprezno, ali optimistično najavio je Domenech današnji okršaj.

A događanja koja je 58-godišnji strateg spomenuo odnose se na kritike koje je na račun prezentirane igre uputila legenda reprezentacije Zinedine Zidane, ali i napise kako je na jednom treningu došlo do prepirke između Domenecha i Maloude. U obranu momčadi stao je kapetan Patrice Evra tvrdeći kako napeta atmosfera ne stanuje u kampu Francuske, već upravo suprotno - momčad već dugo nije izgledala ovako povezano.

Bliže protivničkim vratima stat će danas i reprezentativci Meksika. Očito nezadovoljan ofenzivnom igrom Javier Aguirre najavio je ulazak Andreasa Guardada umjesto Paula Aguilara, ali jednako tako i ponovno uvrštavanje Vele, Juareza i Giovanija dos Santosa u prvi sastav. Problem realizacije izbornik Meksika gleda kroz prizmu čitavog prvenstva.

Rafael Marquez, veznjak Meksika: Igramo protiv odlične momčadi, a moramo stići do pobjede kako god znamo. Ovo je odlučujući susret za oba suparnika, velika će se bitka voditi i u napadu i u obrani. Iako nisu na visokoj razini, Francuzi imaju pojedince koji u bilo kojem trenu mogu odlučiti utakmicu.

"Mnogo se posljednjih dana razgovaralo i pisalo o malom broju pogodaka. Pogledajte Švicarsku, iz dvije je prilike stigla do pobjede, dok smo mi samo u prvom poluvremenu stvorili njih osam. Ovakvi rezultati posljedica su konzervativnog razmišljanja koje se bazira na obrani, no ja ću i dalje ustrajati u tome da igramo napadački i težimo pogocima", nedvosmisleno je najavio Aguirre, te dodao:

"Igrat ćemo kao da je riječ o posljednjem susretu. Ne znam koliko možemo pogodaka postići, ali garantiram da ćemo francuskog vratara staviti na muke. To je naša taktika bez obzira na to tko se nalazi na drugoj strani terena. Takvo razmišljanje udaljava nas od bojazni kako ćemo se nakon utakmice okrenuti zbrajanju pogrešaka i povratku kući nakon trećeg susreta."

Najava obostrano otvorene igre trebala bi susret učiniti napetim i zanimljivim, a zanimljivo će biti vidjeti i hoće li se Francuska još jednom provući dalje. Manje sugerirajući na način na koji je stigla na jug Afrike, a više na statističke podatke koji su gotovo pa sramotni. U posljednjih sedam susreta po skupinama na svjetskim prvenstvima Tricolori su slavili tek jednom, protiv Toga u Njemačkoj, a postigli su svega tri pogotka.

Nastavak niza bez pogotka ono je što Francuzi danas žele izbjeći pod svaku cijenu. Posebno neefikasan u posljednjim je akcijama bio Nicolas Anelka, a napadač koji na račun svoje realizacije svakog dana prima sve više kritika može eksplodirati bilo kada. Za svoje dobro i svojih suigrača najbolje bi bilo kada bi post prekinuo upravo danas.

I dok je Francuska nakon prvog dvoboja u rubrici pogodaka zadržala nulu, meksički je prvijenac djelo veznjaka Rafe Marqueza. U današnjem se "biti ili ne biti" okršaju od njega ponovno očekuju velike stvari. Posebno će bitno biti kako će se nositi s protivničkim napadačima, odnosno zaustavljanje akcija prije dolaska u opasnu zonu.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Južna Afrika0:3Urugvaj
Francuska0:2Meksiko
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 16:39
    francuzi bi po imenima trebali razvaljivati... ali... nije sve u imenu... nešto je i u prezimenu... mislim da bi meksikanci sa 1:0 mogli francuzima čekirati povratnu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 12:55
    mrzim francuze i njihov stil igre nepamtim kad su zadnji put protiv dobre momćadi zabili više od 2 gola
    Obrisan korisnik
  • irilov17.06.2010. u 12:29
    nema sanse, i meksiko i francuska ce napast- garant...mogla bi bit dobra utakmica...
    irilov
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 11:57
    Zatvoreno i jedni i drugi...0-0
    Obrisan korisnik