Nogomet

Utakmica na sve ili ništa

Ivana Strahija • subota, 19.06.2010.
Utakmica na sve ili ništa
Foto: EPA

Ni Kamerun ni Danska nisu se proslavili u prvom kolu skupine E. Dok su Danci pali pred Nizozemcima, Kamerunci su poraženi od Japanaca, pa obje ekipe u drugom kolu love bodove koji ih mogu ostaviti u utrci za prolaz.

I dok danska nacija ne zamjera previše svojim reprezentativcima poraz od ipak favoriziranih Nizozemaca u prvom kolu, Kamerun se našao pod teškim kritikama javnosti, ponajviše zbog sastava, u kojem je nedostajalo iskusnih igrača koji bi donijeli prevagu protiv Japana.

Brojke:

Danska i Kamerun su do sad odigrali dvije utakmice, a svaka je ekipa upisala po jednu pobjedu, obje su završile s 2:1. I dok Danci od afričkih ekipa nisu još poraženi na svjetskim prevenstvima, Kamerunci su do sad od 11 odigranih ogleda s Europljanima pobijedili samo u jednoj utakmici.

Kamerunskom izborniku Paulu Le Guenu stigle su mnoge kritike na početnih 11 te izostavljanje Rigoberta i Alexandrea Songa, ali i povučeniju poziciju Eto'oa. Jedan od reprezentativaca, napadač Achille Emana je čak rekao: "Mnogo mladih igrača je uvedeno u reprezentaciju nauštrb iskusnijih. Pokazalo se da se oni ne mogu nositi s pritiskom Svjetskog prvenstva i zato apeliram na izbornika da protiv Danske ipak postavi razumniju početnu jedanaestorku."

Emana je također pokudio izbornika jer ga je postavio daleko od njegove pozicije: "Ne znam kako se od mene očekuje da budem efektivan kad me se tjera da naganjam loptu po cijelom igralištu?" Na svojoj poziciji nije bio ni Interov Eto'o, no po svemu sudeći u utakmici protiv Danaca dobit će značajniju ulogu, na radost svih kojima je Kamerun pri srcu.

"Način na koji smo primili golove pokazao je da imamo poteškoća, a upravo je otklanjanje tih boljki, a ne pouzdavanje u bolju sreću, bio naš plan rada." - Thomas Sorensen

Interesantno je međutim takvo otvoreno kritiziranje izbornika, pa su se mnogi raspisali o razdoru među kamerunskim lavovima. To je demantirao izbornik Paul Le Guen i rekao: "U prvoj utakmici nismo pokazali dovoljno, sad je vrijeme da protiv Danaca pokažemo da uistinu jesmo lavovi. Svađa u ekipi nije bilo, svima je jasno da sam ja izbornik i da ću na kraju ja odgovarati za rezultat. Vidio sam dobro što nije valjalo u prvoj utakmici, a znači li to dvije ili tri izmjene u početnoj postavi ne mislim sada otkrivati. Na meni je da postavim ekipu i taktiku, na igračima da se bore."

Dancima pak je od najvećeg značenja, osim pobjede, zabiti gol. U posljednje tri svoje utakmice, koje su odreda izgubili, nisu zabili ni jedan, a to je već zabrinjavajuće.

I dok su Kamerunci bili i previše pričljivi, k tome željni ući u početnih 11, izbornik Danske Morten Olsen nije baš bio razgovorljiv, djelomice i zbog bolnice koju ima umjesto reprezentacije. Naime, ozljeda prepone Nicklasa Bendtera u susretu protiv Nizozemaca samo je bila nastavak muka po napadačima s kojima se Olsen suočava.

Bedro muči Jona Dahla Tomassona a palac Mikkela Beckmanna, no na posljednjem su treningu sudjelovali zajedno s ostalim reprezentativcima Danske, nakon tjedan dana solo rada. Jesu li spremni za igru ili barem ulazak s klupe Olsen nije želio otkriti. Također, koljeno Simona Kjaera i Ahilova tetiva Daniela Jensena dodatni su razlozi za zabrinutost danskog izbornika, iako su i branič i veznjak odradili cijeli tjedan treninga.

"Svađa u ekipi nije bilo, svima je jasno da sam ja izbornik i da ću na kraju ja odgovarati za rezultat. Na meni je da postavim ekipu i taktiku, na igračima da se bore." - Paul Le Guen

No, u sreću se Danci ne pouzdaju. "Odradili smo detaljnu analizu utakmice protiv Nizozemske i vjerujem da smo svi naučili nešto iz toga. Način na koji smo primili golove pokazao je da imamo poteškoća, a upravo je otklanjanje tih boljki, a ne pouzdavanje u bolju sreću, bio naš plan rada", kazao je danski golman Thomas Sorensen.

Usprkos svim tim podacima, nogometni prognozeri tipuju na Dance, a nemali broj spominje podatak da ta momčad nikad nije izgubila na svjetskom prvenstvu od afričkih ekipa (jedna pobjeda i dva remija). No, za sve postoji prvi puta, a 90 minuta u Pretoriji na stadionu Loftus Versfeld pokazat će tko je bio u pravu.

Iako će Samuel Eto'o na svojoj pravoj poziciji sigurno donijeti Kameruncima dozu oštrine u napadu, Alex Song u igri a ne na klupi mogao bi biti ona karika koja će povezati igru Kameruna. Song je naime izuzetno umješan u uzimanju lopte protivnicima i dodavanju napadačima, a samo u Francuzu koji vodi Kamerunce ovisi hoće li zaigrati od prve minute.

Nicklas Bendtner bi zbilja trebao početi zabijati golove. Iako je jasno da nije lako igrati ozlijeđen i strepiti zbog moguće obnove povrede, 22-godišnji Arsenalov napadač pred Svjetsko prvenstvo je rekao: "Smatram da sam svakako jedan od najboljih napadača na svijetu, a trenutni mi je cilj postići najviše golova od svih na Svjetskom prvenstvu." Pa, bilo bi vrijeme da se krene raditi na tome.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Nizozemska1:0Japan
Kamerun1:2Danska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!