Nogomet

Talijani po pobjedu za miran san

Ivana Spahija • nedjelja, 20.06.2010.
Talijani po pobjedu za miran san
Foto: EPA

Drugo kolo skupine F donosi dvoboj Italije i Novog Zelanda koji u teoriji ne bi trebao ponuditi previše neizvjesnosti. Izabranici Marcella Lippija traže sva tri boda koja bi ih donijela pred vrata plasmana u drugu fazu natjecanja i teško je za očekivati da bi mogli pokleknuti pred objektivno dosta slabijom reprezentacijom Novog Zelanda. No, iznenađenja su uvijek moguća, a Novi Zeland je protiv Slovačke pokazao kako je spreman prirediti senzaciju.

Remi Paragvaja i Italije u prvom kolu skupine F nije donio puno briga momčadi Marcella Lippija. Sam izbornik je nakon tog dvoboja izjavio kako je zadovoljan igrom svoje momčadi i kako će naredni dvoboj s Novim Zelandom vjerojatno riješiti sve talijanske brige oko plasmana u drugi krug. Azzurri ne bi trebali imati problema protiv dosta slabije reprezentacije, no iznenađenja su uvijek moguća.

Italija je u prvom kolu hvatala zaostatak od jednog pogotka za Paragvajem, a unatoč činjenici kako je u završnici dvoboja mogla doći i do pobjede, Južnoamerikancima je ugrabila tek bod. To možda i nije bilo preveliko iznenađenje uzme li se u obzir činjenica da Talijani tradicionalno loše otvaraju veliko natjecanje i da tek u samoj završnici dostignu pravu "radnu temperaturu". Pobjeda nad Novim Zelandom dala bi dodatnu mirnoću Azzurrima i praktički im osigurala plasman u drugu fazu Svjetskog prvenstva.

Ipak, osim slabije igre protiv Paragvaja, Lippi je suočen s još nekoliko problema, od kojih je zasigurno najveći gubitak Gianluigija Buffona. Iako se činilo kako je ozljeda talijanske "jedinice" tek blaže naravi, detaljne pretrage pokazale su kako će Buffonu biti potrebna i operacija za zaliječiti ozljedu leđa. Njega će na vratima zamijeniti vratar Cagliarija Federico Marchetti, koji se doslovno preko noći prometnuo u jednu od najvećih uzdanica Azzurra.

"Gigi je brži od mene i reagira brže od mene. Ja više ovisim o fizičkim kvalitetama. Mislim da je poznavanje vlastite snage ključ uspjeha u svemu", kaže Marchetti, koji je doslovno igrom slučaja postao vratar. Naime, sadašnji čuvar mreže Cagliarija svoju je nogometnu karijeru započeo kao napadač, ali je jednom prilikom na treningu nedostajao vratar i on je stao na gol. Treneri su otkrili da je talentiran i ostao je na vratima zauvijek.

Novi Zeland je reprezentacija autsajder u ovoj skupini, pored Italije, Paragvaja i Slovačke na prvi pogled se čini kako All whites nemaju šanse za prolaz u drugo kolo. Da neće biti samo "kanta za napucavanje" momci Rickija Herberta pokazali su već u prvom kolu uzevši Slovačkoj bod (1:1) u infarktnoj završnici u kojoj je Winston Reid u sučevoj nadoknadi donio vrijedan bod Novom Zelandu.

Reprezentacija Novog Zelanda je u nedavnoj prošlosti Italiji već dokazala da može protiv nje, u prijateljskoj utakmici odigranoj u lipnju 2009. baš u Južnoj Africi, nogometaši Novog Zelanda zabili su tri pogotka Azzurrima. U konačnici su izgubili rezultatom 4:3, ali su pokazali kako mogu dobro konkurirati aktualnim svjetskim prvacima, što uz činjenicu kako Talijani nisu upisali nijednu pobjedu ove godine Novom Zelandu daje male nade u senzaciju.

U redovima Azzurra svjesni su potencijalne opasnosti koju predstavlja Novi Zeland, ali naglašavaju kako ništa osim tri boda iz ovog dvoboja ne dolazi u obzir. "Novi Zeland je fizička momčad. Prošle godine odigrali smo prijateljsku utakmicu s njima i vrlo su opasni u zračnim dvobojima, ali svi znaju da bismo mi trebali pobijediti. Moramo im pružiti što je moguće manje prilike za igru i držati loptu na zemlji, a ne igrati duge lopte. Ne želim razmišljati o nikakvoj drugoj mogućnosti osim naše pobjede", misli branič Azzurra Giorgio Chiellini.

Napadač Novog Zelanda Rory Fallon kaže kako bi im eventualno slavlje nad Talijanima bilo povijesni uspjeh koji bi utjecao na čitavu naciju. "Pobjeda nad Talijanima doslovno bi promijenila cijelu naciju. I to je ono što mi pokušavamo učiniti, želimo pokazati da je nogomet najveći sport na svijetu", misli jedna od najvećih uzdanica Novog Zelanda. Iako će im biti praktički nemoguće iznenaditi Azzurre, senzacija iz prvog kola protiv Slovačke daje im za pravo nadati se kako bi slično mogli prirediti i braniteljima naslova svjetskog prvaka.

Ozljedom Gianluigija Buffona iznenada se prometnuo u jednu od najvećih uzdanica Azzurra na ovom prvenstvu, ali Federico Marchetti je sigurnom izvedbom protiv Paragvaja pokazao kako se na njega može računati. Čuvar mreže talijanskog Cagliarija svjestan je da pred sobom ima težak zadatak zamijeniti Buffona, no zasigurno će opravdati povjerenje izbornika i sigurno čuvati talijansku mrežu.

Iako u prvom dvoboju sa Slovačkom nije uspio zatresti mrežu, napadač Novog Zelanda Shane Smeltz jedan je od igrača koji će najviše prijetiti vratima Italije. Najbolji strijelac Novog Zelanda, sa 17 pogodaka u 31 nastupu za svoju vrstu, pokušat će "otvoriti račun" pogodaka upravo protiv Azzurra, a uspije li u tome, lako bi se mogao prometnuti u nacionalnog junaka.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovačka0:2Paragvaj
Italija1:1Novi Zeland
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 16:51
    POL. 1:1... ajmo po taj bod!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 14:21
    ma to će talijani riješit kak oni najbolje znaju...nažalost
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 13:16
    Naprijed Talijani
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 12:00
    ajmo novi zeland
    Obrisan korisnik