Nogomet

Brazil po popravak dojma

Vedran Babić • nedjelja, 20.06.2010.
Brazil po popravak dojma
Foto: EPA

Stigli smo i do drugog kola u skupini G. Osim dvoboja Portugal - Sjeverna Koreja koji je na rasporedu u utorak, sastaju se još Brazil i Obala Bjelokosti u jednom od iščekivanijih duela prvog kruga natjecanja. Iako poslije prvog kola Brazil ima tri boda, a Drogba i društvo jedan, ni jedni ni drugi nisu oduševili svojim predstavama i očekujemo njihova puno bolja izdanja na stadionu Soccer City u Johannesburgu.

U večernjem terminu desetog dana Svjetskog prvenstva snage će odmjeriti peterostruki svjetski prvak Brazil i jedna od ponajboljih momčadi afričkog kontinenta, Obala Bjelokosti. Poslije obostrano neuvjerljivih izvedbi u prvom kolu protiv Sjeverne Koreje, odnosno Portugala, obje reprezentacije traže pobjedu i popravak dojma.

Brazilski izbornik Dunga: Razliku će donijeti tehnička kvaliteta individualaca. Obje momčadi su dobro organizirane i vjerujem da će pojedinac donijeti prevagu. Mi nemamo alternativu, naš jedini put je napadati i svi unutar momčadi imaju slobodu igrati na taj način da u potpunosti iskoriste svoj potencijal. Što se Kake tiče, njegov boravak na terenu će ovisiti o tempu utakmice.

Više pod petama gori Svenu-Goranu Erikssonu i njegovim igračima s obzirom da imaju samo jedan bod i da bi im poraz protiv Seleçaa vrlo vjerojatno zatvorio vrata osmine finala. S druge strane, Dunga je svjestan da bi nova tri boda značila prolaz u drugi krug po 11. put u povijesti nastupa na Svjetskim prvenstvima.

Generalna prednost je ipak na strani kvalitetnijeg Brazila, no bogatije iskustvo koje ima Eriksson u odnosu na Dungu moglo bi pomoći Slonovima. Njihov rezultat uvelike će ovisiti o raspoloženju kapetana Didiera Drogbe, koji je protiv Portugala stisnuo zube i odigrao gotovo pola sata po skliskom travnjaku iako je nedavno imao operaciju ruke.

Izbornik Obale Bjelokosti, Sven-Goran Eriksson: Respektiramo Brazilce. Oni su neupitno jedna od najboljih momčadi svijeta, no ne bojimo ih se. I mi imamo nekoliko prvoklasnih igrača, a put do pobjede mora biti popločan disciplinom i kohezijom - to je jedini način protiv Brazila.

"Svi su vidjeli da sam dao sve od sebe protiv Portugala. Čim sam istrčao na travnjak, zaboravio sam na svoju ozljedu i bol. Ne bojim se ničega i osjećam se dobro, kako fizički tako i psihički. Sretan sam što sam ovdje i što mogu igrati", kaže Drogba, najbolji strijelac svoje reprezentacije u povijesti s 44 pogotka.

S njegovim udarcima najviše bi se trebao "pozabaviti" vratar Brazila i Intera, Julio Cesar, koji očekuje bolju prezentaciju svoje momčadi. "Oni su fizički vrlo snažni, no činjenica da su u prvoj utakmici remizirali ide nam u prilog. Sada će se morati otvoriti i tražiti rezultat, a to će onda biti jedna sasvim drukčija utakmica od one protiv Sjeverne Koreje, koja se samo branila i čekala priliku u kontranapadu."

I zaista, ako pogledamo iz te perspektive, Brazilu bi ovakav tip suparnika trebao odgovarati. Bjelokošćani su individualno vrlo moćni, no pitanje je koliko štete mogu nanijeti igrajući kao momčad. Svjesni su da od prve minute moraju napasti, a to će sigurno ostaviti puno prostora poletnim i brzim Brazilcima. U svakom slučaju, s obzirom na okolnosti možemo očekivati otvorenu igru s obje strane uz, nadamo se, dosta golova i atraktivnih poteza.

S obzirom na otvoreniju igru kojom će se morati predstaviti Obala Bjelokosti, sigurno je da će brzanac poput Robinha dobiti dosta prilika na širokom prostoru. Protiv Sjeverne Koreje brazilski napadač je bio vrlo raspoložen i razigran, ali se nije upisao u strijelce, a evo mu sada nove prigode protiv Drogbe i društva.

A da se Robinho ne razmaše zadaća je, između ostalih, i Didiera Zokore, polivalentnog igrača koji može igrati na mjestu stopera, ali i veznjaka. Svojom pokretljivošću i snagom morat će zaustaviti nalete brazilskog napada predvođenog spomenutim Robinhom, Kakom i drugima, inače bi Obala Bjelokosti mogla doživjeti težak poraz.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil3:1Obala Bjelokosti
Portugal7:0Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 20:21
    Ajmo nogomet, želimo utakmicu barem ko' ona sinoć, pa kud puklo da puklo!? Nogomet...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 14:45
    ajmo drogba i obala
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 14:22
    Brazil !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 14:02
    @cameosis,svaka čast.Ajmo Obala.
    Obrisan korisnik
  • cameosis20.06.2010. u 13:18
    ajmo slonovi! zgazite te pedere.
    cameosis