Nogomet

Bez prava na (novu) pogrešku

Vedran Attias • ponedjeljak, 21.06.2010.
Bez prava na (novu) pogrešku
Foto: EPA

Nakon što su na otvaranju upisali poraze, Španjolska i Honduras ne smiju niti pomišljati na ništa osim pobjede u drugoj utakmici skupine H. Naravno, ne treba uopće posebno naglašavati kako je Španjolska golemi favorit, no, kao što smo protiv Švicarske vidjeli, to ništa ne mora značiti...

Tko je mogao predvidjeti da će Španjolska u susret protiv Hondurasa ući s nula bodova? Realno - nitko; čak niti Švicarci, no to se dogodilo, Švicarska je slavila 1:0 i stavila Španjolce tamo gdje oni tradicionalno ne vole biti - pod pritisak.

Jedan od najboljih stopera svijeta, Barcelonin Gerard Pique je rekao: "Pa ljudi, o čemu vi pričate? Kako mi možemo biti favoriti kada nikada nismo niti igrali finale?". Naravno, branič Barce je pokušao smanjiti pritisak na sebe i suigrače pa iako ima pravo, dapače najbolji rezultat Španjolske jest četvrto mjesto davne 1950., teško da je pritisak nakon poraza od Švicarske manji.

Pokazala je Furija na Euru u Austriji i Švicarskoj kako može i zna, no baš taj rezultat "natovario" im je ulogu glavnog favorita u Južnoj Africi, a tada Španjolci ne reagiraju dobro. Unatoč tome, imaju sreće što im ždrijeb u drugoj utakmici nosi Honduras, a ne Čile jer se radi o momčadi koja po ničemu ne bi trebala moći parirati Španjolcima.

"Ne smijemo gubiti glavu nakon ovog poraza i moramo ostati vjerni svom stilu igre; stilu igre zbog kojeg smo upisali sve te silne pobjede i na ovo natjecanje došli kao glavni favoriti", smatra Fernando Torres koji se u nastavku priključio suigračima u promašajima protiv Švicarske. Loša vijest za Španjolce jest što vjerojatno zbog ozljede neće igrati Andres Iniesta, no ukoliko umjesto njega istrči Cesc Fabregas - teško je reći kako će igrači Hondurasa biti posebno oduševljeni i baš u tome vidjeti svoju priliku.

"Izgubili smo prvu utakmicu od Čilea koji je najbolja momčad ove skupine, a vjerujem da možemo igrati i bolje te zagorčati život Španjolcima", ambiciozno je poručio Reinaldo Rueda.

Što se tiče Hondurasa, vjerojatno će primijeniti "švicarski recept" - braniti se i čekati svoju priliku. Honduras je protiv Čilea išao na nadigravanje što nije dobro završilo za njih iako konačan rezultat (1:0 za Čile) zapravo ne otkriva koliko su igrači Hondurasa bili u podređenom položaju.

Naravno, dosta toga će ovisiti o raspoloženju 33-godišnjeg Valladaresa na golu koji će sigurno imati puno posla dok će na terenu sve oči biti uprte u Wilsona Palaciosa u sredini koji će protiv najboljih veznih igrača svijeta imati težak posao. Svakako bi Hondurasu bilo lakše kada bi se na terenu našao njihov najbolji napadač David Suazo koji se dobro oporavlja od ozljede, no nije siguran za nastup protiv europskih prvaka.

Nakon što je Novi Zeland odigrao neriješeno sa svjetskim prvacima, a Švicarska dobila europske - teško je nešto prognozirati, no ova utakmica bi po svakoj logici trebala biti "jednosmjerna ulica". Španjolska protiv Švicarske nije igrala loše, no nikako nije mogla zabiti pa bi se vrlo lako moglo dogoditi, ukoliko rano zabiju, da Hondurasu zabiju i golove koje je Švicarska "izbjegla".

Napadač Liverpoola nije počeo prvu utakmicu zbog ozljede, no sada je spreman i trebao bi krenuti od prve minute protiv Hondurasa. Teško je bilo odlučiti se koga izdvojiti kod Španjolaca, no baš se od El Nina očekuje da rano "probije" Honduras i tako svojim suigračima olakša nastavak utakmice.

Vezni igrač Hondurasa imat će danas možda i najteži posao na svijetu; barem što se tiče nogometa - morat će igrati protiv najboljih veznih igrača. Dok će s druge strane stajati Xavi, Iniesta, Xabi Alonso i(li) Fabregas vezni igrač Tottenhama neće imati takvu podršku u svojoj momčadi, no baš bi bitka na sredini terena mogla dosta toga odlučiti.

SP 2010. - Skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Čile1:0Švicarska
Španjolska2:0Honduras
1Španjolska 34:2+26
2Čile 33:2+16
3Švicarska 31:104
4Honduras 30:3-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 11:41
    pazi izjave, ... izgubili smo od Čilea koji je najbolja momčad ove skupine... luđače samo ćeš ih motivirat i dobiti 8 komada, pili naopako i moli se da zabiju samo 3.
    Obrisan korisnik