Tenis

Šprem izborila Clijsters

Vedran Babić • ponedjeljak, 21.06.2010.
Šprem izborila Clijsters

Hrvatska je dobila prvu predstavnicu u drugom kolu Wimbledona. To je Karolina Šprem koja je u dva seta bila bolja od američke kvalifikantice Bethanie Mattek-Sands i na taj način izborila okršaj na jednom od glavnih terena protiv velike Kim Clijsters.

Povoljan ždrijeb prvog kola trećeg Grand Slama sezone Karolina Šprem (107.) je uspjela iskoristiti. U drugom međusobnom dvoboju s Bethanie Mattek-Sands (103.) hrvatska je tenisačica ostvarila i drugu pobjedu (6:3, 6:4).

U prvom setu Karolina je apsolutno dominirala i s dva breaka u petom i devetom gemu stigla do vodstva - 6:3. Odmah se nametnula svojom napadačkom igrom i Mattek-Sands na nju nije imala odgovor.

U nastavku odnos snaga je bio izjednačeniji, a nakon što su obje tenisačice razmijenile po break, kod 3:3 je Amerikanka napravila još jedan i povela 4:3. No, prednost i njena radost kratko su trajali. Šprem je već u idućem gemu vratila stvari na početak i nedugo zatim zadržala servis za vodstvo 5:4.

Mattek-Sands nije uspjela izdržati pritisak i na servisu za ostanak u meču izgubila je početni udarac po peti put, a s njime i meč poslije jednog sata i 28 minuta igre.

Kao i u većini njezinih mečeva, Karolina je bila ta koja diktirala poene i ovoga puta joj se takva taktika isplatila. Imala je jednaki broj izravnih poena i pogrešaka (27), dok je Mattek-Sands imala 13 izravnih poena i 18 pogrešaka. Jedine dvije stavke koje bi Karolina morala popraviti uoči drugog kola su postotak prvog servisa (47%) i postotak osvojenih poena poslije drugog servisa (41%).

Kao što smo spomenuli u uvodu, Karolina će u drugom kolu igrati protiv osme nositeljice Kim Clijsters, koja je sa 6:0, 6:3 apsolvirala Mariju Elenu Camerin. Belgijka nikada nije osvojila All England Club, ali je dvaput sudjelovala u polufinalu (2003., 2006.).

Bit će to njihov šesti međusobni dvoboj, a Clijsters vodi 4-1. Svi mečevi odigrani su još davne 2004. i 2005., a Clijsters je u ta četiri meča ukupno izgubila samo 14 gemova. Šprem je, pak, "slavila" u njihovom drugom susretu kada je tada druga tenisačica svijeta predala bez borbe.

Nema dvojbe kako je Clijsters velika favoritkinja i da bi pobjeda naše predstavnice bila ravna senzaciji. No, sjetimo se samo 2004. godine kada je onda 20-godišnja Varaždinka baš u drugom kolu Wimbledona u dva tie breaka eliminirala također favoriziranu Venus Williams. Može li se povijest ponoviti?

Wimbledon, prvo kolo:
Karolina Šprem (Hrvatska) - Bethanie Mattek-Sands (SAD, Q) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!