Nogomet

Pobjeda vodi u drugi krug ako..

Vedran Attias • srijeda, 23.06.2010.
Pobjeda vodi u drugi krug ako..
Foto: EPA

Amerikanci su vjerojatno itekako razmišljali o drugom krugu, no zato vjerojatno Alžircima nije bilo niti na kraj pameti da će u zadnje kolo ući sa šansama za prolaz. Naravno, jedno uho će biti na utakmici Slovenija - Engleska, no SAD ima jasnu računicu - pobjeda vodi dalje...

Postoji niz kalkulacija i računica po kojima ove dvije momčadi mogu proći dalje, no ona Sjedinjenih Američkih Država je vrlo jasna - trebamo dobiti. Ukoliko oni upišu tri boda i tako dođu do brojke pet - sigurno idu dalje; kao prvi ili drugi, no u drugom su krugu. Dakako, paše Amerikancima i remi ukoliko Englezi ne dobiju Slovence, no sigurno se neće u to uzdati već će igrati na pobjedu. S druge strane terena pak će stajati Alžir kojem je pobjeda nužna, no niti tri boda im nisu garancija drugog kruga; oni pak moraju dobiti uvjerljivije od Engleza.

Cijeli ovaj prvi odlomak znači samo jedno - dobru utakmicu. Dok će Amerikanci ići po pobjedu i tako pokušati treći puta dosegnuti drugi krug, Alžircima bi isti uspjeh bio povijesni prvi. Naravno, Amerikanci sigurno još u glavama nisu izbrisali vrlo loših 45 minuta protiv Slovenije ili zaboravili bez razloga poništeni gol, ali poznavajući njihov mentalitet - iz te su utakmice zapamtili samo drugih 45 minuta u kojima su pokazali nogomet dostojan drugog kruga, a sve frustracije zbog poništenog pogotka će usmjeriti u pozitivnu motivaciju.

Donovan izjednačava rekord

Landon Donovan je po mnogočemu najbolji igrač u povijesti Sjedinjenih Američkih Država, a nastupom protiv Alžira će upisati svoje ime u još jednu kategoriju povijesti američkog nogometa. Osim što je sa 43 gola iz 125 nastupa najbolji strijelac, protiv Alžira će upisati jedanaesti nastup za svoju zemlju na Svjetskim prvenstvima i tako izjednačiti rekord koji s istim brojem drže Cobi Jones i Earnest Stewart. Svakako će Donovanu znanje kako pobjeda i drugi krug znači dvanaesti nastup - samo biti motiv više.

"Sigurno da bi bilo bolje da smo u ovu utakmicu ušli sa četiri boda i kao vodeća momčad skupine, no puno utakmica ove skupine na koncu nije završilo kako se očekivalo. Svaki puta kada ne dobijete utakmice ne smijete biti zadovoljni, no ja moram priznati kako sam i nakon utakmice protiv Engleske i one protiv Slovenije - imao takav osjećaj. Naravno, da je protiv Slovenije kraj bio nakon prvih 45 minuta sigurno ne bi imao takav osjećaj, no nogomet se igra 90 minuta i sve dok se igra - postoji šansa za pobjedu. Isti je slučaj u utakmici protiv Alžira; mi idemo po pobjedu", poručio je Bob Bradley.

Najviše nade izbornik Bradley polaže u Landona Donovana, uvjerljivo najboljeg igrača Sjedinjenih Američkih Država, koji bi i ovoga puta trebao biti ključni igrač na puti prema pobjedi. Što se tiče ostatka momčadi, Bradley sigurno neće previše mijenjati jer njegova momčad na ovom turniru igra dobar nogomet.

Što se tiče Alžira, statistika im ne govori u prilog. Naime, osim činjenice što nikada nisu prošli u drugi krug svakako loše izgleda što su u posljednjih šest utakmica zabili jedan gol i to - iz penala. Kada trebate pobjedu za prolaz onda podatak kako ne možete zabiti gol nikako ne ulijeva povjerenje. Unatoč tome, Alžir ima veliku priliku i sigurno je neće olako propustiti, a istim motom će se voditi i vratar Rais M'Bolhi koji je protiv Engleske pokazao kako propušta u mrežu samo dobre udarce; onakve kakve Englezi nisu demonstrirali.

U svakom slučaju, uvijek je zanimljivo gledati utakmice u kojima obje reprezentacije trebaju odnosno igraju na pobjedu pa bi tako gledatelji mogli vidjeti zanimljiv susret. Posebno ukoliko iz Port Elizabetha dođu vijesti kako Engleska vodi. U tom slučaju - SAD i Alžir moraju upisati tri boda...

Najbolji igrač, najbolji strijelac i čovjek koji lovi rekord kako bi ušao u povijest svoje zemlje - sve to je Landon Donovan. Protiv Engleske je pokazao kako se radi o opasnom igraču, a slovenski golman još i danas nije siguran gdje mu je prošla loptu koju mu je "zakucao kroz oči". SAD-u trebaju golovi protiv Alžira, a Donovan je best bet za taj posao.

Rais M'Bolhi je prihvatio poklon Faouzija Chaouchija koji je poklonio Sloveniji gol, pobjedu i bodove te je protiv Engleza vrlo dobro čuvao svoja vrata. Obzirom da mu kolege iz napada ne zabijaju golove puno češće od njega, M'Bolhi će biti ključan igrač u pokušaju Alžira da dođe do pobjede. Što dulje će on držati svoju mrežu praznom - veće su im šanse.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Slovenija0:1Engleska
SAD1:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000723.06.2010. u 13:57
    SAD 3 O ALŽIR
    The_Killer_0007