SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina C, 3. kolo, 23.06.2010, 16:00 h, Loftus Versfeld, Pretoria
Suci: De Bleeckere, Hermans, Vromans (Belgija), Mohd Salleh
SAD
SAD
Landon Donovan 90'
1:0(0:0) Alžir
Alžir

Dramatičan prolaz SAD-a!

Antonija Pavlić • srijeda, 23.06.2010.
Dramatičan prolaz SAD-a!
Foto: EPA

U najdramatičnijoj utakmici SP-a u JAR-u, nogometaši SAD-a uspjeli su u sudačkoj nadoknadi probiti alžirski blok i tako se plasirati u osminu finala kao prvoplasirana momčad skupine C. Landon Donovan zabio je u kontri pogodak karijere i tako rastužio malu Sloveniju, a razveselio velike Sjedinjene Američke Države...

SAD
Alžir
SAD
Alžir
1
Tim Howard
3
Carlos Bocanegra
4
Michael Bradley
6
Steve Cherondulo
8
Clint Dempsey
9
Hercules Gomez
(do 46')
10
Landon Donovan
12
Jonathan Bornstein
(do 80')
15
Jay DeMerit
17
Jozy Altidore
19
Maurice Edu
(do 64')
Pričuvni igrači
22
Benny Feilhaber
46'
14
Edson Buddle
64'
7
DaMarcus Beasley
80'
Trener
Bob Bradley
23
Rais M'Bolhi
2
Madjid Bougherra
3
Nadir Belhadj
4
Antar Yahia
5
Rafik Halliche
8
Medhi Lacen
11
Rafik Djebbour
(do 71')
13
Karim Matmour
(do 85')
15
Karim Ziani
(do 69')
19
Hassan Yebda
21
Foued Kadir
Pričuvni igrači
 
Adlene Guedioura
69'
 
Abdelkader Ghezzal
71'
 
Rafik Saifi
85'
Trener
Rabah Saadane

Da nogomet može istodobno donijeti veliku sreću i veliku tugu pokazao je rasplet skupine C. U posljednjem kolu Amerikanci su pobjedom u sudačkoj nadoknadi izbacili Sloveniju, koja je sve do tog trenutka bila "unutra" usprkos minimalnom porazu od Engleske.

Alžirci su u odlučujući susret protiv SAD-a u Pretoriji krenuli odlučnije. Zagospodarili su terenom, praktički se prema "velikim favoritima" postavili autoritativno i nisu pokazivali da ih previše zanima što je s tribina stadiona Loftus Versfeld događanja na travnjaku promatrao bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Posebno je raspoložen bio dvojac Karim Matmour - Rafik Djebbour, koji je u prvih 20-ak minuta Amerikancima stvorio mnoštvo problema. Matmour je već u prvoj minuti sreću okušao iz voleja, a pet je minuta kasnije Djebbour, nakon američke pogreške, prsima prihvatio dugu loptu na rubu kaznenog prostora i iz voleja zatresao gredu.

U 7. je minuti prvi put ozbiljnije zaprijetio SAD - pucao je Gomez, ali na pravom je mjestu bio vratar Mbolhi. Teško su se izabranici Boba Bradleyja nosili s loptama koje su padale iza leđa obrambenih igrača pa je Djebbour u nastavku upisao još nekoliko prodora, ali i nepreciznih udaraca.

U 23. minuti Clint Dempsey poslao je loptu u praznu mrežu nakon što je na lijevoj strani Mbholija nadmudrio Altidore, no pomoćni je sudac u posljednji tren podigao zastavicu i razjario Boba Bradleyja jer je najiskusniji američki reprezentativac, činilo se, bio poravnat s posljednjim alžirskim čovjekom obrane, Bougharrijem.

Deset je minuta kasnije Dempsey u skoku glavom pogodio suparničkog braniča, lopta se odbila do Landona Donovana, no njegov je volej ipak otišao preko vrata.

Označio je taj pokušaj kratkotrajno američko buđenje te smo u narednih nekoliko minuta vidjeli mnogo bolju igru i par stopostotnih prigoda. Donovan je u 35. proigrao Dempseyja, čiji je udarac s nekih pet metara fantastično skinuo Mbhola, a već je u sljedećoj akciji Jozy Altidore nakon Donovanova prodora, sa šest metara promašio prazna vrata!

Posljednjih je pet minuta, pak, ponovno pripalo Alžircima; u 38. je odličan udarac Matmoura skinuo Tim Howard, a u 43. je sjajan dalekometni pokušaj Karima Zianija otišao malo iznad desnih rašlji.

Drugo je poluvrijeme bilo mnogo siromašnije prigodama. Najbolju smo šansu vidjeli u 56. minuti kada je Altidore "ukrao" prostor na lijevoj strani i u sredini proigrao Dempseyja, no napadač je Fulhama isprva pogodio unutarnji dio vratnice, a iz odbijene je lopte lijevom nogom silovito - promašio.

SAD je nastavio pritiskati i stvarati šanse, no niti jedna lopta nije htjela ući u gol. Edson Buddle glavom je u 70. minnuti tek natjerao Mbholija na vrhunsku obranu, a isto je deset minuta kasnije iz slobodnog udarca učinio Dempsey.

U međuvremenu je na gol Tima Howarda još jednom zapucao Ziani, no i taj put bio je neprecizan.

A tada, kada se činilo da će Slovenija plasmanom u osminu finala ostvariti povijesni uspjeh, Altidore je nabacio s desne strane, u sredini pronašao Landona Donovana, a on konačno uspio svladati Raisa Mbholija! Uslijedilo je, dakako, vrlo emotivno slavlje Amerikanaca koji su ostvarili jednu od najvećih, a vrlo vjerojatno i najdramatičniju pobjedu u svojoj reprezentativnoj povijesti.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Slovenija0:1Engleska
SAD1:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy24.06.2010. u 12:56
    uljepšali mi oni i australci jučerašnji dan...
    danchy
  • beaver24.06.2010. u 08:19
    bravo USA. nakon velike nepravde protiv Slovenijd pa cak i danas sa ponistenim golom sve ste prebrodili i cak dosli na vrh grupe. kapa do poda!!!! ostale repke uzmite si to kao primjer. skoro sam zaplakao ...
    beaver
  • Mihalj23.06.2010. u 21:03
    ajd ajd znam da ti je teško al to je samo nogomet.
    Mihalj
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 19:19
    evo grega židan gost na HRTu, legenda!
    Obrisan korisnik
  • madmax1723.06.2010. u 19:09
    A da su Slovenci igrali u kvalama protiv Engleza dok su još bili svježi primili bi barem 16 u dvije utakmice..
    madmax17