SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina E, 3. kolo, 24.06.2010, 20:30 h, Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg
Suci: Jerome Damon (Južna Afrika), Ntagungira (Ruanda), Molefe (Južna Afrika)
Danska
Danska
Jon Dahl Tomasson 81'
1:3(0:2) Japan
Keisuke Honda 17'
Yasuhito Endo 30'
Shinji Okazaki 87'
Japan

Video: Ubojiti Japanci u osmini finala

Matej Milanović • četvrtak, 24.06.2010.
Video: Ubojiti Japanci u osmini finala
Foto: EPA

Japan je s dva slobodna udarca i kontrama potopio Dansku s 3:1. Europljani su već nakon 30 minuta zaostajali 2:0 i u konačnici nisu bili ni blizu pobjedi koja im je bila jedina mogućnost za napredak. Igrač utakmice je bio Keisuki Honda koji je zabio prvi gol i fenomenalnim potezom sam izgradio treći gol...

Danska
Japan
Danska
Japan
 
Thomas Sorensen
 
Christian Poulsen
 
Daniel Agger
 
Lars Jacobsen
 
Martin Jorgensen
(do 34')
 
Jon Dahl Tomasson
 
Nicklas Bendtner
 
Thomas Kahlenberg
(do 63')
 
Simon Busk Poulsen
 
Per Kroldrup
(do 56')
 
Dennis Rommedahl
Pričuvni igrači
 
Jakob Poulsen
34'
 
Soren Larsen
56'
10
Christian Eriksen
63'
 
Eiji Kawashima
 
Yuki Abe
 
Yuichi Komano
 
Marcus Tulio Tanaka
 
Yuto Nagatomo
7
Yasuhito Endo
(do 90'+1')
 
Daisuke Matsui
(do 74')
13
Yoshito Okubo
(do 88')
 
Makoto Hasebe
 
Keisuke Honda
 
Yuji Nakazawa
Pričuvni igrači
 
Shinji Okazaki
74'
15
Yasuyuki Konno
88'
 
Junichi Inamoto
90'+1'

Danska i Japan su međusobnim okršajem trebali odlučiti o drugoplasiranom sastavu u skupini E i ujedno o reprezentaciji koja će u osmini finala zaigrati s Paragvajem. Dvoboj je krenuo u skladu s potrebama dvaju sastava. Danci kojima je odgovarala isključivo pobjeda krenuli su nešto agresivnije i odlučnije. To ih je u više navrata u početnih desetak minuta dovelo pred protivnička vrata, iako niti jednom nisu bili u pravoj prilici da povedu.

Japanu je pak bio dovoljan i neodlučeni ishod za plasman dalje te je u utakmicu krenuo nešto mirnije i rezerviranije. Nakon tih prvih deset minuta u kojima su uglavnom igrali Europljani, Japan je počeo stvarati probleme danskom vrataru Sorensenu. Azijski su igrači polako preuzimali konce igre i ubrzo su se doveli u jaku poziciju za prolaz kruga.

Gol je, naime, pronašao Keisuke Honda u 18. minuti. Sorensen je postavio trojicu u zid prilikom slobodnjaka Honde, koji je bio udaljen dvadesetak metara od gola, malo udesno. Japanac je izvrsno izveo slobodnjak i smjestio loptu u sam kut poklonivši vodstvo svojoj reprezentaciji. To je značilo da Danska mora zabiti dvaput za preokret i za osminu finala.

Danska - Japan

Udarci: 19/15
Udarci u okvir: 17/10
Posjed lopte: 57%/43%
Prekršaji: 23/10
Točna dodavanja: 464/220

Nakon gola se nastavila zanimljiva igra s prilikama s obje strane, iako Danska nikako nije uspijevala probiti protivničku obranu i zatresti mrežu. U tim trenucima su najopasnije prilike dolazile iz slobodnjaka, s obje strane. Upravo je iz novog slobodnog udarca Japan dodatno učvrstio svoje mjesto u drugom krugu. Nakon pola sata igre Japanci su imali slobodan udarac po sredini. Ovog puta nije pucao Honda, već Yasuhito Endo koji je pucao u desni kut Sorensenovih vrata i iznenadio Danca dovevši Japan na ogromnih 2:0.

Do kraja poluvremena Danska je pritisnula u pokušaju da na poluvrijeme ode barem s minimalnim zaostatkom. Bez obzira na veći pritisak, Europljani su pred sam odlazak u svlačionice riskirali primiti i treći gol, koji bi definitivno riješio utakmicu. U nastavku je Danska zaigrala bolje i konstantno stvarala šanse.

U 51. minuti lopta je došla do Kahlenberga koji je bio na pet metara od gola. Ipak, Danac nije očekivao loptu te je kasno reagirao. Pravovremena reakcija vjerojatno bi završila pogotkom i tada se utakmica mogla opet otvoriti. Rezultat je, međutim, ostao 2:0 i Japanci su i dalje mogli rutinski kontrolirati utakmicu.

Kako je vrijeme odmicalo tako je europski sastav držao kontrolu nad igrom i stalno napadao. Prilika je bilo, no nitko ih nije uspio pretvoriti u gol. Čak niti Jon Dahl Tomasson, koji je osim što je jedan od najiskusnijih Danaca, ujedno imao i najviše šansi. Japanci su s druge strane prijetili Sorensenu uglavnom brzim kontrama. Desetak minuta prije kraja Danci su pogodili vratnicu, a u 80. minuti Hasebe je u šesnaestercu Japana stavio ruku na leđa Daniela Aggera, koji nije napravio ništa posebno kako bi ostao na nogama.

Sudac je dosudio najstrožu kaznu koju je Tomasson loše izveo, pucavši direktno u vratara. Ipak, lopta se ponovno odbila na noge danskom napadaču koji je pružio tračak nade svojima smanjivši na 2:1. Nakon gola, Danci su nastavili napadati, dok se Japan branio i kontrama pokušavao riješiti utakmicu. To im je uspjelo u 88. minuti kada je Honda dobio loptu na rubu šesnaesterca. Odličnim je potezom iz igre izbacio Dennisa Rommedahla, a potom je vratio loptu Shinjiu Okazakiju koji je bez problema matirao Sorensena za konačnih 3:1.

Japan je iskoristio činjenicu da nije morao napadati od samog početka i iskoristio je sve što mu je Danska pružila. Azijski je sastav u konačnici pokazao puno veću efikasnost pred protivničkim vratima i zasluženo je izborio pobjedu koja ga vodi na Paragvaj u osmini finala. Danci pak nisu imali plan kojim bi došli do gola, kada su se našli u zaostatku. Dugo su napadali, ali nije bilo prave ideje kojom doći do pogotka i vratiti se u utakmicu.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Danska1:3Japan
Kamerun1:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis25.06.2010. u 07:16
    @ menotti, ma dobro, ne tvrdim ja da će garant proći -- ali najavljivali su i drugi sve moguće stvari a pakirali su se ili još grcaju, zato nam ostaje gledati i uživati. meni je ovdje u japanu sada savršeno. :D
    cameosis
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 23:03
    @cameosis - evo javlja se na "ispovid" prvi skeptik. Pogriješio sam u prvoj procijeni (prolaz grupe), al' i dalje mislim da su im najavljivani ciljevi nedostižni! Ako ponovno griješim, ostat ću bez teksta...
    Obrisan korisnik
  • cameosis24.06.2010. u 22:56
    a smijali su im se kada su najavljivali svoje ciljeve.
    cameosis
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 22:51
    bravo japanci! mene vise zanima nizozemska,da li je to opet deja vu?! fantasticno u skupini i onda ćorak kad treba...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 22:48
    Japan s ovakvom igrom moze daleko
    Obrisan korisnik