Nogomet

Ljepotica skupine smrti

Mihaela Bradovski • petak, 25.06.2010.
Ljepotica skupine smrti
Foto: EPA

Skupina smrti danas će, susretom između prvo i drugoplasirane reprezentacije, doživjeti svoju kulminaciju. Izbornici Portugala i Brazila najavili su dvoboj lišen svih kalkulacija i vođen napadački orijentiranim filozofijama. Lider skupine G zaigrat će bez suspendiranog Kake, a niti Portugalcima neće pomoći njihov brazilski veznjak...

Odličnih 45 minuta protiv Sjeverne Koreje stavilo je Queirozovo društvo na prag osmine finala, ali planovi portugalskog sastava sežu do vrha, za početak skupine u kojoj se nalaze. Žele li je napustiti s prvog mjesta morat će svladati izravnog konkurenta, velike favorite Prvenstva, Brazilce. Gol razlika dopušta im ulazak u susret bez tereta zvanog pritisak, Obala Bjelokosti teško će stići do pobjede nalik onoj njihovoj.

Sve je izglednije kako će na put prema željenome Portugal morati bez ozlijeđenog Deca. Rođeni Brazilac i dalje osjeća probleme s kukom, ali za eliminacijsku fazu turnira trebao bi biti spreman. Iako se u njegovu odnosu s izbornikom i dalje osjeća napetost i iako je rekordna pobjeda stigla u njegovu odsustvu, Queiroz bi više volio da može računati na njegove usluge. "Tek dvojica mojih igrača nisu na raspolaganju, a što se Deca tiče radimo sve kako bi nakon skupine zaigrao u najboljem izdanju."

Vezane vijesti

Carlos Queiroz, izbornik Portugala: Zadaća će nam biti promijeniti ritam igre Brazila. Nećemo igrati na remi već na pobjedu. Svi znamo koliko bi nam značila pobjeda protiv ovakvog protivnika. Nećemo biti nesretni niti s podjelom bodova, a pobjedi zasigurno nećemo gledati u zube; svaki trijumf protiv njih je odličan rezultat. Sigurno je da će nam za slično trebati svo znanje i vještina koju imamo.

Optimizam u kampu Seleçaa nakon posljednjeg susreta zasniva se na dvije stvari. Napadačke akcije konačno su na cijeni, malo tko nije promijenio mišljenje o ofenzivcima koje Queiroz ima u sastavu, bez obzira što se radilo o protivniku nekoliko razina niže, a najviše od svega Portugalce veseli izdanje Cristiana Ronalda. Kapetan je prodorima i asistencijama, pridodao toliko iščekivani pogodak i Brazil ne može stići u bolje vrijeme. Tako barem vjeruje polovica aktera današnjeg dvoboja.

Ona druga, brazilska, u susret će ući s još manje pritiska na leđima. Mjesto u najboljih 16 osigurano je na vrijeme baš kako se i očekivalo, a upravo je to sa sobom povuklo i određenu zabrinutost. Kaka je na prisilnom odmoru, no mnogi poznavatelji razmišljanja unutar ove vrste strahuju kako bi Dunga mogao odmoriti još ponekog igrača. No vijesti iz kampa dijametralno su suprotne, Brazil kreće po pobjedu kojom bi izjednačili maksimalnih devet bodova Argentine, svog velikog rivala.

Kakina zamjena je poznata, Julio Baptista zauzet će njegovo mjesto, a hoće li zaigrati Elano, strijelac protiv oba dosadašnja brazilska protivnika, znat će se netom prije početka utakmice. "Julio je snažan igrač koji zna igrati u središnjici i prema naprijed, a tako je bilo i na posljednjem izdanju Copa Americe. Svi znamo da je Kaka jedinstven, ali u ovom slučaju možemo Portugalcima prijetiti i nezgodnim udarcima iz daljine", obrazložio je Dunga svoj izbor.

Carlos Dunga, izbornik Brazila: Brazil mora dobiti inače ću se ja naći u velikim problemima. Nije uvijek moguće slaviti, ali to je ono po što idemo. Nema mjesta primislima da ćemo poštedjeti važnije pojedince. Sastav će biti najjači moguć.

Uglavnom neuvjerljivost europskih momčadi u odnosu na one južnoameričke, dvije pobjede pod dojmom kako su izborene pod ručnom, te već spomenuti uspješan prolazak skupine, Brazilcima ne donosi optimizam koliko njihova samosvjesnost vlastite kvalitete. Utakmica u koju Carioce uđu sa stavom "dokažite da ste bolji od nas", ali s mjerom da ne zadire u prostor prepotencije, teško će završiti nepovoljno po njih.

Iza ove dvije selekcije 18 je međusobnih dvoboja, a statistika je daleko na strani bivše portugalske kolonije. Portugal je do pobjede stigao tek četiri puta, a svega su dva susreta završila bez pobjednika. Na posljednje okršaje podsjetio je i Kaka. "Poznajemo se vrlo dobro, teško je pronaći prostor za iznenađenja, s obje strane. Posljednjih smo se godina vrlo često susretali. U Brasiliji smo ih 'pomeli' 6:2, u Londonu smo primili dva pogotka bez ijednog postignutog."

Tok kojim je krenulo Prvenstvo, kada su u pitanju manja ili ona malo veća iznenađenja, ne ostavlja niti Portugalcima niti Brazilcima prostora za kalkulacije. Izbjegavanje Španjolske svakako bi izazvalo dvostruko zadovoljstvo, no vrlo je teško reći na kojoj će se poziciji na kraju naći Furija. U takvoj situaciji oba će sastava dati sve od sebe kako bi ostvarila ono časno - ne gledajući mogućeg suparnika i njegovu snagu stići do pobjede i prvog mjesta. Uostalom, i Queiroz i Dunga žele do naslova, a dolazak do njega preko najtežih suparnika bila bi najljepša moguća priča.

Dvostruki strijelac protiv Sjeverne Koreje, zahvaljujući pogocima, ali i izostanku Deca ponovno će dobiti priliku od prve minute. Od Tiaga se očekuje da u ovom dvoboju pažnju obrati i na obrambene zadaće, a hoće li mu pri tome patiti one napadačke ostaje vidjeti. Želi li pomoći svojim suigračima morat će zaigrati jednako dobro na oba fronta.

Udarnoj igli Brazila u prošlom se susretu napokon otvorilo, no ukoliko ne želi ostati upamćen po neregularno postignutom pogotku nešto će morati smjestiti i iza leđa Eduarda. Bila bi to ohrabrujuća najava za daljnji tok natjecanja, a kako je najavljena obostrano otvorena igra prilika za Luisa Fabiana i njegove nove pogotke sigurno će biti.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal0:0Brazil
Sjeverna Koreja0:3Obala Bjelokosti
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 10:33
    @N.N - nisi dobro pročitao (nažalost razumio) moj post, ali nema veze... Zapravo si napisao isto što i ja. Nigdje u tekstu nisam rekao da će ili da bi netko trebao nekoga izbjeći!? U Finalu, Španjolska da igra i protiv Japana, to joj neće bit utakmica poput susreta sa tim istim Japanom u npr... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 09:54
    osim ako se ti najteži ne popiknu negdje do tog finala. ko garantira brazilu i španjolskoj da će se susresti u finalu ako se sada izbjegnu? kada bi se sada sreli barem imaju zagarantirano pravi test svojih mogućnosti, a mi dvoboj jakih protivnika. tako da menotti ipak ne stoji što kažeš.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 09:37
    Ako želiš postati svjetski prvak na najbolje ćeš naletiti prije ili kasnije! Vremenski je (prema daljnjem raporedu), a nogometno prije svega, s aspekta termina utakmice (osmina, itd...) sasvim nebitno kad se s kim susresti. Finale je jedina utakmica koja nema takav karakter i tada, ponavljam samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik