Nogomet

Popraviti dojam, pa spakirati kofere

Ante Jukić • petak, 25.06.2010.
Popraviti dojam, pa spakirati kofere
Foto: EPA

Iako je teoretski moguć i drugačiji rasplet, sasvim je jasno da ćemo u petak Obalu Bjelokosti i Sjevernu Koreju ispratiti sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Obje reprezentacije u ovom će dvoboju tražiti iskupljenje za loše prezentacije u prošlom kolu, kako bi povratak kući ipak prošao u nešto ljepšem raspoloženju.

I drugo Svjetsko prvenstvo zaredom Obala Bjelokosti ostala je prekratka u grupnoj fazi natjecanja. Baš kao što je to bio slučaj prije četiri godine, kada im je ždrijeb "podario" Argentinu, Nizozemsku i SiCG, Slonovi su i ovog puta zapali u vrlo tešku skupinu, no dok je na Mundijalu u Njemačkoj barem pokupila simpatije atraktivnom igrom, ponajbolja afrička reprezentacija na svom je kontinentu podbacila i u rezultatskom i u igračkom smislu. Posljednju priliku za "kakvo-takvo" popravljanje dojma, Obala Bjelokosti ima u susretu sa Sjevernom Korejom, koji je na rasporedu u petak.

Salomon Kalou: "Slomili su nas veliki pritisak i očekivanja, nastali dijelom i zbog činjenice da se Prvenstvo održava na našem kontinentu. Neki igrači nisu se znali nositi s tim i zato njihov talent nije došao do izražaja."

Vezane vijesti

"U toj utakmici želimo pobijediti i pokazati da smo dobra momčad, tako da se kući možemo vratiti uzdignutih glava, usprkos eliminaciji", najavio je gotovo sigurno posljednji nastup Obale Bjelokosti na Svjetskom prvenstvu Salomon Kalou, koji niti jednom riječju nije spomenuo eventualno čudo i plasman svoje reprezentacije u osminu finala. Upitan o donekle razočaravajućoj prezentaciji Slonova u Južnoafričkoj Republici, napadač Chelsea ponudio je sljedeće objašnjenje:

"Slomili su nas veliki pritisak i očekivanja, nastali dijelom i zbog činjenice da se Prvenstvo održava na našem kontinentu. Neki igrači nisu se znali nositi s tim i zato njihov talent nije došao do izražaja."

Inače, Obala Bjelokosti u osminu finala može se plasirati samo u nevjerojatnom scenariju koji uključuje njihovu pobjedu protiv Koreje i slavlje Brazila nad Portugalom, ali i, što cijelu ovu priču čini praktički nemogućom, "brutalno" popravljanje gol-razlike (Portugal trenutno ima 7:0, Obala Bjelokosti je na skromnih 1:3).

Za razliku od svojih protivnika, koji su barem u teoriji još uvijek u igri, Korejci nemaju baš nikakvih izgleda za prolazak u osminu finala, no to ionako nije nešto čemu su se oni nadali prije dolaska u Južnoafričku Republiku. Kim Jong Huna i njegove igrače boli tek katastrofalan poraz (0:7) od Portugala u prošlom kolu, tako da će dvoboj protiv Obale Bjelokosti za Sjevernu Koreju biti jedna vrsta popravnog ispita, koji bi trebao pokazati kako vrlo dobra predstava u susretu s Brazilom ipak nije bila slučajnost.

Jong Tae Se, poznat i kao "Azijski Rooney", pokazao je u Južnoafričkoj Republici da ima nešto u njemu, no nedostaje mu konkretan učinak, baš kao i "pravom" Rooneyju na ovom Prvenstvu. U petak će imati posljednju priliku promijeniti nešto po tom pitanju.

S obzirom da je nastup Didiera Drogbe pod upitnikom, Salomon Kalou mogao bi u ovoj utakmici biti glavni napadački adut Obale Bjelokosti. To bi, u kombinaciji s imenom protivnika, mladom igraču Chelseaja trebala biti idealna prilika da se upiše na listu strijelaca.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal0:0Brazil
Sjeverna Koreja0:3Obala Bjelokosti
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!