Tenis

Berdych eliminirao Federera!

Ivor Krapac • srijeda, 30.06.2010.
Berdych eliminirao Federera!
Foto: EPA

Bez obzira kako se raspleo nastavak dana, glavna vijest muškog četvrtfinala Wimbledona dogodila se u dvoboju Tomaša Berdycha i Rogera Federera. 24-godišnji Čeh nanio je šesterostrukom pobjedniku najraniji wimbledonski poraz još od 2002. godine, kada ga je u prvom kolu šokirao Mario Ančić...

Tomaš Berdych pobrinuo se za najzvučniji rezultat wimbledonskog muškog četvrtfinala, a ujedno i dosad najzvučniju pobjedu u karijeri. 24-godišnji Čeh dohvatio je polufinale najvećeg svjetskog turnira na travi sa 6:4, 3:6, 6:1 i 6:4 protiv šesterostrukog pobjednika, branitelja naslova Rogera Federera, koji u Wimbledonu nije gubio prije finala od već spomenutog startnog ispadanja protiv Marija Ančića prije osam godina.

Federer pada na treće mjesto

Činjenica da su u ovogodišnjem turniru još uvijek aktivni Nadal i Đoković, uz gubitak bodova za lanjski naslov, gurnut će Federera na tek treće mjesto na svijetu.

Posljednji put da nije bio prvi ili drugi tenisač svijeta dogodio se u studenom 2003. godine.

U međuvremenu, prvopostavljeni Švicarac je jedini poraz na londonskoj travi doživio preklani u finalu protiv Rafaela Nadala, dok je ove sezone već bio u teškoj poziciji u prvom kolu, uz preokret nakon dva seta zaostatka protiv Kolumbijca Alejandra Falle, koji je imao i servis za pobjedu u četvrtom setu. Falli nije uspjelo zaskočiti Federera, no Tomaš Berdych izborio je sličnu priliku, a za razliku od Kolumbijca, on je nije ispustio iz ruku.

Bez obzira što je Federer veća priča i većina će uglavnom govoriti o prvom nositelju, za svoju pobjedu karijere Berdych je napravio jako puno sam, morao je odigrati jako dobro i ostati čvrst do kraja. Koliko dobro i hrabro je igrao, pokazat će 51 winner i 23 neforsirane pogreške u meču, na što šesterostruki wimbledonski pobjednik nije imao pravi odgovor.

U prvom i četvrtom setu Čeh je prošao uz po jedan break, dok je trećom dionicom sasvim dominirao, pobrinuvši se za najuvjerljiviji Federerov izgubljeni set ikad u Wimbledonu. U toj kategoriji je dosad bio bolji jedino Rafael Nadal, koji je 2007. u porazu od Švicarca u finalu dobio četvrti set sa 6:2.

Berdychu ovo nije prva pobjeda nad Federerom, u prethodnih deset međusobnih susreta imao je dvije, no čak ni ona prva, 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni, nije bila ovakve težine. Na Grand Slam turnirima je Švicarac dosad bio uvjerljiv, slavio je u sva četiri ranija dvoboja.

Ponovno kraj u četvrtfinalu

Nakon što je na 23 Grand Slam turnira u nizu dolazio najmanje do polufinala, velikom Švicarcu sada se dogodio drugi uzastopni poraz u četvrtfinalu na četiri najveća svjetska turnira.

Podsjetimo, veliku seriju je nedavno prekinuo Robin Söderling, koji je Federera nadjačao u četvrtfinalu Roland Garrosa.

Ipak, koliko god velik uspjeh bio, Čeh ima još dosta posla pred sobom. Idući izazov slijedi u petak u polufinalu protiv trećeg nositelja Novaka Đokovića, koji je očito uhvatio pravu formu baš uoči četvrtfinala Svjetske skupine Davis Cupa protiv Hrvatske u Splitu.

Trećepostavljeni Srbin je vrlo uvjerljivo opravdao ulogu favorita u četvrtfinalu, probivši se među posljednja četiri sa 6:3, 6:2, 6:2 protiv Yen-Hsuna Lua s Kineskog Tajpeha, koji je kolo ranije ispratio trostrukog wimbledonskog finalista Andyja Roddicka.

Wimbledon, tenisači, četvrtfinale: Berdych (Češka, 12) - Federer (Švicarska, 1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4, Đoković (Srbija, 3) - Lu (Kineski Tajpeh) 6:3, 6:2, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 20:14
    da procitan, pa sinko ti si stvarno smisan, pa hvala Bogu da ga stizu mladi lavovi, sta je triba dobijat sve do 35.!? federer je najveci u povisti tenisa, a vi se lozite na onaj gadljivi tenis od nadala..da bar osvoji i  nole samo ne onaj gadljivi tenis sta ga igra nadal..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 18:24
    Aj evo napokon da se složim i s tobom..nisan stiga igrat kladu,pa san moga mirno navijat za Berdiha kako razvaljuje Feđu i uzima mu san o novom Wimbledonu.Federer nije star tenisač,može on još 6-7 godina igrat tenis na vrhunskoj razini,ali psiha radi svoje.Zasićenje je preočito,ne samo osvojenim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 17:50
    nema price federer se gasi njegovo je proslo kako je dobio djecu nema njega vise to je to do kraja mozda uhvati jos bar 1 ili 2 grand slama ali gotov je on i procitan
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX30.06.2010. u 17:50
    Ja ozbiljno razmisljam poslat pismo pritužbe hrt-u. Pa ovo je nepodnošljivo, ali mi je bilo neopisivo drago dok je berdych razvaljivao federera. Najsmješnija situacija predkraj meča je bila kada je federer ramom rekete udario lopticu koja se jedva prošuljala iznad mreže, a Mićo je sav euforičan to... [više na forumu]
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 16:52
    križevci, u potpunosti se slažem s tobom, mićo nije normalan, presmiješan je svojim otvorenim navijanjem...sad nek ide plakat zajedno s pedererom...
    Obrisan korisnik