Nogomet

Pobjeda koja donosi (polu)finale

Ante Jukić • četvrtak, 01.07.2010.
Pobjeda koja donosi (polu)finale
Foto: EPA

Reprezentacija Nizozemske dvaput je nesretno eliminirana od Brazila u bližoj povijesti Svjetskih prvenstava, no pobjeda u petak ekspresno bi gurnula u zaborav i Brancov četvrtfinalni "projektil" za 3:2 u Dallasu 1994. godine, i poraz nakon izvođenja kaznenih udaraca u polufinalu četiri ljeta kasnije. Naravno, pobjeda nad Brazilom u četvrtfinalu Mundijala u Južnoafričkoj Republici podrazumijeva vrhunsku predstavu Tulipana, s obzirom da su peterostruki svjetski prvaci u dosadašnjem dijelu natjecanja demonstrirali nogomet na vrlo visokoj razini...

Čitajući kritike koje posljednjih dana na račun igre Brazila stižu sa svih mogućih strana, čovjek bi rekao kako su Dunga i njegovi igrači već odavno završili svoju avanturu u Južnoafričkoj Republici, no peterostruki svjetski prvaci još su uvijek živi; štoviše, po prikazanom u dosadašnjem dijelu prvenstva, Brazilci imaju sasvim dovoljno razloga nadati se i šestoj tituli. Čvrst i rezolutan u obrani, nepodnošljivo opasan i ubojit u protivničkoj polovici - Dungin Brazil s lakoćom je došao do četvrtfinala, gdje ga očekuje prvi pravi izazov.

Bert van Marwijk: "Brazil je favorit, no i mi smo u Južnoafričku Republiku došli napraviti velike stvari."

"Svjesni smo kvalitete Nizozemske, koja tehnički dotjeranim nogometom uvelike podsjeća na južnoameričke reprezentacije. Iako imamo pozitivna iskustva s njima iz bliže povijesti Svjetskih prvenstava (četvrtfinale 1994. i polufinale 1998.), u oba slučaja bile su to vrlo teške utakmice za nas. Uostalom, svako prvenstvo i svaka utakmica su priča za sebe", poslovično je oprezan u najavi dvoboja s Nizozemcima bio brazilski izbornik, od kojeg je zaista teško izvući neke neodmjerene izjave. Dunga ni ovog puta nije bio lišen pitanja o (ne)atraktivnosti igre svoje selekcije, no dok bi neki drugi treneri možda već i izgubili živce zbog te već toliko puta "prožvakane" teme, izbornik Brazila smireno je odgovorio:

Robinho: "Pred nama je još jedna velika utakmica. Prostora za napredak uvijek ima, ali mislim da smo na pravom putu."

"Sretan sam što radim s grupom igrača koja posjeduje nevjerojatnu kvalitetu i sposobnost prilagođavanja situaciji na terenu. Kao izbornik, logično je da uvijek težim igri koja će donijeti najbolji rezultat, i baš zato je važno imati igrače spremne odgovoriti svakoj mojoj zamisli."

Dunga: "Nizozemska igra tehnički dotjeran nogomet, vrlo sličan onom južnoameričkom."

Dungin kolega na protivničkoj klupi, Bert van Marwijk, elegantno je ulogu favorita prepustio Brazilcima, iako je Nizozemska do četvrtfinala došla s maksimalnim učinkom (četiri pobjede u isto toliko utakmica). Nizozemski izbornik svjestan je da svi dosadašnji protivnici njegove selekcije ne mogu stati u istu rečenicu s Brazilom, ali za njega je to samo dodatni izazov.

Tko pobjedi, ide u finale?

Nizozemska i Brazil dosad su se na Svjetskim prvenstvima susreli tri puta, a zanimljivo je da je pobjednik tih dvoboja uvijek dogurao do finala. Brazilci su četvrtfinalnu pobjedu nad Nizozemcima u SAD-u 1994. godine (3:2) u konačnosti začinili trofejem, četiri godine kasnije dramatična pobjeda nakon jedanaesteraca u polufinalu ipak je ostala neokrunjena (finalni trijumf Francuza), dok su Tulipani nakon slavlja protiv Brazila 1974. godine (2:0) također zaustavljeni na posljednjoj prepreci - u velikom finalu bolja je bila Zapadna Njemačka.

"Veselim se ovoj utakmici. U petak ćemo se po prvi puta na ovom prvenstvu naći u podređenoj ulozi, no naša vjera u pobjedu niti u jednom trenutku ne smije doći u pitanje. Došli smo u Južnoafričku Republiku napraviti velike stvari, to nam stalno mora biti u mislima.", naglašava van Marwijk, za čije se dobro raspoloženje dodatno pobrinuo uspješan oporavak Arjena Robbena, trenutno najboljeg igrača Nizozemske.

"Mislim kako je Arjen definitivno prevladao strah koji se uvijek javlja kod povratka nakon ozljede. To je sjajna vijest za nas", nije van Marwijk skrivao komplimente na račun svog glavnog napadačkog aduta.

Nema sumnje, Nizozemcima će za pobjedu nad Brazilom trebati vrhunska predstava; kako Robbena, tako i ostatka momčadi. Reprezentacija koja je u prošlosti "kupovala" simpatije svojim načinom igre, ali je, isto tako, u pravilu gubila ključne utakmice, u Južnoafričkoj Republici je krenula drugim putem. Iako nisu igrali nezaboravan nogomet, Tulipani su slavili u sve četiri dosad odigrane utakmice, čime su dali naslutiti kako je upravo ova generacija spremna napraviti rezultatski iskorak. Naravno, nešto će se o svemu tome morati pitati i Brazilce, koji izgledaju jako moćno.

Svi znaju da mu je desna noga problematična, svi znaju kako će 90% prodora završiti zabijanjem u sredinu i udarcem, no Arjen Robben svejedno iz utakmice u utakmicu zadaje glavobolje protivničkim braničima. Uspije li igrač Bayerna koji puta nasamariti i čvrstu obranu Brazila, nizozemske šanse za plasman u polufinale znatno će ojačati.

Pružila je najveća brazilska zvijezda sasvim pristojne partije u Južnoafričkoj Republici, no još uvijek se čekaju potezi koji su Kaku gurnuli na popis najboljih igrača današnjice. Veliki igrači uvijek daju najbolje od sebe u teškim situacijama, a utakmica protiv Nizozemske trebala bi biti najteži ispit za Brazilce u dosadašnjem dijelu prvenstva. Dakle, Kaka, na tebi je red.

SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000702.07.2010. u 15:07
    ajmo nizozemska
    The_Killer_0007
  • cameosis02.07.2010. u 08:32
    ako ne bude opet sudske krađe, brazil glatko ispada.
    cameosis
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 08:23
    sva sreća pa radim do 16.oo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 07:17
    Koji glupi raspored utakmica. Svaka čast Urugvaju i Gani, ali ova utakmica bi trebala biti u večernjem terminu... Još neke utakmice po skupinama su bile u popodnevnom terminu, a daleko lošije iz te skupine tog dana navečer... Katastrofa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 03:09
    bice napeto, tesko je nesto prognozirat, samo se nadam da nece igrati obadvoje cvrste obrane bez rizika pa da bude 0:0 do 90'
    Obrisan korisnik