Nogomet

Paul ipak zna najbolje

Vedran Babić • srijeda, 07.07.2010.
Paul ipak zna najbolje
Foto: EPA

Iza nas je i drugi polufinalni dan Svjetskog prvenstva i jedini zaključak koji sam mogao izvući nakon utakmice Njemačka - Španjolska je da - sada već planetarno popularna njemačka hobotnica Paul ipak zna najbolje i da ne valja sumnjati u prognozerske sposobnosti morskih životinja.

Drugo polufinale Svjetskog prvenstva nije ponudio previše lijepog nogometa, barem ne za nas neutralne promatrače koji najviše žudimo za pogocima. Ponovio se Beč 2008. godine kada je Španjolcima u finalu Eura bio dovoljan jedan pogodak. Tada je junak bio Fernando Torres, a večeras u Durbanu Carles Puyol, koji se poput jastreba uzdigao u visine i jednim pokretom glave usmjerio loptu u mrežu i na taj način srušio njemačke snove o naslovu.

Puyol je tako i ušutkao sve one koji su dvojili u procjenu njemačke hobotnice Paula koja je stala na stranu Furije. Priznajem, i ja sam mislio da je velikom nizu simpatične životinje došao kraj, pa mi zato jedino preostaje čestitati Paulu i zaželjeti mu što više sretnih trenutaka u njegovom malom akvariju.

O samoj utakmici volio bih izdvojiti još dva detalja. Prije svega, apsolutno me iznenadio, pa čak možda i šokirao, podatak da je tek u 27. minuti utakmice sudac Viktor Kassai dosudio prvi prekršaj na utakmici. Fascinantno je kako su ove dvije reprezentacije sjajno fizički pripremljene i da su sposobne čuvati svoje igrače bez nepotrebnih prekršaja koji "sjeckaju" igru. S posljednjim sučevim zviždukom prekršaja je bilo samo 16 - brojka je to koja se čini nestvarna za naše, HNL-ovske prilike.

I druga stvar, koliko god je uspješnu sezonu imao s Barcelonom i koliko god je pokazao svoju kvalitetu, Pedro je večeras pretjerao. U situaciji 1:0 za Španjolsku, kada je jurio sam na njemačka vrata u lovu na drugi pogodak i definitivno rješenje utakmice, dopustio je da ga sustigne Arne Friedrich, a potom se i zaigrao umjesto da je samo gurnuo loptu Torresu koji je bio u stopostotnoj situaciji.

Pedro je očito mislio da se nalazi u svojoj ulici, a ne na pozornici polufinala Svjetskog prvenstva te je odlučio slomiti kičmu puno iskusnijem Friedrichu, ali ga je ovaj nadmudrio. Sva sreća za Pedra što je Španjolska zadržala vodstvo i prošla dalje...

Igrač/gol dana

U danu u kojem ne gledate utakmicu prožetu golovima i izglednim prilikama, teško je odabrati igrača dana. No eto, s obzirom da je on bio jedini strijelac, logično je da Puyolu pripadne mjesto u ovoj rubrici. Barcelonin branič uhvatio je zalet i velikim odrazom se domogao lopte koju je glavom efektno pospremio iza leđa Manuela Neuera.

Tragičar dana

Iako je riječ "tragičar" prestroga, njenom značenju se najviše približio mladi Toni Kroos koji je u 69. minuti kod rezultata 0:0 imao čistu šansu nakon ubačaja Lukasa Podolskog, ali je pucao ravno u Ikera Casillasa.

Izjava dana

"Pasivnost nam neće pomoći protiv Španjolske", izjavio je uoči utakmice njemački izbornik Joachim Löw, no dojam je kako je Elf djelovao baš tako - pasivno. Velike zasluge za to pripadaju i vanserijskom veznom redu Španjolske, no Nijemci su ipak ostali dužni u ovoj utakmici.

Promašena prognoza dana

Kolege Mihaela Bradovski i Bernard Jurišić nisu vjerovali hobotnici Paulu za razliku od kolege Borne Rupnika. Mihaela se nadala Paulovom drugom kiksu, dok je Bernard ipak trebao slušati svoj "osjećaj u stomaku koji mu kaže da će se prevariti", a ovako je zajedno s mlađom kolegicom prognozersko natjecanje završio sa skromnim (ovo je eufemizam) učinkom 7-14.

Uljez dana

U četvrtoj minuti utakmice jedan navijač se provukao pored svih osiguranja i zaštitara i istrčao na travnjak. Dobio je nekoliko sekundi slave, ali i nekoliko ne baš nježnih dodira onih zaštitara koji su ga uspjeli uloviti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj08.07.2010. u 11:31
    moze onaj neki svizac koji predviđa kad će doć proljeće :D
    Mihalj
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 09:29
    ovu hobu ću si nabavit za sebe,postat ću milioner:)
    Obrisan korisnik
  • Gomez6908.07.2010. u 09:26
    od sljedećih natjecanja nebu više hobotnice, bude neka druga životinja.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 01:37
    E di mi je pamet bila,triba san igrat Srbija-Njemačka 1 ko vikendicu,šta kaže tata Ćiro
    Obrisan korisnik
  • Yurraz08.07.2010. u 01:13
    mozete vi rec kaj ocete, al da sam svaki put stavio neku lovu na prognozu ove lude hobotnice danas bi bio pun para :-)
    Yurraz