Automoto

Lorenzo favorit i u Njemačkoj

Matej Milanović • utorak, 13.07.2010.
Lorenzo favorit i u Njemačkoj

Na Velikoj nagradi Njemačke u MotoGP-u Jorge Lorenzo traži šestu pobjedu u sezoni i dodatno učvršćenje na vrhu ljestvice. Na Sachsenringu bi se utrkama mogao vratiti Valentino Rossi nakon što ih je propustio četiri, a pred utrku u Njemačkoj najveća je vijest Stonerov prelazak u Hondu u idućoj sezoni...

Staza Sachsenring prvi je put ugostila utrku 1927., a deset godina kasnije je dobila današnje ime. Kroz povijest su se na toj njemačkoj stazi vozile i automobilske utrke, no danas je najpoznatija po Velikoj nagradi Njemačke u motociklizmu. Najjače motociklističke klase na Sachsenringu nastupaju od 1998. godine.

Prošle godine u Njemačkoj je slavio Valentino Rossi. Talijan je nakon teške ozljede trebao propustiti velik dio ove sezone, no postoji mogućnost da ga se na stazi vidi već u nedjelju. Doktor je odradio test u Brnu kako bi vidio je li u stanju voziti, no prije konačne odluke odradit će još nekoliko pregleda i donijeti konačnu odluku u srijedu.

O testu i odluci progovorio je i sam Rossi: "Bilo je dobro, bolje nego u Misanu. No, još sam jako umoran nakon svega par krugova, a utrka je puno ozbiljnija stvar. Još nismo donijeli konačnu odluku. Moram odraditi još par pregleda u srijedu pa ću skupa s doktorima vidjeti da li sam u stanju voziti u Sachsenringu."

Drugo mjesto je prošle sezone pripalo Jorgeu Lorenzu. Španjolac je ove godine lider i apsolutni dominator prvenstva te je samim time najveći favorit za nedjeljnu pobjedu. U borbi za pobjedom bit će i Daniel Pedrosa koji je pred godinu dana na Sachsenringu bio treći, a pred tri godine je bio pobjednik.

Vijest tjedna, osim mogućeg povratka Rossija, također ima veze s Talijanom, ali i sa Caseyjem Stonerom. Naime, postalo je službeno da će u narednoj sezoni Australac voziti za Hondu. Shuhei Nakamoto, prvi čovjek Honde u MotoGP-u rekao je kako je jako zadovoljan Stonerovim prelaskom, ali i kako očekuje da će u momčadi zadržati i Pedrosu i Andreu Doviziosa.

Stoner se pak zahvalio Ducatiju na prilici koja mu je dana kada je još uvijek bio tek mladi talent s nadimkom Rolling Stoner zbog učestalih padova: "Moram se zahvaliti Ducatiju što mi je dana prilika da vozim i pobjeđujem s njima u ove četiri godine. Riskirali su kada su me uzeli na kraju 2006. Tada sam bio nepoznat, ali zajedno smo uspjeli osvojiti prvenstvo, mnogo utrka i boriti se za naslov u zadnja dva prvenstva. Sada sam odlučio krenuti naprijed i imat ću nove izazove i prepreke u budućnosti."

Stonerov odlazak iz Ducatija širom otvara vrata Rossijevom dolasku u talijanski tim. Ono što se donedavno činilo samo fantazijom, sada je sve bliže ostvarenju. Mnogi u MotoGP-u su sigurni da je dogovor već napravljen i da se samo čeka pravi trenutak za službenu odluku. U tom slučaju Ducati bi u borbu za naslov krenuo s Rossijem, Yamaha bi se koncentrirala na Lorenza, a Honda bi se naslovu nadala preko Stonera i Pedrose.

Što se ovogodišnjeg naslova tiče, sve mu je bliže Lorenzo koji već ima 52 boda prednosti pred drugoplasiranim. Ukoliko, kao što se očekuje, na Sachsenringu upiše novu pobjedu, dodatno će se približiti svojem prvom naslovu u karijeri. Prošle je sezone bio drugi, a ove je u dovoljno dobroj formi da napravi dodatni iskorak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!