Nogomet

Varteks, Varaždin, spreman

Ivana Strahija • nedjelja, 18.07.2010.
Varteks, Varaždin, spreman
Foto: Dragan Kovač

Varaždinski prvoligaški klub u novu sezonu kreće još uvijek obremenjen financijskim problemima, zbog kojih je od prošle sezone izgubio par vrijednih igrača. Unatoč tome Varaždinci se nadaju dobroj sezoni, jer su oni koji su ostali godinu dana iskusniji.

VARTEKS

Trener: Samir Toplak
Dolasci: Dudić, Aganović, Katanec
Odlasci: Smrekar, Ivančić (Mumlek, Balajić)
Plasman u prošloj sezoni: 10. mjesto
Pripremne utakmice: Varteks – Shandong 1:1, Nafta - Varteks 1:4, Kaposvar – Varteks 1:1, Selekcija Međimurja – Varteks 1:3, Karlovac – Varteks 0:2, Varteks – Slask 20. srpnja
Raspored u prva tri kola: Varteks – Zadar, Split – Varteks, Varteks - Dinamo

Privođenje Miljenka Mumleka i Andrije Balajića, s kojima se klub nadao potpisati produljenje ugovora, te Zorana Ivančića, nanijelo je veliku štetu Varteksu. Čak i ukoliko se dokaže da trojka nije imala nikakvog posla s namještanjem utakmica, prljavština na njih je bačena, ali i na klub i na njegove rezultate. S puštanjem trojke iz pritvora na žalost još ništa nije riješeno, a nije ni poznato hoće li biti ukinuta suspenzija koja igrače onemogućava u treninzima i igranju.

To na stranu, Varteks je promijenio ime u Varaždin, a sve pojedinosti oko toga još nisu razjašnjene. Udruga navijača naime tvrdi da kod promjene imena postoje nepravilnosti, a klupska Uprava tvrdi da je sve po zakonu. Čak dapače, papirologija oko promjene imena je sređena i samo se čeka objava u Glasniku HNS-a da bi se klub i službeno zvao Varaždin. Nije jasno hoće li stadion ostati Varteksov ili će i on biti preimenovan.

SNAGA I SLABOST

Najveća je snaga današnjeg Varteksa ta što se rupe nastale odlaskom igrača uvijek nekako pokrpaju, najčešće iz omladinskog pogona. Također, davanjem prilike za seniorsko iskustvo mladićima koji se drugdje ne bi dobili priliku kaliti u 1. HNL, klub stvara čak i jako dobre igrače. No, bilo bi također odlično da se takva ekipa zadrži na okupu redovnim primanjima i fer odnosom, jer je orijentacija na vlastite igrače uvijek bolja opcija od kupovanja stranaca. Velika kohezija unutar momčadi također je posljedica toga što su igrači mahom već godinama zajedno u klubu. Slabost je dakako odsutnost Mumleka kao pravog i iskusnog vođe momčadi.

Na trenerskoj poziciji ostao je Samir Toplak, koji je ostao i sportski direktor kluba. Na kraju sezone, a prije početka priprema Toplak je od predsjednika Zlatka Horvata tražio garanciju stabilnije financijske budućnosti i redovite isplate plaća igračima, koju međutim nije dobio. No, nekako je uvjerenje Uprave da će ime Varaždin privući sponzore, kad Varteks već nije, te da će time dubioze zaostalih plaća biti smanjene, a prva je isplata primanja nogometašima i zaposlenicima najavljena za srijedu 21. srpnja. Novac je, ne treba ni reći, već unaprijed dijelom potrošen, pošto su nogometaši dužni državi za svoje doprinose.

Jedini transfer kojeg je Varteks uspio obaviti bio je Smrekarov u Sedan, a tu je "zarađeno" iznimno malo novca, daleko ispod cijene koju je Smrekar mogao postići da se nisu stvorili zaostaci s plaćama. Bez Mumleka i Balajića, koji su donosili važnu dozu iskustva na travnjak, Varaždinci su se tako našli u problemu. Kapetanska traka predana je Brezovcu, Hojskom je objašnjeno koliki je teret sad na njemu, a kao pojačanje dovedeni su Dudić i Aganović.

"Svakako će nam na travnjaku, ukoliko se stvari ne riješe, nedostajati veličina Miljenka Mumleka, ali mi se momčad ne čini slabijom no prošle sezone. Svi naši mladi igrači su naime iskusniji za jednu sezonu, i sigurno 15 do 20 posto jači, tako da vjerujem da ćemo ostati na istoj razini. Tijekom priprema postalo je sasvim jasno da imamo kompaktnu, brzu i mladu momčad, koja može igrati HNL bez problema", rekao je trener Toplak.

Plus o odnosu na prošlu sezonu

Godinu dana više iskustva, napredovanje mladih igrača, nada u bolju financijsku situaciju u usporedbi s katastrofom prošle sezone. Vrlo dobra suradnja trenera i igrača te pozitivni zamah koji se trenutno osjeća u momčadi.

Minus o odnosu na prošlu sezonu

Otišli i odsutni igrači. Dramatično velika dugovanja prema igračima, koja će se morati sanirati što prije, da ne bi neki u zadnji tren prijelaznog roka otišli iz kluba.

Očekivanja

Optimistično: "Iako znamo da ćemo se morati žestoko boriti za svaki bod, u podsvijesti nam je želja da budemo među prvih pet-šest ekipa. Znamo koliko kvalitetno radimo i zbog toga možemo barem sanjati takav uspjeh", rekao je Toplak.

Realno: Uspjeh jednak prošlosezonskom, opstanak u ligi. Varteksu, što su klupski čelnici jasno naglasili, ne odgovara smanjenje lige jer stavlja imperativ na bespoštedno ganjanje rezultata, izražena je i bojazan da neki klubovi neće prezati ni od čega da izbore opstanak.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kraljetina22.07.2010. u 12:48
    varteks vec godinama igra s vlastitim snagama i ne uspijeva ostvariti neki znacajniji rezultat ili zaradu na njihovoj prodaji, a uprava je ta koja udaljuje sponzore koji bi mogli uloziti koji novcic u praznu blagajnu
    kraljetina
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 11:58
    nakon onog superkupa sigurno smo treći (1.šibenik,2.cibalia)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 08:51
    crno nam se piše.
    Obrisan korisnik