Automoto

Što donosi Laguna Seca?

Lovro Štrbinić • srijeda, 21.07.2010.
Što donosi Laguna Seca?

Nakon nekoliko vezanih europskih utrka MotoGP karavana prvi put seli na američko tlo. Domaćin prve od dvije utrke u SAD-u je legendarna Laguna Seca, a hoće li Pedrosa produžiti dobru formu s posljednje utrke vidjet ćemo sljedećeg vikenda.

Službenog naziva Mazda Raceway, ova mitska staza nudi mnogo sjećanja na prošle utrke i neka veličanstvena vozačka nadmudrivanja. Jedna od većih borbi na dva kotača odvijala se na ovom trkalištu prije dvije godine kada su Valentno Rossi i Casey Stoner svojim dvobojima na stazi tokom cijele utrke držali u stanju oduševljenosti oko 130 tisuća okupljenih gledatelja.

No, i bez takvih dvoboja Laguna Seca je atraktivna sama po sebi. Ovo kultno američko trkalište datira još iz 1957. godine kada je sagrađeno. Staza je napravljena izuzetno atraktivno, a od nekoliko zaista atraktivnih zavoja onaj najspektakularniji je Corkscrew. Ta kombinacija lijevog i desnog zavoja smještena na nizbrdici je već toliko puta spomenuta i opisana da ne treba više ni trošiti dodatne riječi na to. Nažalost, taj zavoj je poznat i po smrtnom slučaju Gonzala Rodrigueza koji je vozeći seriju CART (jednu od nekoliko koje se uz MotoGP odvijaju na ovoj stazi) izgubio život nakon izlijetanja u zid.

Staza je zanimljiva i stoga što se na njoj vozi isključivo kraljevska MotoGP klasa. MotoGP se prvi put na ovoj stazi vozio 1988. godine, a nakon nekoliko godina pauze vozi se opet od 2005. Od tada se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja dva puta popeo Nick Hayden, a jednom Dani Pedrosa, Valentino Rossi i Casey Stoner. Možda se tom nizu priključi i Jorge Lorenzo koji je unatoč sve boljem i zahuktalom Pedrosi koji dolazi s pobjedom iz zadnje utrke, ipak favorit u ovoj utrci. Vjerujemo da će i Rossi upravo na ovoj stazi pokazati dašak svoje genijalnosti, iako je upitno koliko će ga ozljeda spriječiti da pokaže svoj maksimum.

Prošle godine pobjedu je ovdje odnio Pedrosa, ostavivši iza sebe Rossija na drugom i Lorenza na trećem mjestu. Lorenzo će ovu stazu pamtiti i po spektakularnom izlijetanju u prošlogodišnjim kvalifikacijama, pa je tada do posljednjeg trenutka nastup u toj utrci za njega bio upitan. Možda i taj trenutak ostavi traga na njegovom ovogodišnjem izdanju, pa je pitanje kako će odvoziti i završiti 32 kruga na ovoj stazi dugačkoj 3610 metara.

Evo što je Lorenzo izjavio prije ovogodišnje Lagune Sece: "Ovo je prvi put u ovoj sezoni da smo napustili Europu i uzbuđen sam što opet odlazim u Lagunu Secu, jednu od najpoznatijih staza na svijetu. Volim ondje voziti i jedan od mojih ciljeva je tu ostvariti i pobjedu, jednog dana. Imao sam nekih padova tamo, ali prošle godine sam tamo izborio prvu startnu poziciju i kasnije mjesto na postolju."

Osim spomenutih favorita za ovu utrku, mnogo će se Amerikanaca htjeti dokazati pred svojom publikom. Jedan od njih je i Colin Edwards koji je izjavio: "Rezultat iz Njemačke nije rezultat s kojim sam želio doći na svoju domaću utrku, ali sad sam motiviraniji no ikad da se vratim što bolji na stazu i oporavim od dosta teškog razdoblja u sezoni za mene. Volim Lagunu i atmosfera stvorena od navijača i ostalih jamči mi da ću uspjeti biti bliže pozicijama kojima pripadam, i to ispred svoje domaće publike."

Ipak, ne najavljuju svi na ovoj stazi tako dobre nastupe i pobjede. Valentino Rossi je još uvijek pod dojmom ozljede nakon koje se tek nedavno vratio utrkivanju pa su njegova očekivanja na VN SAD-a sljedeća: "U Laguni ću pokušati biti bolji nego u Njemačkoj, ali mislim da još uvijek nisam dovoljno spreman da pokušam pobijediti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2010. u 12:19
    ova staza treba u F1! stvarno, staza je 3-4x zanimljivija od bahreina i sl, pizdarija :)
    Obrisan korisnik