Automoto

Lorenzo osvojio američko tlo

Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 26.07.2010.
Lorenzo osvojio američko tlo
Foto: EPA

Velika nagrada SAD-a nije donijela ništa iznenađujuće što se tiče poretka na vrhu. Lorenzo je uzeo pobjedu, Pedrosa propustio priliku, a Stoner i Rossi su se zadovoljili mjestima na postolju.

Utrka u Laguni Seci nije donijela tako zanimljivu utrku kakva se možda mogla očekivati, pogotovo nakon starta gdje se Pedrosa izborio za mjesto na čelu kolone. Ipak, Pedrosin pad, Lorenzovo rutinirano iskorištavanje Stonerove pogreške učinili su borbu za prvo mjesto malo manje zanimljivom. Druga borba koja se vodila bila je ona za treće mjesto, a ona je na koncu pripala Valentinu Rossiju koji je bio brži od Doviziosa.

Na samom startu utrke Pedrosa se s četvrtog mjesta probio na čelo poretka. Iza njega našao se Stoner ispred Lorenza, te ostatka društva predvođenog od strane Doviziosa, Spiesa i Rossija.

Sljedeći događaj koji vrijedi spomenuti dogodio se u petom krugu kada je Lorenzo iskoristio malo širu Stonerovu putanju u jednom zavoju te se probio na drugu poziciju. Ta druga pozicija pretvorila se za šest krugova u prvu jer je tada zavoj broj pet bio koban za Pedrosu i njegovu Hondu. Preciznije, Španjolac je otklizao ravno kroz zavoj, našao se u šljunčanoj zamci i povratka na stazu više nije bilo. U tom trenutku je Lorenzo imao oko tri sekunde prednosti ispred Caseya Stonera.

Poslije tih događaja zanimljivija je bila borba za postolje u kojoj su se najviše istaknuli Rossi i Dovizioso, dok su iza njih vrebali još i Nick Hayden te Ben Spies koji je u jednom trenutku otišao malo preširoko u jednom zavoju i tu izgubio ponešto vremena. Ta borba za postolje rasplela se sedam krugova prije cilja kad je Rossi uspio prestići Doviziosa, te do kraja nije ispuštao tu poziciju unatoč Doviziosinom naporu da vrati treće mjesto.

Inače, nije samo Pedrosa ostvario manju kilometražu od predviđene na ovoj utrci. Zbog padova odustali su još i Espargaro, Simoncelli, Bautista i Barbera. Zanimljivo je i spomenuti da je Roger Lee Hayden, mlađi brat Nicka Hayden, na kraju bio 11. te tako posljednju poziciju prepustio de Angelisu.

Ovom pobjedom Lorenzo je otišao na 210 bodova u prvenstvu, čak 72 više od drugoplasiranog Pedrose. Treću poziciju sa 115 bodova drži Dovizioso, a četvrtu Casey Stoner s 12 bodova manje.

VN SAD-a, utrka:
1. J. Lorenzo (Špa/Yamaha) - 43:54,873 min
2. C. Stoner (Aus/Ducati) + 3,517 sek
3. V. Rossi (Ita/Yamaha) + 13,420 sek
4. A. Dovizioso (Ita/Honda) + 14,188 sek
5. N. Hayden (SAD/Ducati) + 14,601 sek
6. B. Spies (SAD/Yamaha) + 19,037 sek
7. C. Edwards (SAD/Yamaha) + 40,721 sek
8. M. Melandri (Ita/Honda) + 47,219 sek
9. L. Capirossi (Ita/Suzuki) + 52,812 sek
10. M. Kallio (Fin/Ducati) + 52,814 sek
11. R. L. Hayden (SAD/Honda) + 1:14,089 min
12. A. de Angelis (Ita/Honda) + 1:14,666 min

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!