Automoto

Lorenzo nastavlja monopol

Matej Milanović • nedjelja, 25.07.2010.
Lorenzo nastavlja monopol
Foto: EPA

Jorge Lorenzo nastavio je potpunu dominaciju u ovogodišnjem MotoGP-u. U Laguna Seci je petu utrku zaredom završio kao prvi u kvalifikacijama te će u utrku krenuti s pole-positiona. Drugi je bio Casey Stoner, a treći Andrea Dovizioso. Valentino Rossi morao se zadovoljiti šestim mjestom...

U kvalifikacijama Velike nagrade SAD-a u MotoGP-u očekivala se velika borba Jorgea Lorenza i Caseyja Stonera. To se u konačnici i ostvarilo. Australac i Španjolac su bitku vodili kroz cijele kvalifikacije, a u drugoj polovici natjecanja vodstvo je čitavo vrijeme bilo u rukama Stonera, sve do same završnice.

Naime, u svom predzadnjem krugu je Lorenzo postavio izvrsnih 1:20,978 čime je postao jedini vozač koji je sišao ispod minute i 21 sekunde. To je vrijeme bilo dovoljno za pole-position, budući da je bilo 191 tisućinku brže od Stonerovog vremena.

S treće pozicije krenut će Andrea Dovizioso koji je zaostao više od šest desetinki za prvim mjestom, no bio je dovoljno brz da, po prvi put u MotoGP karijeri, krene iz prvog reda. Iza njega, na samo četiri stotinke, našao se njegov kolega na službenoj Hondi, Dani Pedrosa.

U zadnje vrijeme odlični Ben Spies, dovezao se do sedmog mjesta, a šesti je bio Valentino Rossi, za kojeg treba reći da je zaostao sedam desetinki za vrhom, ali samo osam stotinki za trećom pozicijom i prvim redom na startu.

Osim Spiesa, u Laguna Seci se natječu još trojica Amerikanaca. Nicky Hayden i Colin Edwards bili su sedmi, odnosno osmi, a Roger Lee Hayden posljednji, 17.

Favorit za utrku bit će ponovno Lorenzo, kojeg čini se nitko ne može zaustaviti u ovom trenutku. Pobjedi se još nada i Stoner, koji je stalno bio blizu Španjolcu tijekom vikenda, no pitanje je može li konstantno postizati brze krugove u utrci. Ostali će se vjerojatno boriti tek za postolje, a tu su u laganoj prednosti Dovizioso i Pedrosa. No, u borbu se sigurno može umiješati Spies, a možda i Rossi, ovisno o fizičkom stanju.

MotoGP, VN SAD, Laguna Seca, Kvalifikacije:
1. J. Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 1:20,978 min
2. C. Stoner (AUS/Ducati) +0,191 sek
3. A. Dovizioso (ITA/Honda) +0,639 sek
4. D. Pedrosa (ŠPA/Honda) +0,677 sek
5. B. Spies (SAD/Yamaha) +0,701 sek
6. V. Rossi (ITA/Yamaha) +0,710 sek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!