Nogomet

Tri gornja, jedan donji i jedan negativni

subota, 02.10.2010.
Tri gornja, jedan donji i jedan negativni
Foto: Davor Sajko

Subota nudi tri okršaja momčadi koje se izravno bore za dobar plasman u gornjem dijelu poretka, jedan za što brži pomak iz donjeg i sudar negativnih nizova na Kantridi...

Što se sportskog dijela tiče, Varaždinci na valu dobrih rezultata i odlične igre trebali bi mirno dočekati Zagreb. No, veliki je problem što igrači još uvijek nisu dobili plaće, pa će teret motiviranja mladih nogometaša i opet pasti na trenera Samira Toplaka, koji im može ponuditi tek nogometnu slavu.

Ono što bi Varaždin trebao i želio učiniti jest upisati trobod protiv Pjesnika: "Imamo imperativ pobjede, a Zagreb nam je možda do sad najteži protivnik. Naime, iako nam je u Varaždinu gostovao i Dinamo, nismo imali na leđima imperativ pobjede. K tome, do sad su nas svi prestali podcjenjivati", kazao je u najavi susreta Toplak.

Što se kadra tiče, svakako će nedostajati najvažniji obrambeni igrač Šimek, a kako je i Conjar pod znakom upitnika tu će Toplaku biti potrebna mašta. Od ostalih, u kadar se vraća Aganović i može se očekivati da će izaći na travnjak. Očekuje se dakako i odlična predstava Vugrinca, protiv bivše ekipe.

Nedostaju: Conjar (bolest), Tkalčić, Glavica, Glavina, Musli (ozljeda), Šimek (kartoni), Antolić (reprezentacija)

Pjesnici će se u Varaždinu dobro igrom pokušati nadovezati na vrlo zrelu predstavu protiv Rijeke, a osvoje li pokoji bod posljednja bi domaća pobjeda dobila na još većoj važnosti. "Bijeli" bi njima započeli novi pozitivan niz, prvi Luke Pavlovića od kako se vratio na klupu seniorskog sastava. Odigraju li zagrebaši kao u posljednjem kolu uspjeh ih ne bi smio zaobići, no Pavlović ne bi bio nezadovoljan niti bodom s ovog uvijek neizvjesnog gostovanja.

"Znamo da će nas dočekati poletna momčad, osokoljena dobrim rezultatima, a mene posebno raduje što se radi o klubu koji se oslanja na svoj kadar. Moguće su promjene unutar našeg sustava, no igru na kraju ipak određuje raspoloženje, koncentracija i imaginacija igrača. Domaćini su posebno opasni iz prekida."

Pavlović u konkurenciji za utakmicu 10. kola ponovno ima Celjaka, no iz nje je iz istog razloga, skupljena tri žuta kartona, ispao veznjak Šovšić. Njegovu poziciju u središnjici tako će vjerojatno zauzeti Ivan Parlov, s obzirom da se Marin Oršulić u zadnji čas našao u zdravstvenim problemima.

Nedostaju: Bašić, Mikulić, Dedić, Špičić (ozljede), Šovšić (kartoni)

Peta domaća utakmica za Split ove sezone znači dolazak devetoplasiranog Osijeka. U dosadašnje četiri utakmice "crveni" su upisali tri pobjede i jedan remi uz gol razliku 9:1 i logično je da su favoriti. Ipak, Osječani su ove sezone poraženi samo dvaput i trener domaćih Ivan Katalinić svjestan je da ga čeka još jedna teška utakmica.

Kate je i dalje potpuno fokusiran na osvajanje bodova s ciljem bijega ostatku konkurencije te što ranije osiguranje prvoligaškog statusa i u narednoj sezoni. U dvoboj s Osijekom ulazi sa svim igračima na raspolaganju, a jedan od njih je pouzdani branič Igor Budiša, inače rođeni Osječanin, koji je u najavi susreta izjavio:

"Osijek je sve bolji i bolji. Mlada su ekipa, ali već nekoliko godina igraju zajedno. Vjerujem da ćemo uz podršku navijača doći do pobjede. Vidjeli ste koliko to na Poljudu znači. Navijači mogu biti važan faktor na putu do pobjede. Kada vas oni ponesu, onda zaboravite tko je na drugoj strani."

Nedostaju: nitko

Nakon teško izborene, ali zaslužene pobjede protiv čvrstih Zadrana, Osječane očekuje niz susreta protiv momčadi iz gornjeg doma prvoligaške ljestvice - Split u gostima, Dinamo u Gradskom vrtu, a zatim putuju na Kantridu. Unatoč nezgodnom rasporedu, "bijelo-plavi" vjeruju da sva tri dvoboja mogu proći bez poraza, a nadaju se i barem jednoj pobjedi.

Osječani putuju u Split bez straha, a to je potvrdio i stoper prvoligaša s Drave Dino Gavrić: "Izgubili smo dosta bodova protiv momčadi koje smo trebali dobiti pa se moramo vaditi u narednim utakmicama. Ključ pozitivnog rezultata protiv Splita je čvrsta obrana. Poznato je da Splitovci primaju malo pogodaka, a to znači da bi i mi trebali odigrati bez primljenog pogotka. Puni smo motiva i bez straha putujemo u Split", zaključio je Gavrić.

Osim Gavrića, u momčad se vraća i kapetan Smoje koji je odradio "žuticu". Nakon duge stanke, svoju minutažu mogao bi dobiti Ivan Ibriks, no upitno je hoće li početi u prvih jedanaest ili će svoju prigodu čekati s klupe. U početnoj postavi za očekivati je Zorana Kvržića, koji se u kratkom periodu predstavio kao najveće ovoljetno pojačanje "bijelo-plavih". Susret u Parku mladeži propustit će Srđan Vidaković koji će zbog ozljede izbivati najmanje mjesec dana.

Nedostaju: Vidaković (ozljeda)

Slaven Belupo na svom terenu Cibaliju u dočekuje bez suspendiranog Josipa Milardovića pa će pod posebnom pažnjom od koprivničkih prinova biti Davor Bagarić, koji je prošlu sezonu također proveo upravo u Vinkovcima.

"Bit će to zahtjevna utakmica za nas, međutim, zanima nas samo pobjeda s kojom bi učinili još veći pomak na ljestvici i približili se momčadima u samom vrhu. Uvjeren sam da ćemo do nje doći, a Cibaliju jako dobro poznam", rekao je Bagarić u najavi utakmice.

Zbog kartona Mile Petković na raspolaganju nema ni napadača Gorana Mujanovića, no obrambeni će mu redovi biti jači za Elvisa Kokalovića i Alena Marasa, koji se vraćaju u kadar nakon saniranih ozljeda. Slaven Belupo uzda se i dobar domaćinski skor (četiri pobjede u pet utakmica) kao i dobar omjer pobjeda i poraza s Cibalijom na svom terenu.

Nedostaju: Milardović, Mujanović (kartoni)

Puno je Bosuta proteklo Vinkovcima od zadnje pobjede Cibalije u Koprivnici, pa stoga i ne čudi veliki motiv nebesko-plavih uoči susreta sa Slaven Belupom. Osim zbog navedenog razloga, dvoboj s Farmaceutima za vinkovačkog stratega Stanka Mršića bit će poseban iz zbog činjenice da na protivničkoj klupi sjedi čovjek koji ga je "povukao" u trenerske vode.

"Mile Petković je moj mentor, trenersku karijeru sam započeo kao njegov pomoćnik i uvijek volim istaknuti kako sam od njega puno toga naučio", podvukao je na početku druženja s novinarima Mršić, koji je Slaven Belupo okarakterizirao kao "izrazito domaćinsku momčad, posebno opasnu u prekidima."

Trener Cibalije posebno je upozorio na bivšeg igrača nebesko-plavih, Davora Bagarića, čiji će motiv protiv donedavnih suigrača zasigurno bio velik. Što se tiče vlastitog kadra, izuzev još uvijek nedovoljno opravljenih Parmakovića i Šimunca, Mršić većih problema nema, tako da bi u Koprivnici trebala istrčati gotovo najjača jedanaestorica.

Nedostaju: Parmaković, Šimunac (ozljede)

Nakon odličnog starta u prvenstvo i držanja prve pozicije nekoliko tjedana, Rijeka je zaredala s tri poraza. Vrijeme je za kraj crnog niza, a domaći teren i protivnik poput Lokomotive čine idealne uvjete za šestu pobjedu u ovoj sezoni. Iako je propustio trening u četvrtak, Radomir Đalović će biti spreman za ovaj dvoboj.

Trener Rijeke Nenad Gračan je uvjeren da su njegovi igrači dovoljno motivirani da daju sve od sebe u pokušaju osvajanja nova tri boda. ”Ne treba biti previše mudar kada kažem da nas osim pobjede ništa ne zanima. Ovu gorčinu koju smo dali navijačima i koju mi nosimo u sebi samo pobjedom možemo isprati. Želimo ostati u priključku s vrhom i dočekati pauzu u pozitivnom tonu, a za to svaki igrač mora pružiti maksimum”, izjavio je Gračan.

Rijeka nema problema s izostancima igrača, a od prve bi minute u veznom redu trebao zaigrati povratnik Duje Baković. Inače, na redovnoj skupštini riječkog prvoligaša je donesena odluka o početku preoblikovanja kluba u dioničko društvo.

Nedostaju: nitko

Slično kao njihovi subotnji protivnici, i Lokomotiva u susret na Kantridi ulazi u ne baš najboljem raspoloženju. Zaredali su se prvenstveni porazi od Splita i Dinama te ispadanje od Intera u Hrvatskom nogometnom kupu te bi jedan pozitivan ishod itekako dobro došao kako bi se vratila ugodnija atmosfera u momčad.

No, Roy Ferenčina zna da bi uz potencijalne povratke onih najiskusnijih (Željko Sopić, Nino Bule, Tomislav Martinac...) koji su uglavnom zbog ozljeda propustili Dinamo "krvna slika" momčadi mogla biti bolja, dok suspendiranih igrača Lokomotiva u ovom kolu nema.

Osim toga, jedna strpljiva, ali agresivna igra u kojoj neće biti mnogo pogrešaka mogla bi predstavljati problem za Rijeku koja silno želi pobjedom prekinuti svoj negativni niz. Ne padne li Lokomotiva brzo u rezultatski zaostatak, svakom minutom dobivat će na samopouzdanju i podgrijavati moguću domaću nervozu, a nekoliko "brzanaca" u zagrebačkom sastavu obećava i poneki dobar protunapad.

Nedostaju: nitko

Ništa novo u Stanovima pred novu domaću utakmicu. I dalje se domaćim bodovima mora nadoknađivati izostanak onih gostujućih, a srećom raspored je takav da u ovom dijelu prvenstva u Zadar redom dolaze klubovi iz donjeg dijela ljestvice, Ipak, susret sa Šibenikom je sve samo ne lagana prilika za bodove.

Pred derbi susjeda, kako geografskih, tako i na ljestvici, Zebić nije imao glavobolja zbog dodatnih ozljeda. Van stroja je samo otprije ozlijeđeni trojac, a ovaj put nitko nema ni tri žuta kartona, pa Zebić može s postojećim kadrom pokušati pripremiti neko taktičko iznenađenje za svoje suparnike.

I igrači su svjesni težine dvoboja koji je pred njima, pa se tako stav svlačionice može iščitati iz izjave Antonija Mršića: "Riječ je o utakmici u kojoj nije bitan umjetnički dojam, već je bitno tko će osvojiti sva tri boda. Realno, mi smo bolja momčad, ali to moramo iskazati i u utakmici kako bi došli do pobjede."

Nedostaju: Skočibušić, Terkeš, Ćurjurić (ozljede),

Nakon još jednog domaćeg poraza nogometaši Šibenika nove će bodove tražiti na gostovanju, u najbližem susjedstvu. Samo četiri boda dijeli Šibenčane i Zadrane na tablici uoči međusobnog dvoboja, a uspiju li Šibenčani u namjeri da se sa Stanova vrate s tri boda razlika bi bila samo jedan bod, a što je još važnije, uhvatio bi se priključak s momčadima koje su trenutno na nešto većem razmaku.

Sastav koji će se sučeliti zadarskom prvoligašu bit će različit od onog koji je istrčao u posljednjem susretu. Vraćaju se Kartelo, Georgievski i Jurčević, Tokić bi trebao na svoju prirodnu poziciju, a moguće je da na stoperskoj poziciji, umjesto na lijevom boku, zaigra Medvid.

“U Zadru nas očekuje velika borba, gdje će presuditi duel igra. Momčad koja će više željeti pobjedu na kraju će i slaviti. Nadam se da ćemo to biti mi, jer vrijeme je da se neke stvari promijene“ - kaže napadač, nerijetko i veznjak Ivan Božić.

Nedostaju: Gović, Bulat, Cerić, Amauri, Aračić, Jordan (ozljede), Lee (neregistriran), Elez (suspendiran)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Hrvatski dragovoljac0:0Inter-Zaprešić
Zadar1:4Šibenik
Split1:0Osijek
Rijeka3:0Lokomotiva
Varaždin0:0Zagreb
Slaven Belupo1:1Cibalia
Karlovac 19191:1Hajduk
Dinamo4:0Istra 1961
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • AAAAAAA02.10.2010. u 20:10
    e moj the killer 4-1 :D
    AAAAAAA
  • cameosis02.10.2010. u 14:22
    ajmo, tri boda ostaju u splitu!
    cameosis
  • The_Killer_000702.10.2010. u 12:58
    naprjed zadar
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik02.10.2010. u 10:46
    to se igra sutra.. ka i karlovac-hajduk
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2010. u 09:04
    Fali Istra 1961 - Dinamo !
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Hrvatski dragovoljac0:0Inter-Zaprešić
Zadar1:4Šibenik
Split1:0Osijek
Rijeka3:0Lokomotiva
Varaždin0:0Zagreb
Slaven Belupo1:1Cibalia
Karlovac 19191:1Hajduk
Dinamo4:0Istra 1961
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Izdvojeno